73
جستارهایی در مدرسه کلامی قم

غلو دانسته‏اند.۱‏‏ ولی درباره برقی تنها می‏دانیم وی مورد طعن قمی‏ها قرار گرفت. البته ابن غضائری اشکال کار برقی را در شیوه روایتگری او دانسته و طعن قمی‏ها را ناظر به اخذ روایت از مشایخ مجهول و ناشناخته دانسته است.۲ شیخ طوسی و نجاشی نیز وی را با عنوان «ثقة فی نفسه» ستوده‏اند۳ و به غلو یا حتی اتهام وی به گرایش‏های غالیانه اشاره‏ای نکرده‏اند.

اکنون این پرسش مطرح می‏شود که آیا واقعاً احمد اشعری تنها به دلایل اعتقادی و برای مبارزه با غلو و پیشگیری از انتشار آموزه‏های غالیانه چنین واکنشی نشان داد یا این اقدام او برخاسته از عوامل و اوضاع اجتماعی آن عصر بوده است؟

البته اطلاعات ما درباره این واقعه تاریخی بسیار اندک است و مستندات کافی برای تحلیل دقیق این دوران در دست نیست. پیش‏تر اشاره شد که تحلیل مشهور از این واقعه تاریخی، این اقدام را مرتبط با سخت‏گیری قمی‏ها در مباحث اعتقادی به‏ویژه مقامات اهل بیتعلیهم السلام دانسته‏اند؛ البته برخی معتقد‏ند اخراج‏شد‏گان واقعاً غالی و منحرف بوده‏‏اند و عده‏ای نیز باورهای تقصیری مشایخ قم را عامل اتهام و اخراج ایشان دانسته‏اند. به هر حال، بر اساس این تحلیل، عامل اخراج این افراد، تنها غالی بودن ایشان در نگاه مشایخ قم است؛ چه این اتهام صحیح باشد و چه ناروا.

گفته شد کشی نیز از احمد بن علی شقران، راوی از حسین بن عبیداللّٰه (یکی از اخراج‏شد‏گان)، نقل کرده که در آن زمان کسانی که به غلو متهم بودند از شهر اخراج می‏شدند.۴ البته چنان‏که اشاره شد، برخی از کسانی که اخراج شدند به غلو نیز متهم بودند. همچنین می‏دانیم مشایخ قم در مورد غلو حساس بودند و از نقل مضامینی که احساس می‏کردند بوی غلو از آن استشمام می‏شود پرهیز داشتند. با این همه، به نظر می‏رسد اخراج این گروه از راویان، دلایل اعتقادی و برخاسته از باورهای دینی نداشته است و شواهد موجود را می‏توان به‏گونه‏ای دیگر نیز تحلیل کرد.

مناقشه در تحلیل مشهور

تحلیل مشهور از جهاتی مناقشه‏پذیر است:

1.. طوسی، همان، ص۵۰۹؛ نجاشی، همان، ص۴۲.

2.. ابن غضائری، همان، ص۳۹.

3.. طوسی، همان، ۶۳ص؛ نجاشی، همان، ص۷۶.

4..طوسی، اختیار معرفة الرجال، ص۵۰۹.


جستارهایی در مدرسه کلامی قم
72

محمد بن سنان، محمد بن ‏اسماعیل بن بزیع، احمد بن ابی‏نصر بزنطی، و عثمان بن عیسی، بخش بزرگی از میراث حدیثی کوفه را به قم انتقال داد. وی تنها از ابن ابی‏عمیر، کتاب‏های یک‏صد تن از اصحاب امام صادقعلیه السلام را روایت نموده است.۱

شاید بتوان ادعا کرد بیشترین میراثی که از کوفه به قم انتقال یافته، از طریق احمد‏ بن محمد بن عیسی روایت شده است. بر پایه گزارش فهرست‏های موجود، نام احمد بن محمد بن عیسی، در بیشتر طرق قمی‏ها، به میراث کوفه ذکر شده است. شیخ طوسی در طریق خود به میراث ۱۳۵ تن از اصحاب، نام وی را ذکر نموده، و نجاشی نیز در طریق خود به میراث ۱۱۰ نفر از راویان حدیث از او یاد کرده است.

احمد اشعری با چنین میراث گرانی از روایات اهل بیتعلیهم السلام، شیخ و فقیه قم و قمییون شناخته شد.۲ جایگاه اجتماعی خاندان وی، به‏ویژه موقعیت اجتماعی و سیاسی پدرش، محمد بن عیسی، به وی منتقل شد و به‏عنوان شخصیت برجسته و شاخص قم، ریاستی یافت که با سلطان ملاقات می‏کرد.۳ این جایگاه اجتماعی- سیاسی، به وی قدرت و نفوذی بخشید که در دیگر مشایخ قم دیده نمی‏شود. وی در منازعات داخلی مدرسه قم، با استفاده از همین قدرت و جایگاه اجتماعی، اقداماتی انجام داد که از آن جمله، اخراج پاره‏ای محدثان از قم بود.

بر اساس نقلی از کتاب کشی، این اقدام در دوره‏ای ـ که بر اساس شواهد، دوران زعامت احمد اشعری است ـ شایع بوده و عده‏ای در این زمان از قم اخراج شده‏اند.۴ در این نقل آمده است: اخراج‏شد‏گان به اتهام غلو از شهر بیرون رانده شدند. البته این ادعا با گزارش حال بیشتر این افراد سازگار است؛ سهل بن زیاد به غلو متهم بود و احمد اشعری، به غلو و کذب وی شهادت داد.۵ ابوسمینه نیز به غلو و کذب مشهور بود.۶ حسین بن عبیداللّٰه قمی را نیز در زمره متهمان به

1.. شیخ طوسی به کتاب‏های ۵۶ راوی از طریق احمد بن محمد بن عیسی از ابن ابی‏عمیر طریق دارد، نجاشی نیز در پنجاه مورد روایت احمد بن محمد بن عیسی از ابن ‏ابی عمیر را گزارش کرده است (طوسی، فهرست، ص۲۱۸).

2.. نجاشی، رجال، ص۸۲؛ طوسی، فهرست، ص۶۸.

3.. «و أبوجعفر هذا شیخ قم و وجهها و فقیهها غیر مدافع، و کان أیضاً الرئیس الذی یلقی السلطان بها» (نجاشی، رجال، ص۸۲؛ طوسی، فهرست، ص۶۸).

4.. طوسی، اختیار معرفة الرجال، ص۵۰۹.

5..نجاشی، رجال، ص۱۸۵.

6.. همان، ص۳۳۲؛ ابن غضائری، رجال، ص۹۴.

  • نام منبع :
    جستارهایی در مدرسه کلامی قم
    سایر پدیدآورندگان :
    جمعی از پژوهشگران؛ زیر نظر محمدتقی سبحانی
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1395
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 20096
صفحه از 356
پرینت  ارسال به