17
گونه‌شناسی احادیث قرآنی امامیه از نظریه تا تطبیق

احادیث قرآنی از جمله موضوعاتی به شمار می‏آید که کاربرد روش گونه‏شناسی در مطالعه آن ضروری به نظر می‏رسد. این احادیث - که به فراوانی و انواع متعدد در جوامع حدیثی مسلمین گزارش شده است - افزون بر ارزش تاریخی و تراثی آن‏ها، نیازمند مطالعه روش‏مند و عرضه به زبان علمی روز در جامعه علمی معاصر ‏‏است.

گونه‏شناسی‏ در مطالعات حدیثی رویکردی علمی به سنخ‏شناسی‏ احادیث است که با ارائه معیارهایی خاص به دنبال انتظام احادیث در مجموعه‏ای منسجم ‏‏است. از این رو، ‏می‏توان گونه‏شناسی‏ را به «طبقه‏بندی روشمند روایات بر اساس معیاری منطقی که از جامعیت و مانعیت نسبی برخوردار بوده و قابل توجیه و دفاع علمی باشد» تعریف کرد. مقصود از گونه‏شناسی‏ در پژوهش‏های تفسیر روایی نیز «طبقه‏بندی روشمند و موضوعی احادیث قرآنی به انواع مختلف، با توجه به ویژگی‏های متنی هر نوع» ‏‏است که با یاد کرد قید «ویژگی‏های متنی» دامنه آن در مقایسه با تعریف اول که شامل سند نیز می‏شود، محدود شده است. جایگاه گونه‏شناسی‏ در هندسه دانش‏های حدیثی، از جمله کاوش‏ها‏ی فقه الحدیثی به شمار می‏آید و از آنجا که هدف آن صورت‏بندی دقیق داده‏های تفسیری گرازش شده در جوامع حدیثی است، تحقق این هدف بدون تخصص و مهارت در فهم و تحلیل مفاد روایات تفسیری میسور نخواهد بود.

نظریه

درباره تعریف و کارکرد نظریه دیدگاه‏های متفاوتی میان محققان در علوم انسانی و تجربی وجود دارد و سه رویکرد ذهنی‏گرایان،۱ عینی‏گرایان۲ و معرفت‏شناسان۳ در تعریف نظریه

1.. بر پایه دیدگاه ذهن‏گرایان نظریه به دستگاه قیاسی اطلاق می‏شود که حاوی مجموعه‌ای از قضایای به هم پیوسته از عناصر ذهنی است. اعتبار این عناصر از اصول موضوعه منبعث می‏گردد و این اصول موضوعه همان قضایای بدیهی، اصولی هستند که واجد سازگاری درونی‏اند و به این لحاظ عقل آن‏ها را بدون برهان می‏پذیرد و فهم متعارف صحت آن‏ها را تأیید می‏کند. در این رویکرد به ذهنیت پژوهش‏گر بیش از واقعیت اعتبار قائل هستند و قضایا و قانون‏های استخراج شده از قیاس را نظریه می‏دانند. (نظریه‏های سیاست مقایسه‏ای، ص۵۶).

2.. در این دیدگاه نظریه به تلخیصی منتظم از داده‏ها اطلاق می‏گردد که در ذهن منعکس شده است. خاستگاه این داده‏ها واقعیت‏های بیرونی است و تصور و ذهنیت را نقشی در پدیداری آن نیست. در این دیدگاه اصالت با واقعیت عینی و خارجی است (نظریه‏پردازی در روابط بین الملل و قالب‏های فکری، ص۲۶).

3.. در این رویکرد تفاوت میان علوم انسانی و تجربی نفی می‏شود و به مقام داوری نظریه، یعنی قدرت تبیین آن (( توجه می‏شود؛ بدین معنا که نظریه بودن یک ادعا، زمانی نظریه به حساب خواهد آمد که در مقام داوری از آزمون منطقی و تجربی سرافراز بیرون بیاید (نظریه‏های جامعه‏شناسی، ص۲۸).


گونه‌شناسی احادیث قرآنی امامیه از نظریه تا تطبیق
16

برخوردار بوده و شناخت دقیق و تمییز آن‏ها از یکدیگر ضروری باشد، داشتن معیار و الگویی برای تقسیم و تنویع انواع گریزناپذیر است. بر پایه این الگو است که می‏توان فراوانی انواع را تقلیل داد و ضمن جانمایی علمی آن‏ها در قالبی جامع و مانع، هر کدام را به دقت بررسید و تمایز انواع را از همدیگر تبیین نمود. در دو سده اخیر، علوم انسانی و اجتماعی از «گونه‏شناسی‏» به عنوان یک روش علمی، در تقسیم ضابطه‏‏مند اشیاء و مفاهیم استفاده می‏شود. از این رو، گونه‏شناسی‏ را «تقسیم‏بندی و تنظیم داده‏ها با توجه به مشخصات آن‏ها و بر پایه معیارهایی خاص دانسته‏اند. این معیارها می‏تواند عینی و ساده همانند جنس، سن، نژاد یا ذهنی همانند ایدئولوژی، عقیده‏ای خاص و... باشد».۱ هر چند اصطلاح گونه‏شناسی‏ در مطالعات اسلامی، ‏‏به‏ویژه علوم حدیث و دانش تفسیر،۲ واژه‌ای نوپدید است، اما در علوم اجتماعی و جامعه‏شناسی‏، زبان‏شناسی‏، روان‏شناسی‏، معماری، و.. بیشترین کاربرد را داشته و امروزه تقریباً در علوم انسانی و تجربی از این اصطلاح برای رده‏بندی و تفکیک موضوعات، مسائل، تعاریف، اشیاء، نگره‏ها و... استفاده می‏شود. گونه‏شناسی‏ با طبقه‏بندی اندکی تفاوت دارد؛ «هر چند در هر گونه‏شناسی‏، طبقه‏بندی هست، اما کار گونه‏شناسی‏ بر ورای هر طبقه‏بندی جای دارد. اعضای یک طبقه، تشابه اندکی با یکدیگر دارند و بر این اساس، عضویت آن‏ها در یک طبقه، اطلاعات ناچیزی درباره طبیعت آن‏ها در اختیار ما می‏گذارد؛ برای مثال، مردان و زنان بر اساس معیار جنسیت دو طبقه را تشکیل می‏دهند، اما جنسیت زیست‏شناختی آن دو، آگاهی‏های چندان ظریف و دقیقی از خصوصیات دو جنس ارائه نمی‏کند؛ در حالی که گونه‏شناسی‏ اغلب، اطلاعاتی کامل‏تر و تصویر دقیق‏تر از اجزای خود ارائه می‏کنند. بنا بر این، گونه‏شناسی‏ پیچیده‏تر از طبقه‏بندی ساده پدیده‏هاست و در آن، عناصر دقیق‏تری مطرح و به عناصر بیشتری توجه می‏شود. در نتیجه، گونه‏شناسی‏ در سطح بالاتری قرار دارد».۳

1.. ر.ک: «گونه‏شناسی»، دایرة المعارف علوم اجتماعی.

2.. البته شایان ذکر است که در دانش‏هایی چون مصطلح الحدیث، بر اساس ضوابطی خاص، احادیث اسلامی به گونه‏هایی تقسیم شده است که از یک نگاه گونه‏‏پژوهی است؛ لکن مقصود نگارنده، مباحث نظری این بحث چون اصول و روش گونه‏شناسی است که ظاهراً در مطالعات اسلامی کمتر بدان پرداخته شده است؛ مگر اینکه ادعا شود مباحث تقسیم و دلالت در دانش‏هایی چون منطق، مبحث مفاهیم در اصول فقه و برخی مباحث فلسفی چون وجود‏شناسی را می‏توان به نوعی در شماره مطالعات گونه‏شناسی جای داد.

3.. http://www.aghorbani.blogfa.com/post-۳۷.aspx

  • نام منبع :
    گونه‌شناسی احادیث قرآنی امامیه از نظریه تا تطبیق
    سایر پدیدآورندگان :
    علي راد
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1397
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 2932
صفحه از 312
پرینت  ارسال به