سلسله انساب اشعری، در شمار اصحاب و راویان امامان معصومعلیهم السلام قرار دارند. این افراد که در زمره اصحاب امام باقرعلیه السلام، امام صادقعلیه السلام و امام کاظمعلیه السلام به شمار میآمده و عمدتاً در نیمه اول و اواسط قرن دوم هجری میزیستهاند، عبارتاند از:
۱. موسی بن عبداللّٰه اشعری: از اصحاب امام صادقعلیه السلام.۱ شیخ طوسی در پایان نام او آورده است: «روی عنهماعلیهما السلام» که منظور روایت وی از دو امام باقر و صادقعلیهما السلام است.۲ در واقع این شخص را باید حلقه واسط بین محدثان قمی و امامان معصومعلیهم السلام دانست.
۲. شعیب بن عبداللّٰه اشعری: او که در کتب رجال با نام شعیب بن بکر بن عبداللّٰه نیز آمده، از اصحاب امام باقرعلیه السلام و امام صادقعلیه السلام دانسته شده است۳.
۳. عمران بن عبداللّٰه اشعری: از اصحاب امام صادقعلیه السلام.۴ کشی سه روایت درباره ملاقات وی با امام صادقعلیه السلام نقل کرده که در آنها امام تعبیرات جالبی درباره وی به کار برده است. در روایت اول که از ملاقات عمران با امام در منا حکایت دارد، امام او را دعا کرده و فرموده است: «أسأل اللّٰه أن یصلی على محمد، و ان یظلک و عترتک یوم لا ظل إلا ظله». در روایات دوم و سوم که گویای ملاقات عمران با امام در مدینه است، امام صادقعلیه السلام با تعابیری چون «هذا من اهل بیت النجباء» و «هذا نجیبُ قومٍ لنجباء، ما نصب لهم جبار إلا قصمه اللّٰه» او و اهل قم را ستوده است.۵ این روایات بر علو مرتبه عمران نزد امام صادقعلیه السلام دلالت دارد.۶
۴. آدم بن عبداللّٰه اشعری: از اصحاب امام صادقعلیه السلام.۷
۵. ابوبکر بن عبداللّٰه اشعری: از اصحاب امام صادقعلیه السلام.۸
۶. عبدالملک بن عبداللّٰه اشعری: از اصحاب امام صادقعلیه السلام۹ که در روایتی امام درباره او
1.. برقی، رجال، ص۳۰؛ طوسی، رجال، ص۳۰۱.
2.. ر.ک: تفرشی، ج۴، ص۴۳۶؛ خویی، معجم رجال الحدیث، ج۲۰، ص۳۱.
3.. شیخ طوسی ضمن بیان نام عیسی ابوبکر بن عبداللّٰه از دو برادرش موسی و شعیب یاد کرده است (برقی، رجال، ص۳۰؛ طوسی، رجال، ص۳۰۱).
4.. طوسی، رجال، ص۲۵۷.
5.. همو، اختیار معرفة الرجال، ج۲، ص۶۲۳ـ۶۲۵.
6.. آیتاللّٰه خویی هر سه روایت کشی را تضعیف کرده است (خویی، معجم رجال الحدیث، ج۱۴، ص۱۵۷).
7.. طوسی، رجال، ص۱۵۶؛ برقی، رجال، ص۲۷.
8.. برقی، همان، ص۴۳.
9.. طوسی، همان، ص۲۳۸؛ برقی، همان، ص۲۴.