277
تفسیر روایی جامع (۱)

زمینه را برای نقد و تلاش مجدّد مفسّرانی که در پی ارائه تفسیری کامل‏تر هستند، فراهم کند.

پرسش و پژوهش

۱. با مراجعه به مقدّمه تفسیر الصافی، روش تفسیری فیض کاشانی را گزارش کنید.

۲. در باره انگیزه سیّد هاشم بحرانی از تألیف البرهان تحقیق کنید.

۳. دو نمونه از روایاتی را که حویزی از منابع اهل سنّت آورده است، گزارش کنید.

۴. وجوه برتری تفسیر کنز الدقائق بر البرهان و نور الثقلین چیست؟

۵. با مقایسه روایاتی که ذیل یکی از سوره‏های جزء ۲۹ در دو کتاب البرهان و کنز الدقائق آمده است، میزان فراوانی، اشتراک و تفاوت آن‏ها را با یکدیگر مقایسه کنید.

۶. با مراجعه به جلد اوّل التفسیر الأثری الجامع آیت اللّٰه معرفت، دیدگاه ایشان را در باره روایات تفسیری صحابه گزارش کنید.


تفسیر روایی جامع (۱)
276

شده‏اند. همچنین به صورت موضوعی و موردی نیز بسیاری از روایات هم‌مضمون با آیات، از دل کتاب‏های حدیث بیرون کشیده می‏شوند و مورد استفاده قرار می‏گیرند. این روایات به گونه منطقی و آسان‌یاب، دسته‏بندی می‏شوند تا زمینه برای تلاش مجدّد مفسّرانی آماده شود که در پیِ ارائه تفسیری کامل‏تر و عمیق‏تر هستند.

ارائه روایات، همچنین زمینه نقد تفسیر حاصل آمده را فراهم می‏نماید. این عرضه مستقل می‏تواند به یاری آن دسته از افرادی بیاید که خواهان بازنگری و تحلیل مجموع روایات تفسیری هستند.

چکیده

 تفسیرهای رواییِ متأخّر، نوشته عالمان سده یازدهم هجری و پس از آن هستند که با استفاده از تفاسیر متقدّم و کتاب‏هاى روایی تألیف شده‏اند.

 ویژگی مهمّ تفاسیر متأخّر، جامعیت و گستردگیِ آن‏ها است.

 نخستین و مهم‏ترین تفسیر روایی متأخّر، تفسیر الصافی است و نگارنده آن، فیض کاشانی فیلسوف، فقیه، عارف، ادیب و از بزر‏گ‏ترین محدّثان شیعی است.

 تفسیر البرهان و نور الثقلین جامعیتی کم‏نظیر دارند؛ امّا ضعف برخی منابع اصلی و تأثیر دیدگاه اخباری‏ مؤلّفان آن‏ها را نمی‏توان نادیده گرفت.

 تفسیر کنز الدقائق نوشته میرزا محمّد مشهدی، روایات نور الثقلین و تأویل الآیات الظاهرة را گزارش می‏کند. مشهدى برخى از روایات نامقبول را حذف و یا نقد و داوری کرده است. در جاهای بسیاری نیز به تبیین مفردات و ترکیبات آیات و توضیح روایات پرداخته است.

 کتاب التفسیر الاثری الجامع به کوشش مرحوم آیت اللّٰه محمّد هادی معرفت، به انگیزه اجتهاد در روایات تفسیری تدوین شده است.

 تفسیر پرتوی از تفسیر اهل بیت علیهم السّلام، بر پایه روش ارائه شده در این کتاب، در حال نگارش است. در این تفسیر، ابتدا مطالب تفسیری ذیل هر آیه عرضه می‏شوند. در پایان هر بخش، روایات نیز به گونه منطقی و آسان‏یاب دسته‏بندی و ارائه می‏شوند تا

  • نام منبع :
    تفسیر روایی جامع (۱)
    سایر پدیدآورندگان :
    عبدالهادی مسعودی
    تعداد جلد :
    2
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1395
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 41624
صفحه از 311
پرینت  ارسال به