«کتاب» و شیخ با تعبیر «أسندعنه» از آن اثر یاد کردهاند.
۲. العبّاس بن هلال الشامی
وی از اصحاب امام هشتم علیه السلام به شمار میآید. اگر چه شیخ طوسی تنها در کتاب رجال خود این مطلب را یادآور شده است و ذکری از وی در فهرست نیاورده،۱ اما مرحوم نجاشی در ترجمه وی، او را از راویان امام رضا علیه السلام دانسته است.۲ شواهدی از گزارشهای روایی نیز بر این نکته تأکید دارد که وی از موالی امام هفتم و امام هشتم علیهما السلام بوده است.۳ چنانکه در برخی روایات تعبیراتی نظیر «مولی ابی الحَسَن موسی»، «مولی ابی الحسن»۴ یا «مولی الرِّضا علیه السلام»۵ آمده است. مرحوم نجاشی درباره اثر وی، پس از ذکر طریق خود دو نکته را بیان داشته است: نخست قالب نسخهای این اثر، و دوم اختلاف نسخهها بر حسب روات آن.۶ مجموعه روایات وی از امام رضا علیه السلام را میتوان به چند دسته تقسیم کرد:
دسته اوّل، روایاتی تفسیریاند که در کتاب تفسیر عیاشی بهصورت مرسل آمده است. این روایات گاه در مصادر حدیثی و یا تفسیری دیگر به شکل مرسل و یا با سند کامل گزارش شده است.
دسته دوم، روایاتی هستند که در کتاب إختیار معرفة الرجال کشی نقل شده است. این روایات همگی دارای اسنادی هستند که در صَدرِ آنها، محمّد بن مسعود یا همان عیاشی قرار دارد که از علی بن الحسن بن فضال و او از محمّد بن الولید بن خالد و او از العباس بن هلال، از امام رضا علیه السلام روایت کرده است. با این ملاحظه محتمل است