- انتزاعی، مبتنی بر تحلیل ذهنی و فرضیه سازی منطقی بوده و با بهره گیری از آگاهیهای مرتبط با دلالت و تقسیم در دانشهایی چون اصول فقه، منطق یا معناشناسی انجام میشود. بدیهی است که از میان این سه رهیافت، نوع استقرایی از دقت، جامعیت و مانعیت لازم برخوردار است. چه بسا در رهیافت ذهنی، گونه خاصی معرفی شود که برای آن مصداقی در احادیث تفسیری یافت نشود و فقط در تصور ذهنی محقق اعتبار داشته باشد. کاستی رهیافت گزینشی نیز در عدم جامعیت است. چه بسا گونههایی در احادیث تفسیری موجود باشد که در شمار گونههای گزینش شده محقق نباشد. به نظر میآید که اگر رهیافت ذهنی- انتزاعی بر پایه معیارهای دقیق یا بعد از مطالعه روایات تفسیری صورت پذیرد، نتایج آن با رهیافت استقرایی تام، همسان یا نزدیک به هم خواهد بود. رهیافت نظریه معیار در این پژوهش استقرای حداکثری مبتنی بر پژوهشهای انجام شده بوده است. لذا نظریه معیار مدعی است که در گونهشناسی احادیث قرآنی امامیه نسبت به سایر نظریه به واقعیت موجود نزدیکتر و انطباق پذیرتر است.
اصل نظریه معیار این پژوهش در گونهشناسی احادیث قرآنی امامیه را میتوان چنین تقریر کرد:
بر پایه استقرای حداکثری و دقت در تمایز ماهوی احادیث، روایات موجود در جوامع تفسیر روایی امامیه به دو گونه اصلی قرآنشناسی و قرآن تبیینی تقسیمپذیر است و هر یک دارای گونههای فرعی خاص خود هستند.
بررسی آماری نمونههای موجود در جوامع احادیث تفسیری امامیه چون تفسیر فرات الکوفی، تفسیر علی بن ابراهیم قمی، تفسیر العیاشی،... نورالثقلین، البرهان فی تفسیر القرآن و... حاکی از این است که مؤلفان آنها، مفهومی عام از روایت تفسیری مد نظر داشته و هر روایتی را که به نوعی در ارتباط با آیه بوده، تفسیری تلقی و ذیل آیات گزارش کردهاند. البته در این گزینش و گزارش نیز نوعی اجتهاد مفسرانه داشته۱ و بر پایه تلاش ذهنی و اندوختههای تفسیری و روایی خود روایتی را ذیل آیهای خاص گزارش کرده و نوعی تناظر و تناسب میان روایت و آیات را قائل شدهاند. البته این گزینش در غیر از روایاتی است که به