291
جستارهایی در مدرسه کلامی کوفه

شویم. این مسئله به اشکالی بر می‌گردد که معتزله نخستین در برقراری این نسبت بدان برمی‌خوردند. امامیه بر اساس نظریه حرکت و همچنین بر اساس نظریه معنا جایگاه اراده را تبیین می‌کردند.۱ اما معتزله نخستین در بصره هرچند همچون امامیه اراده را غیر از فعل می‌دانستند،۲ اما از این نظر با امامیه اختلاف نظر عمیق داشتند و بر خلاف امامیه، در نهایت، نتوانستند از پَسِ پاسخ به اشکالاتی که از ناحیه این مباینت اراده با ذات و فعل به‌ وجود می‌آمد، بر آیند؛ زیرا آنان به این موضوع توجه داشتند که اراده - چه جزء ذات باشد و چه نباشد - یا باید جوهر باشد و یا عرض؛ اگر جوهر باشد، نسبتش با ذات که قرار است مباینت باشد، با مشکل روبه‌رو می‌شود و اگر عَرَض باشد، نیازمند محل است. معتزلیان برای یافتن پاسخی مناسب به این معضل از انگاره «لافی محل» آغاز کردند۳و در نهایت، برخی همچون ابوالحسین بصری (م۴۳۶ق/۱۰۴۴م) با تفسیر اراده به علم و داعی، عملاً اراده را انکار کردند.۴

تغایر اراده تشریعی و اراده تکوینی

سطح بسیار عمیق‌تری نیز در روایات امامیه با عنوان «تغایر اراده تشریعی با اراده تکوینی» وجود داشت که از اهمیت بسیار بالایی - دست‌کم در نظریه ممتاز امامیه درباره امرٌ بین الامرین - برخوردار بود. توضیح این‌که مسئله‌‌‌‌‌‌ای که سبب سرگردانی فیلسوفان شده بود، به وسیله این نظریه متکلمان مبنی بر این‌که «اراده تکوینی خداوند که بی‌گمان حاکم بر همه چیز است، گاه با اراده تشریعی‌‌‌اش در تضاد قرار می‌گیرد»، به نحو متکاملی حل و فصل شد. این از منظر متکلم امامی در دوره نخستین، پذیرفته شده بود که ممکن است خداوند به امری راضی نباشد، اما به طور تکوینی آن را مشیت کند.

1.. اشعری، مقالات الاسلامیین، ص۴۱-۴۲.

2.. برای مثال، ابوالهذیل (حدود۱۳۰-۲۲۷/حدود۷۴۸-۸۴۱) (اشعری، مقالات الاسلامیین، ص۱۸۹) و معمر بن عباد (م۲۱۵ق/۸۳۰م) از معتزله بصره استاد بشربن معتمر و پایه‌گذار بغداد (همان ص۵۱۴) اراده را غیر از مراد تلقی می‌کنند.

3.. اشعری، مقالات الاسلامیین، ص۱۹۰.

4.. نک: ملاحمی خوارزمی، الفائق فی اصول الدین، ص۴۳.ملاحمی خوارزمی (م۵۳۶ق/ ۱۱۴۱م ) شاگرد ابوالحسین بصری بود. او به نقل قول ابوالحسین در این‌باره می‌پردازد که «ان الاراده هی الداعی الخالص او المترجح علی الصارف الی الفعل فی الشاهد والغائب»؛ همچنین نک: همان، ص۷۴۱، او به صراحت اراده را علم دانسته است و نک: همو، تحفة المتکلمین، ص۹۲ که به همان امر تصریح کرده است.


جستارهایی در مدرسه کلامی کوفه
290

متکلمان پس از آنان مربوط می‌شود، اراده را معادل خود شیء یا مراد گرفته‌اند،۱ به‌گونه‌‌‌‌‌‌ای که تا زمانی که فعل محقق نشده باشد اراده کردن مفهومی ندارد۲ به بیان دیگر، اراده خداوند چیزی جز فعل خداوند نیست. بنابراین، متکلمان امامیه در بغداد و معتزلیان معاصر آنان - بر خلاف متکلمان نخستین - اراده را عین فعل خداوند می‌دانستند و مراتب میان ذات و مراد را به یک‌باره حذف می‌کردند.

اما مباینت اراده الهی با ذات الهی همچنین در بسیاری از روایات مورد توجه قرار گرفته است. مجموعه‌‌‌‌‌‌ای از احادیث اهل بیت علیهم السلام به صراحت، اراده را به عنوان صفت فعل و مخلوقی که وجودش نیازمند یک متعلَّق است، معرفی کرده‌اند. این روایات به دو دسته کلی قابل تقسیم‌‌‌‌‌‌اند. گروهی از روایات، اراده را به صراحت، حادث۳ یا مخلوق۴ معرفی کرده‌‌‌‌‌‌اند. دسته دوم روایاتی‌اند که امکان نفی اراده از خداوند را به‌گونه‌‌‌‌‌‌ای که هیچ نقصی بر او وارد نشود، فراهم می‌کنند. بر مبنای این روایات، صفاتِ فعل - بر خلاف صفات ذات، مثل علم و قدرت - صفاتی‌اند که استناد نقیض آنها‌ به خداوند، نقصی بر خداوند ‌به‌حساب نمی‌آید. ممکن است خداوند باشد و متکلم نباشد، در حالی‌که ممکن نیست که علم، قدرت، سمع، بصر و دیگر صفات ذات وجود نداشته باشند۵ چون صفات فعل به متعلق نیاز دارند، در حالی‌که صفات ذات این‌گونه نیستند. این روایات گاه به‌طور جزئی و دقیق اراده را به عنوان صفتی مطرح می‌کنند که وجودش نیازمند یک متعلَّق است. برای مثال، کلینی در بابی با عنوان دقیق «باب الارادة انها من صفات الفعل» به نقل روایتی پرداخته که به صراحت اراده را به عنوان صفت فعل که نیازمند یک متعلَّق است، معرفی کرده است.۶ بنابراین، متکلمان نخستین امامیه و همچنین دیدگاه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های آشکار منعکس شده در روایات امامیه، از اراده به عنوان صفت فعل یاد می‌کنند.

با این حال، باید درباره همین نسبت اراده با ذات، به تمایز مهمی در نظریه امامیه نخستین - حتی در نسبت با معتزله هم‌عصر خود - اشاره شود تا به مقصود خود در این پژوهش نزدیک‌‌‌‌‌‌‌‌تر

1.. اشعری، مقالات الاسلامیین، ص۴۲.

2.. همان.

3.. برقی، المحاسن، ص۲۴۵، ح۲۴۱؛ شیخ صدوق، التوحید، ص۱۴۷، ح۱۸.

4.. کلینی، الکافی، ج۱، ص۱۱۰، ح۴؛ شیخ صدوق، التوحید، ص۳۳۹.

5.. کلینی، الکافی، ج۱، ص۱۰۷، ح۱.

6.. همان، ص۱۰۹، ح۱؛ در مقابل دربارهٔ صفات ذات، نک: همان، ص۱۰۷، ح۵.

  • نام منبع :
    جستارهایی در مدرسه کلامی کوفه
    سایر پدیدآورندگان :
    جمعی از پژوهشگران؛ زیر نظر محمدتقی سبحانی
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 37517
صفحه از 572
پرینت  ارسال به