به وسیله او منتقل شده است؛ برای مثال، محمد بن عیسی بن عبید در جلد نخست کافی نزدیک به ۵۰ روایت از یونس نقل کرده است که این روایات در بیشتر بابهای اعتقادی مانند جبر و تفویض و امرٌ بین الامرین، مشیت و اراده، قضا و قدر، باب الحجة و... تقسیم شده است.
عباس بن موسی الوراق، فرد دیگری است که در منابع رجالی از اصحاب یونس معرفی شده است.۱ شیخ طوسی به اشتباه نام او را عباس بن محمد الوراق ضبط کرده است.۲ تنها کتاب وی کتاب المتعة بوده است۳ و روایاتی هم که او از یونس نقل کرده (نزدیک به ۶۰ روایت) همگی روایات فقهیاند.۴ چه بسا بتوان او را در فقه در زمره اصحاب یونس به حساب آورد.
شیخ طوسی، یحیی بن عمران الهمدانی۵ را نیز «یونسی» خوانده است. از او اطلاع چندانی در دست نیست. وی روایات بسیاری از یونس نقل کرده که برخی این روایات فقهی و بخش زیادی از آنها اعتقادی (تنها در مباحث مربوط به امامت) است.۶ یحیی بن عمران روایت مهمی از یونس در تأیید مجادله و بحث با دیگر مذاهب نقل کرده است.۷ بنا به گزارشی در کشّی خود او نیز پیروانی داشته است.۸
محمد بن احمد بن مطهر، نیز از کسانی است که از او با عنوان «یونسی» یاد شده است. با توجه به طبقه وی نمیتوان او را از شاگردان یونس به حساب آورد، چون شیخ طوسی او را از اصحاب امام هادی و امام عسکری علیهما السلامبرشمرده است.۹ این در حالی است که یونس از اصحاب
1.. نجاشی، فهرست، ص۲۸۱.
2.. از این افراد روایاتی در منابع ما موجود است، اما تنها عباس بن موسی است که از یونس روایت کرده است. گذشته از آن قید «الوراق» تنها در عباس بن موسی دیده میشود (نجاشی، فهرست، ص۳۶۹).
3.. تنها روایت کلامی او روایتی است درباره ماهیت ملائکه (نک: شیخ صدوق، کمال الدین، ج۲، ص۶۶۶).
4.. ضبط دقیق نام او یحیی بن ابی عمران الهمدانی است (نک: موسوی خوبی، معجم، ج۲۱، ص۳۰). بخش زیادی از روایاتی که از او در بصائر الدرجات آمده، با این نام است.
5.. برای مثال، نک: صفار، بصائر الدرجات، ص ۶، ج۸، ۱۱۰، ۱۱۶، ۱۴۵، ۱۴۸، ۱۵۷، ۲۵۵، ۳۰۰، ۳۰۴، ۳۲۳، ۳۲۷، ۳۸۳، ۳۸۵، ۴۱۰، ۴۱۴، ۴۶۲ (اینها بخشی از روایات او از یونس است).
6.. شیخ طوسی، اختیار معرفة الرجال، ص۴۴۹.
7.. بنا بر این نقل، امام رضا علیه السلام به او و اصحابش نامهای نوشته است (نک: شیخ طوسی، اختیار معرفة الرجال، ص۵۵۲).
8.. شیخ طوسی، رجال، ص۳۹۱ و ۴۰۱.