247
جستارهایی در مدرسه کلامی کوفه

ابن راوندی است۱ که گروه‌‌هایی از امامیه، دیگر به قول نظّام و حتی ابوالهذیل متمایل شدند. به‌ بیان ‌دیگر، از میان معتزلیان، یک گروه نظّامی بودند که نظریه‌ای نظّامی داشتند و یک گروه ابوالهذیلی بودند و هر دوی اینها در این دوره تاریخی شیعه شدند و از طریق آنها دیدگاه نظّامیه و ابوالهذیلی به امامیه منتقل شد. این سخن اشعری در حقیقت به ریشه‌‌های نظریه افرادی چون ‌‌سید مرتضی (م۴۳۶ق/۱۰۴۴م)۲ که دیدگاه ابوالهذیلی داشتند اشاره می‌کند. بدین ترتیب تمایز آشکار دیدگاه امامیه نخستین با اندیشه‌‌های دیگر آن دوره و حتی خود امامیه در دوره‌‌های میانه تاکنون مشخص می‌شود.۳

دوآلیسمی که امامیه از حقیقت انسان مدنظر داشت با در کنار هم دیدن مجموعه روایات درباره حقیقت انسان قابل‌تحلیل است. غرض از تفکیک این روایات جداسازی نتایج آنها نیست، بلکه مشاهده مجموعه این روایات در کنار هم ما را با ایده چند محوری امامیه آشنا می‌کند. برخی از این‌ روایت‌‌ها به ما واقعیتی از روح را نشان می‌دهد که جنبه‌‌ای کاملاً جسمانی دارد. به‌ طور کلی روایاتی که صحبت از مفارقت روح از بدن می‌کنند - ‌‌به‌ویژه به دلیل عدم سنخیّت نفس مجرّد با جسم - نمی‌توانند معنایی به‌جز جدا شدن ماده‌‌ای جسمانی (روح) - هرچند با ویژگی‌ها متفاوت - از ماده‌‌ای جسمانی دیگر (بدن) با ویژگی‌ها جسمانی شدیدتر (یا متفاوت) داشته باشند.

همچنین روایاتی که از متلاشی شدن یا نشدن روح پس از مفارقت از بدن سخن به میان می‌آورند یا درباره اقامت روح در مکان خود (روح محسن در روشنایی و فسحت (وسعت) و روح گنه‌کار (در تنگی و ظلمت)) و از همه روشن‌تر روایاتی که صورت‌بندی و ساختار جسمانی روح را بیان می‌کنند، در این دسته جای می‌گیرند. گزارشی که گویا نخستین بار در احتجاجات طبرسی (م۵۴۸ق/۱۱۵۳م) آمده و به‌نوعی اِشعار به جسم‌انگاری روح دارد و به برجسته کردن بخش جسمانی و الزاماً غیر مجرّد روح پرداخته است، بخش عمده‌‌ای از این ویژگی‌ها را در بردارد‌‌: ماده روح از خون است و رطوبت جسم، صفای رنگ، صدای خوش و خنده زیاد همگی از خون

1.. برای مقایسه دیدگاه جسم‌انگارانه ابن راوندی و دیدگاه ‌سید مرتضی، نک: میرزایی، «رویکرد متکلمان امامیه در بغداد به معتزلیان شیعه شده»، ص۸۰.

2.. ‌سید مرتضی، الذخیره، ص۳۲.

3.. آن‌طور که محمد تقی سبحانی می‌گوید، همین نظریۀ چهارم بعدها به پایه نظری نظریه‌های سید مرتضی و شیخ طوسی و پس از آن بسیاری از متكلمان شیعه تا كنون تبدیل شد (سبحانی، «مدرسه کلامی کوفه»، ص۱۳۳).


جستارهایی در مدرسه کلامی کوفه
246

داشت و عملاً تا زمان ‌‌سید مرتضی (م۴۳۶/۱۰۴۴م)۱ مخالفت جدی‌ای با آن صورت نگرفت. بررسی اسناد نشان می‌دهد که در دوره امام کاظم علیه السلام طأطریون نیز به این دیدگاه معتقد بودند۲ و این فرآیند به غیر از گروهی از معتزلیان شیعه شده تا دوره نوبختیان ادامه یافت تا این‌که در زمان ‌‌سید مرتضی دچار یک چرخش شد.۳ تقسیم اشعری در این‌باره قابل توجه است. دو فرقه نخست که اشعری در نظریه حقیقت انسان در میان امامیه، بدان اشاره می‌کند به دوران حضور مربوط است که گروه نخست همان نظریه ممتاز امامیه است که مورد نظریه‌پردازی هشام بن حکم قرار گرفت.۴ گروه دوم نیز آن چنانکه گفته شد ارتباطی به امامیه ندارد. گروه سوم و چهارم مربوط به دوران خود اشعری یعنی اواخر سده سوم و اوایل سده چهارم در عصر خاندان نوبختی و پس از

1.. اسعدی معتقد است در میان دانشمندان شیعه ‌سید مرتضی نخستین کسی است که ایده هیکل مشاهَد را مطرح کرد (اسعدی، «نفس و معاد از دیدگاه سیدمرتضی»، ص۱۷۲).

2.. امام صادق علیه السلامجسد را بر چهار چیز بنا می‌کند: روح، عقل، خون و نفس و ادامه می‌دهد که زمانی که روح خارج شد عقل در پی آن می‌رود و زمانی که روح چیزی را ببیند عقل آن چیز را برای روح حفظ می‌کند و خون و نفس باقی می‌مانند. (مجلسی، بحارالانوار، ج۵۸، ص۲۹۲، ح ۲؛ شیخ صدوق، الخصال، ج۱، ص۲۲۶، ح ۶۱) بر اساس این روایت به نظر می‌رسد زمانی که سخن از خروج روح و در پی آن عقل از بدن به میان می‌آید دیدگاه تجرد‌انگارانه دربارۀ روح دچار اشکال می‌شود. به هر حال سند این روایت که سندش در بحارالانوار به طور کامل آمده اما در متن چاپ شدۀ خصال افتادگی دارد، حاوی دو تن از خاندان طاطری است؛ زیرا غیر از علی بن حسن طاطری، سعید (سعد) بن محمد نیز آن‌طور که نجاشی می‌گوید (نجاشی، رجال، ص‌۱۶۲) عموی علی بن حسن طاطری است. حسینی زاده به مشابهت دیدگاه طأطریون به بنونوبخت به نقل از نویسندۀ گمنام خلاصة النظر اشاره کرده است (حسینی‌زاده، «مقایسه اندیشه‌های کلامی نوبختیان و شیخ مفید در بستر میراث کلامی امامیه»، ص۹۶، به نقل از بی نام، خلاصة النظر، ۸۱).

3.. حسینی‌زاده، «مقایسه اندیشه‌های کلامی نوبختیان و شیخ مفید در بستر میراث کلامی امامیه»، ص۹۵.

4.. ‌اشعری، مقالات الاسلامیین، ص۶۱.

  • نام منبع :
    جستارهایی در مدرسه کلامی کوفه
    سایر پدیدآورندگان :
    جمعی از پژوهشگران؛ زیر نظر محمدتقی سبحانی
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 38224
صفحه از 572
پرینت  ارسال به