229
گونه‌شناسی احادیث قرآنی امامیه از نظریه تا تطبیق

نازل شده۱ در سال چهارم بعثت است که به مسأله نهی از سجده بر غیر خدا در فضای شرک‏آلود مکه در این دوره دلالت دارد. نهی از سجده برای غیر خدا در قالب نهی صریح از سجده بر خورشید و ماه در آیه (وَ مِنْ آٰيَاتِهِ ٱلَّيْلُ وَ ٱلنَّهَارُ وَ ٱلشَّمْسُ وَٱلْقَمَرُ لَا تَسْجُدُوا لِلشَّمْسِ وَ لَا لِلْقَمَرِ وَ ٱسْجُدُوا لِلَّهِ ٱلَّذِى خَلَقَهُنَّ إِن كُنتُمْ إِيَّاهُ تَعْبُدُونَ)۲ و به شکل فراگیر و عام در آیه (وَ أَنَّ ٱلْمَسَاجِدَ لِلَّهِ فَلَا تَدْعُوا مَعَ ٱللَّهِ أَحَدًا) آمده است. مفهوم این دو آیه نشان می‏دهند که پنداره سجده بر غیر خدا در دوره نزول قرآن در عهد مکی رواج داشته است و قرآن خط بطلان بر آن کشیده است. حال سه پرسش جدی درباره حدیث جواد علیه السلام فراروی ما قرار دارد:

یک. حدیث استنطاق امام جواد علیه السلام از چه میزان اعتبار سندی و مصدری برخوردار است؟

دو. آیه (وَ أَنَّ ٱلْمَسَاجِدَ لِلَّهِ...) چگونه بر تعیین محدوده قطع دست سارق در (فَاقْطَعُوا أَيْدِيَهُمَا...) دلالت دارد؟

سه. بر فرض وجود رابطه دلالی میان آیات (وَ أَنَّ ٱلْمَسَاجِدَ لِلَّهِ...) و (فَاقْطَعُوا أَيْدِيَهُمَا...) ادله اعتبار این استنطاق و حکم مستنبط از آن چیست؟

نگارنده با محوریت این ‏‏‏پرسش‏ها به پژوهشی نشر یافته به زبان عربی و فارسی دست نیافت. هر چند اشاراتی کوتاه و گذرا به اصل وجود چنین روایتی شده است، اما دریغ از بحث استدلالی و مستوفای از آن که چندان اقبال نیافته است و دلایل احتمالی آن در ادامه خواهد آمد. از اشارات کوتاه درباره حدیث امام جواد علیه السلام می‏توان به تفسیر المیزان اشاره کرد. علامه طباطبایی - که چندان متمایل به طرح مباحث فقهی نیست - بعد از گزارش روایت امام جواد علیه السلام درباره محتوای آن چنین می‏نویسد:

این داستان از طرق دیگری نیز گزارش شده است. این حدیث را به طور کامل هر چند طولانی را از این رو ‏نقل کردم که مشتمل بر مباحث قرآنی دقیقی است که در فهم آیات قرآن ما را یاری می‏رساند.۳

1.. جامع البیان، ج۲۹، ص۱۲۷؛ مجمع البیان، ج۱۰، ص۱۴۰.

2.. سوره فصلت، آیه ۳۷.

3.. المیزان فی تفسیر القرآن، ج۵، ص۳۳۶.


گونه‌شناسی احادیث قرآنی امامیه از نظریه تا تطبیق
228

گفتنی است هر چند در این مسأله سیره صحابه‌ای چون امام علی علیه السلام نزد شیعه و مشهور اهل سنّت مقبول و معتبر است، اما ممکن است این سیره از سوی طرفداران گفتمان اقلیت به دلایلی چون اجتهادی بودن سیره، غیر تفسیری بودن، مناقشه در اسناد و دلالت متون آن پذیرفته نباشد یا این مخالفت و تقابل ریشه در مبانی سیاسی و کلامی گفتمان اقلیت باشد که با گفتمان مشهور اختلاف بنیادی در حجیت سیره صحابه داشته باشد. این مهم را می‏توان از تقابل موازی و هم‏عرض گفتمان اقلیت با گفتمان امام علی علیه السلام در عصر صحابه مشاهده کرد. از این رو، ‏علی رغم اعتبار گفتمان مشهور، اعتبار فرامذهبی آن با مناقشاتی روبه‏روست. از این رو، ‏‏‏‏باید به دنبال راهکار دیگری رفت که الزام شرعی آن فراتر از مناقشات گفتمان اقلیت و مشهور بوده و از پشتوانه ثبوتی و اثباتی استوارتری برخوردار باشد.

یافتن راهکار قرآنی برای زدودن اجمال و ابهام در آیه (وَٱلسَّارِقُ وَ ٱلسَّارِقَةُ فَاقْطَعُوا أَيْدِيَهُمَا...) و برون رفت از اختلاف مذاهب فقهی، استوارترین راهکار در این مسأله است که می‏تواند کارکرد فرامذهبی داشته باشد؛ زیرا استوار بر منطق و تبیین قرآنی است و سایر روایات تعیین مقدار لازم برای قطع دست سارق را می‏توان ارجاع به همین راهکار قرآنی دانست و اعتبار آن‏ها را تأیید و تضمین نمود. اما قرآن در کدامین آیه به این مسأله پرداخته است؟ چگونه می‏توان پاسخ این مسأله را از خود قرآن بازیافت؟ اعتبار فرآیند استخراج این پاسخ از قرآن چیست؟

امامیه برای این پرسش‏ها پاسخی استوار دارد که در حدیثی امام جواد علیه السلام حکم قطع چهار انگشت اصلی از کف دست سارق را از قرآن استنطاق کرده است. بر پایه این روایت – که در ادامه از آن به حدیث استنطاق امام جواد علیه السلام یاد خواهیم کرد -‏ آیه (وَ أَنَّ ٱلْمَسَاجِدَ لِلَّهِ فَلَا تَدْعُوا مَعَ ٱللَّهِ أَحَدًا)۱ به عنوان مستند قرآنی تعیین محدوده قطع دست سارق در آیه سرقت بیان شده است. روشن است که در نگاه ابتدایی، ظاهر این آیه دلالتی بر تعیین محدوده قطع دست سارق در آیه (وَٱلسَّارِقُ وَ ٱلسَّارِقَةُ فَاقْطَعُوا أَيْدِيَهُمَا...) ندارد؛ زیرا موضوع آیه (وَ أَنَّ ٱلْمَسَاجِدَ لِلَّهِ...) اساساً در پیوند با حد سرقت نیست، بلکه این آیه - که در سوره جن قرار دارد - از آیات مکی

1.. سوره جن، آیه ۱۸.

  • نام منبع :
    گونه‌شناسی احادیث قرآنی امامیه از نظریه تا تطبیق
    سایر پدیدآورندگان :
    علي راد
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1397
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 2914
صفحه از 312
پرینت  ارسال به