31
جستارهایی در مدرسه کلامی قم

قم منتقل کرد. احمد برقی خود نیز چندین کتاب داشت که مجموعه‏ای از آنها با نام المحاسن شناخته می‏شد. در بخش‏های به‏جا مانده از این کتاب توجه به عقل و نیز پاره‏ای از بحث‏های کلامی با همان شیوه محدثْ‏متکلمان را می‏توان دید.۱

پس از احمد برقی، علی بن الحسین سعدآبادی میراث‏بر این خط فکری است. گویا او تنها میراث احمد بن محمد بن خالد را روایت می‏کرده است و نام او، هم در طرق فهرستی و هم در اسناد روایات پس از نام احمد بن محمد بن خالد یاد شده است. روایات کلامی وی در آثار صدوق و کلینی منتشر است.

محمد بن ابی‏القاسم، عبیداللّٰه بن عمران الجنابی معروف به «ماجیلویه» از دیگر راویان این طبقه است. وی داماد و شاگرد احمد برقی و البته مهم‏ترین حلقه اتصال و نقل میراث ابوسمینه است.۲ آثار وی نیز درموضوعات پراکنده گزارش شده است.

خط فکری متهمان به غلوّ

خط فکری دیگری که در نقطه شکل‏گیری این مدرسه و انتقال میراث کوفه نقش داشت و شاید اختلافاتی با دیگر خطوط فکری درون مدرسه پیدا کرد، جریانی است که پاره‏ای از مشایخ قم آن را به غلوّ متهم کردند. گرچه میزان اثرگذاری و تبدیل این خط فکری به یک جریان فعال در قم نیازمند مطالعات بیشتری است، حضور این خط فکری در نقطه آغاز این مدرسه و تأثیر اجمالی آن را می‏توان پذیرفت.

ابوجعفر محمد بن علی بن ابراهیم بن موسی الصیرفی ملقب (یا مکنّی) به ابوسمینه از کسانی است که در این دوره بخشی از میراث کوفه را به قم انتقال داده‏اند.۳ وی کوفی است و نامش در زمره اصحاب امام رضاعلیه السلام ذکر شده است۴. همه رجال‏شناسان او را ضعیف و فاسد الاعتقاد معرفی کرده‏اند. ابوسمینه کتاب‏های متعددی داشته و گفته شده که کتاب‏های او (در عدد) مثل کتاب‏های

1.. ر.ک: المحاسن، کتاب «الصفوة و النور و الرحمة» و کتاب «مصابیح الظلم».

2.. طوسی، فهرست، ص۴۱۲.

3.. نجاشی، رجال، ص۳۳۲؛ طوسی، فهرست ، ص۴۱۲.

4.. طوسی، رجال، ص۳۱۴.


جستارهایی در مدرسه کلامی قم
30

روایت‌‌‌گری و ارتباط با خطوط فکری دیگر، از خط احمد بن محمد بن عیسی متمایز می‏شد. ویژگی مشترک این پدر و پسر، نقل از ضعفا و مجاهیل و اعتماد بر اخبار مُرسل بود. ارتباط حدیثی با پاره‏ای از راویان متهم به غلو نیز شاید در همین راستا باشد. با وجود این، باورهای این خط فکری در برخی از موضوعات کلامی، فاصله بسیاری با خط احمد اشعری نداشت و در طبقات بعد، راویان مشترک بین این دو خط فراوان بودند.

محمد بن خالد برقی۱ از اصحاب امام کاظمعلیه السلام، امام رضاعلیه السلام و امام جوادعلیه السلام از واسطه‏های انتقال میراث کوفه به قم بود. نسبت او به برقه‏رود از مناطق اطراف قم است.۲ نجاشی وی را ادیب و آگاه به اخبار و علوم عرب معرفی کرده و کتاب‏هایی از او، به‏ویژه در تاریخ عرب نام می‏برد۳ که فرزندش احمد و احمد بن محمد بن عیسی روایت کرده‌اند.۴ در این میان، کتابی درباره علم خداوند از آثار کلامی اوست. برقی افزون بر نگاشته‏هایش، با سفر به کوفه بخشی از میراث حدیثی این شهر را به قم منتقل کرد. شاید او نخستین کسی باشد که در این حجم، میراث کوفه را به قم آورد. بنابر گزارش طوسی در فهرست، محمد بن خالد نزدیک به پنجاه کتاب را روایت کرده، که بیشتر آنها از مشایخ کوفه است. نجاشی نیز نام محمد بن خالد را در ۳۸ طریق یاد کرده است. از این روایات که بیشتر با واسطه فرزندش احمد برقی و احمد بن محمد بن عیسی روایت شده، حجم قابل توجهی مربوط به مباحث کلامی و از جریان محدثْ‏‏متکلمان است.

فرزند وی ابوجعفر احمد بن محمد بن خالد برقی نیز در این انتقال نقش داشت. وی از اصحاب امام جوادعلیه السلام و امام هادیعلیه السلام بود. تاریخ وفات او را ۲۷۴ یا ۲۸۰قمری گزارش کرده‏اند.۵ البته وی هم مانند پدرش از افراد ضعیف نیز روایت، و بر اخبار مرسل اعتماد می‏کرد و به همین دلیل مورد طعن و تضعیف برخی از مشایخ قرار گرفت.۶ وی نه تنها میراثی را که پدرش از کوفه به قم انتقال داده بود روایت کرد و در قم انتشار داد، بلکه خود نیز با سفر به کوفه و بغداد بخشی از میراث کوفه را از مشایخ حدیث استماع و به

1.. دربارۀ او ر.ک: نجاشی، رجال، ص۳۳۵؛ طوسی، اختیار معرفة الرجال، ص۶۴۰؛ طوسی، رجال، ص۳۴۳، ۳۶۳ و ۳۷۷؛ ابن غضائری، رجال، ص۹۳؛ برقی، طبقات الرجال، ص۵۰، ۵۴ و۵۵.

2.. نجاشی، رجال، ص۳۳۵.

3.. نجاشی از این کتاب‏ها نام برده است: کتاب التنزیل و التعبیر، کتاب یوم و لیله، کتاب التفسیر، کتاب مکه و المدینه، کتاب حروب الأوس و الخزرج، کتاب العلل، کتاب فی علم الباری، کتاب الخطب. طوسی نیز از او کتابی با عنوان النوادر نام برده است.

4.. نجاشی، همان، ص۳۳۵؛ طوسی، فهرست، ص۶۴۰.

5.. نجاشی، رجال، ص۷۷.

6.. همان، ص۷۶؛ طوسی، فهرست، ص۵۲؛ ابن غضائری، رجال، ص۳۹.

  • نام منبع :
    جستارهایی در مدرسه کلامی قم
    سایر پدیدآورندگان :
    جمعی از پژوهشگران؛ زیر نظر محمدتقی سبحانی
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1395
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 20153
صفحه از 356
پرینت  ارسال به