قم منتقل کرد. احمد برقی خود نیز چندین کتاب داشت که مجموعهای از آنها با نام المحاسن شناخته میشد. در بخشهای بهجا مانده از این کتاب توجه به عقل و نیز پارهای از بحثهای کلامی با همان شیوه محدثْمتکلمان را میتوان دید.۱
پس از احمد برقی، علی بن الحسین سعدآبادی میراثبر این خط فکری است. گویا او تنها میراث احمد بن محمد بن خالد را روایت میکرده است و نام او، هم در طرق فهرستی و هم در اسناد روایات پس از نام احمد بن محمد بن خالد یاد شده است. روایات کلامی وی در آثار صدوق و کلینی منتشر است.
محمد بن ابیالقاسم، عبیداللّٰه بن عمران الجنابی معروف به «ماجیلویه» از دیگر راویان این طبقه است. وی داماد و شاگرد احمد برقی و البته مهمترین حلقه اتصال و نقل میراث ابوسمینه است.۲ آثار وی نیز درموضوعات پراکنده گزارش شده است.
خط فکری متهمان به غلوّ
خط فکری دیگری که در نقطه شکلگیری این مدرسه و انتقال میراث کوفه نقش داشت و شاید اختلافاتی با دیگر خطوط فکری درون مدرسه پیدا کرد، جریانی است که پارهای از مشایخ قم آن را به غلوّ متهم کردند. گرچه میزان اثرگذاری و تبدیل این خط فکری به یک جریان فعال در قم نیازمند مطالعات بیشتری است، حضور این خط فکری در نقطه آغاز این مدرسه و تأثیر اجمالی آن را میتوان پذیرفت.
ابوجعفر محمد بن علی بن ابراهیم بن موسی الصیرفی ملقب (یا مکنّی) به ابوسمینه از کسانی است که در این دوره بخشی از میراث کوفه را به قم انتقال دادهاند.۳ وی کوفی است و نامش در زمره اصحاب امام رضاعلیه السلام ذکر شده است۴. همه رجالشناسان او را ضعیف و فاسد الاعتقاد معرفی کردهاند. ابوسمینه کتابهای متعددی داشته و گفته شده که کتابهای او (در عدد) مثل کتابهای