193
گونه‌شناسی احادیث قرآنی امامیه از نظریه تا تطبیق

سرشار از ثروتی بی‏نظیر در معناشناسی قرآن است، نهفته است. توسعه مصداقی، گونه‏ای از معناگستری در سطح مصادیق معنا است که معنا را در موقعیت‏های جدید به کار می‏بندد و آن را از تاریخ‏مندی رها می‏سازد.

«جَری» در لغت، به معنای حرکت سریع داشتن۱ هر چیز دارای قابلیت حرکت و جریان است. لذا از این ماده برای اشاره به روان شدن آب، وزیدن باد، دویدن اسب و... استفاده شده است.۲ جری با معنای سکون و ایستایی در تقابل است.۳ برخی نیز ماده جری را به معنای حرکت منظم و دقیق در مسیر مکان گفته‏اند۴ که از آن به انسیاح در معنای روان‏شدن یاد می‏شود.۵ «تطبیق‏» نیز در لغت از ریشه «طبق» در اصل به معناى قراردادن چیزى ذیل چیز دیگر۶ به ‏طورى که آن را بپوشاند و مساوى یکدیگر باشند، آمده است.۷ بر خلاف جری، اصطلاح تطبیق در روایات امامیه یافت نشد و به نظر می‏آید این اصطلاح بسیار متأخر در میان مفسران امامیه رایج شده است.

عطف در تعبیر «جری و تطبیق» یا توضیحی است که در این صورت، تطبیق، تبیینی از

1.. الْجَرْیُ‏: المرّ السریع، و أصله کمرّ الماء ... یقال: جَرَی‏ یَجْرِی‏ جَرْیَةً و جَرَیَاناً. قال عز و جل : (إِنَّا لَمَّا طَغَی الْماءُ حَمَلْناکُمْ فِی‏ الْجارِیَةِ)، أی: السفینة التی تجری فی البحر (المفردات، ص۱۹۴).

2.العین، ج۶، ص۱۷۴.

3.. ... خِلَافُ وَقَفَ و سَکَنَ و المصْدَرُ (الْجَرْیُ‏) بفَتحِ الْجِیم(المصباح المنیر فی غریب الشرح الکبیر للرافعی، ص۹۷؛ و ر.ک: معجم مقاییس اللغة، ج۱، ص۴۴۸؛ لسان العرب، ج۱۴، ص۱۴۰).

4.. أنّ مفهوم هذه المادّة أصل واحد، و هو الحرکة المنظّمة الدقیقة فی طول مکان، و یعبّر عنه بالانسیاح، یقال جری الماء، جری النجم، جرت العین مجازا، جرت السفینة، جرت الشمس، جرت الریح (التحقیق فی کلمات القرآن الکریم، ج۲، ص۷۷).

5.. (جری) الجیم و الراء و الیاء أصل واحد و هو انسیاح الشیء (ترتیب مقاییس اللغة، ج۱، ص۴۴۸).

6.. الْمُطَابَقَةُ من الأسماء المتضایفة، و هو أن تجعل الشی‏ء فوق آخر بقدره، و منه: طَابَقْتُ‏ النّعلَ ... قال تعالی: (ٱلَّذِى خَلَقَ سَبْعَ سَمَاوَاتٍ طِبَاقًا)، أی: بعضها فوق بعض (المفردات، ص۵۱۶).

7.. الطَّبَقُ‏ غطاء کل شی‏ء، و الجمع‏ أَطْباق‏، و قد أَطْبَقَه‏ و طَبَّقَه‏ انْطَبَقَ‏ و تَطَبَّقَ‏: غَطَّاه و جعله‏ مُطَبَّقاً؛ و منه قولهم: لو تَطَبَّقَت‏ السماء علی الأَرض ما فعلت کذا؛ الطَّبَاقُ‏: کلُّ غطاء لازم علی الشی‏ء. و طَبَقُ‏ کلِّ شی‏ء: ما ساواه، و الجمع‏ أَطْباقٌ ‏؛ و قوله و لَیْلة ذات جَهامٍ‏ أَطْباق معناه أَن بعضَه‏ طَبَقٌ‏ لبعض أَی مُساوٍ له‏ (لسان العرب، ج۱۰، ص۲۰۹).


گونه‌شناسی احادیث قرآنی امامیه از نظریه تا تطبیق
192

در بررسی‏های زبان‏شناسی و فلسفه زبان بیشتر به مطالعه مفهوم پرداخته‏اند تا مصداق؛ زیرا مطالعه مفهوم ساده‏تر از مصداق است؛ هر چند که بسیاری برآنند که معنا به طور عمده و کلی به رابطه میان زبان و جهانی که زبان در آن به کار می‏رود، مربوط می‏شود.۱ پالمر از مصداق در مبحث بافت غیر زبانی یا بافت موقعیتی معنا سخن گفته است. در این تحلیل، هر چند مصداق جزئی از معنا تلقی شده است‏‏‏، لکن حضور آن در بافتی خارج از موقعیت زبانی است.۲ در نگاه وی مصداق عنصر اساسی مطالعات معنا‏شناسی‏ را تشکیل می‏دهد؛ هر چند که روابط مفهومی نیز بخش مهمی از مطالعه زبان را شامل است.۳

برخی از ‏پژوهش‏گران سعی داشته‏اند بر پایه دیدگاه‏های معناشناسی سوسور، به تبیین رابطه مدلول و نسبت آن با مصداق بپردازند. در این تبیین، مدلول به نظام زبان تعلق دارد و انتخابی است که از مصداقی در جهان خارج، برای زبان صورت پذیرفته است. گرایش به کاربرد نشانه‏ها بر حسب مجاورت، به نزدیک شدن مدلول به مصداق می‏انجامد.۴ البته این در صورتی است که مصداقی در جهان خارج وجود داشته باشد و الا در قالب مدلول‏ها باقی خواهیم ماند.۵

پس مصداق‏شناسی‏ معنا - که مقدمه‏ای بر درک قلمرو عینی معنا در خارج ‏‏است - جزئی از فهم یا تفسیر متن به شمار می‏آید که متأسفانه در آثار اسلامی، مبانی معناشناسی آن چندان تنقیح نشده است. البته در روایاتِ عترت نه تنها ردپای چنین نگاهی به معناشناسی مصداقی وجود دارد، بلکه بالاتر از آن نظریه توسعه و تکثر مصداق نیز از آن‏ها قابل ردیابی است که از این طریق معنای باطنی آیات در گستره زمان تجدید می‏شود و حضور قرآن در تاریخ بسط و توسعه می‏یابد. این مهم در روایاتِ جری و تطبیق قرآن که

1.. همان.

2.. همان، ص۸۰ - ۸۶.

3.. همان، ص۶۱.

4.. گفتارهایی در زبان‏شناسی، ص۱۰۱.

5.. همان، ص۱۰۳.

  • نام منبع :
    گونه‌شناسی احادیث قرآنی امامیه از نظریه تا تطبیق
    سایر پدیدآورندگان :
    علي راد
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1397
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 2920
صفحه از 312
پرینت  ارسال به