213
تفسیر روایی جامع (۱)

از آن‌جا که متن قرآن، در یک بستر تاریخی نازل شده است و با حوادث و شرایط عصر نزول پیوند دارد، در فهم آن باید همه قرینه‏های مقامیِ مرتبط ـ از جمله اسباب و فضای نزول ـ کاویده شوند.

 کشف قرائن مقامی، در گرو رجوع به منابع تاریخی، جغرافیایی، حدیثی و تفاسیر متعدّد است.

 قرینه‏های لفظیِ ناپیوسته، سخنانی دیگر هستند که بیرون از متن اصلی قرار دارند، امّا با آن مرتبط هستند و بر معنای آن اثر می‏گذارند.

 مهم‏ترین قرائن ناپیوسته لفظی، «آیات مرتبط و ناظر» و «روایات تفسیری» هستند.

پرسش و پژوهش

۱. مفهوم سیاق مقامی و تأثیرات آن را بر تفسیر قرآن، تشریح کنید.

۲. آیات ناظر به قماربازی، شراب‌خواری، ازدواج و گونه‏های طلاق را گرد آورید و با استفاده از تفاسیر کهن، آن‏ها را تحلیل کنید.

۳. آیات ناظر به نگاه‌داری از کعبه، نکوهش قربانی برای بت‏ها، تقسیم غنایم جنگی و اخذ زکات را با توجّه به مطالب مربوط در کتاب المفصّل فی تاریخ العرب قبل الاسلام تبیین کنید.

۴. نقش روایات را در شکل‌دهی سیاق مقامی توضیح دهید و نمونه‏ای ارائه کنید.

۵. آیه پنجم سوره قصص را با بهره‏گیری از دیگر آیاتی که از حکومت جهانی اسلام سخن می‌گوید (نظیر آیه ۵۵ نور و ۱۰۵ انبیا)، تبیین کنید.


تفسیر روایی جامع (۱)
212

این آیه گونه‏ای استتثنا را از قاعده قبلی نشان می‏دهد؛ چرا که برای پیامبر صلی الله علیه و اله، اجر و پاداش می‏طلبد و مودّت و دوستی ورزیدن با اهل بیتش را اجر رسالت می‏خواند. امّا با توجّه به فرمان دیگر خداوند در سوره سبأ، مشخّص می‏شود که این اجر، نه برای پیامبر که از آن ِمردم و به سود آن‏ها است. متن آیه چنین است:

۰.(قُل ما سَأَلتُکم مِن أَجرٍ فَهُوَ لَکم إِن أَجرِیَ إِلاَّ عَلَى اللَّهِ وَ هُوَ عَلى‏ کُلِّ شَی‏ءٍ شَهیدٌ.۱

۰.بگو: «هر اجر و پاداشى از شما خواسته‏ام، براى خود شما است. اجر من تنها بر خداوند است، و او بر همه چیز گواه است!»).

حال با یافتن آیه‏ای دیگر، معلوم می‏شود که چگونه مودّت اهل بیت پیامبر علیهم السّلام، اجر رسالت، ولی به سود ما است. آیه‌ای از سوره فرقان فرمانی دیگر از خداوند را فراز می‏آورد:

۰.﴿قُل مَا أَسألُکم عَلَیهِ مِن أَجرٍ إِلَّا مَن شَاءَ أَن یتَّخِذَ إِلىَ‏ رَبِّهِ سَبِیلًا.۲

۰.بگو: «من در برابر آن (ابلاغ آیین خدا)، هیچ گونه پاداشى از شما نمى‏طلبم؛ مگر کسى که بخواهد راهى به سوى پروردگارش بر گزیند (این پاداش من است)»).

آری، این آیات همگی در یک منظومه منظّم جای می‏گیرند و به آسانی، سامان می‏یابند. پاداش پیامبران آن است که امّت، گوش به فرمان ایشان شوند و به همان راهی بروند که ایشان بدان دعوت می‏کنند و آن‏ها را به خدایشان می‏رساند. در امّت اسلامی با تمسّک به قرآن و اهل بیت علیهم السّلام است که راه به سوی خدا نمایان و پیموده می‏شود.

چکیده

 «سیاق مقامی» به معنای شرایط زمانی و مکانیِ مرتبط با پدیدآورنده و مخاطب متن است که بر دلالت آن اثر می‏گذارد. به تعبیر دیگر، سیاق مقامی، همان قرینه‏های پیوسته غیر لفظی یا «قرینه‏های حالیه» هستند.

1.. سبأ: آیۀ ۴۷.

2.. فرقان: آیۀ ۵۷.

  • نام منبع :
    تفسیر روایی جامع (۱)
    سایر پدیدآورندگان :
    عبدالهادی مسعودی
    تعداد جلد :
    2
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1395
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 41574
صفحه از 311
پرینت  ارسال به