263
جستارهایی در مدرسه کلامی قم

ابواب، کتاب‏های مستقل و ابواب فراوانی پیش دید داشته که احادیث بسیاری را به وی عرضه می‏کرده است.

در مسیر دریافت پاسخ این پرسش‏ها، این نتیجه کلی به دست می‏آید که شیخ صدوق در کتاب‏های التوحید، کمال الدین و دیگر کتاب‏های موجود یا گمشده‏اش، همواره این روش را مبنا قرار داده بود که در پشت صحنه درج یک حدیث در یک باب و تشکیل یک باب در یک موضوع و یک کتاب، تحلیل و استدلال‏هایی عقلی داشته و بر اساس داده‏های عقلی و نیز نقلی آن احادیث را نقد می‏کرده است. به بیانی روشن‏تر، هرگاه صدوق دست به قلم می‏برد تا در موضوعی بر اساس احادیث بنگارد و کتاب یا رساله‏ای تألیف کند، مجموع احادیث آن موضوع را از دید می‏گذراند و مطالعه می‏کرد، سپس بر اساس اجتهاد کلامی خود و در نظر داشتن هماهنگی آن با آموزه‏های شیعه امامیه نظر برگزیده را انتخاب می‏کرد و تنها احادیثی را که با این نظریه موافق بود و در نظام طراحی شده وی جای می‏گرفت، در آن باب و فصل قرار می‏داد.

او در رسیدن به نظریه برگزیده و در تطبیق هریک از احادیث با این نظریه از معیار عقل برای سنجش احادیث و استدلال‏های عقلی نانوشته و ناگفته برای اثبات هم‏آوایی این احادیث با منظومه معارف و عقاید اسلامی استفاده کرده است.

شیخ صدوق به‏کفایت به این شیوه‏ کار خود اشاره داشته است. وی در کتاب التوحید در باب رؤیت خدا بیان می‏دارد که برخی از روایات کتاب‏های استادانش را در عین حالی که درست و مطابق با نظریه شیعه امامیه می‏داند، برای دفع ضرر محتمل از ارائه این احادیث در کتاب خود می‏پرهیزد.

وی گمراه شدن برخی کم‏خردان بر اثر مطالعه این احادیث و اشاره رفتن انگشت اتهام اعتقاد به جبر و تشبیه را دلایل نیاوردن این احادیث در کتاب خود معرفی می‏کند. بنابراین، وی به سراغ تحلیل و استدلال‏ و مددجویی از عقل می‏رود و در نهایت تسلیم حکم عقل می‏شود که برای جلوگیری از زیان‏های احتمالی از انتخاب و ایراد چنین احادیثی پرهیز می‏کند. متن سخن شیخ صدوق چنین است:

و الاخبار التی رویت فی هذا المعنی و أخرجها مشایخنارحمه الله فی مصنفاتهم عندی صحیحة و انما ترکت ایرادها فی هذا الباب خشیة أن یقرأها جاهل بمعانیها فیکذب بها فیکفر باللّٰه عزوجل و هو لایعلم. و الاخبار التی ذکرها احمد بن محمد بن عیسی فی نوادره و التی أوردها محمد بن احمد بن یحیی فی جامعه فی معنی الرؤیة صحیحة لایردها إلاّ مکذب بالحق أو جاهل به الفاظها الفاظ القرآن و لکل خبر منها


جستارهایی در مدرسه کلامی قم
262

شیخ صدوق، چنان‏که گفته‏اند، متکلم و محدثی نقاد حدیث و دارای درایت فوق‏ العاده در برخورد با احادیث و چینش و تبویب آن بوده است.

او هنگامی به نگارش کتاب التوحید دست زده که دهه پایانی عمرش را می‏گذراند. بنابراین بسیاری از کتاب‏هایی را که پیش از عصر او و هم‏زمان با حیاتش در این موضوع نگاشته شده است دیده و بررسیده است.

این کتاب‏ها، شامل کتاب‏هایی است که در حوزه‏های حدیثی و کلامی قم، ری، بغداد و... نوشته شده است. تنها در خانواده‏ صدوق دو کتاب دیگر با عنوان التوحید وجود داشته است.۱

همچنین کتاب کافی با گستره فراوانش در باب مسائل اعتقادی به‏ویژه توحید، چنان‏که خود صدوق گفته، در اختیارش بوده است.۲

با توجه به مطالب پیش‏گفته، باید پرسید چرا شیخ صدوق فقط این دسته از روایات را در کتاب‏هایش آورده است؟ و سؤالاتی دیگر از جمله اینکه:

۱. چرا شیخ صدوق با توجه به نگارش کتاب‏هایی از این دست توسط دیگر عالمان، محدثان و متکلمان، به تألیفی نو در این باره دست زده است؟

۲. چرا و چقدر از روایات کتابش را از کتاب پدر و استادان قمی‏اش برگرفته است؟

۳. چرا بخش مهمی از روایات کتاب التوحید وی از مشایخ بغدادی، ماوراء النهری و گاه مشایخ اهل سنت است؟

۴. چرا در بخش‏هایی از این کتاب، روایات مورد قبول خود را از کتاب‏های استادانش درج نکرده است؟

۵. چرا در بخش‏هایی از کتاب با توجه فراوانی احادیث در کتاب‏هایی چون کافی حتی یک روایت از آن را نقل نکرده است؟

۶. چرا در برخی از ابواب این کتاب فصل‏هایی دارد که روایاتش با روایات درج شده در کتاب‏های هم‏عصرانش مغایرت یا گاه مخالفت دارد؟

و تمام این پرسش‏ها در حالی مطرح می‏شود که شیخ صدوق در تنظیم و تبویب هریک از این

1.. این کتاب‏ها به قلم پدر و برادر بزرگوارش به نگارش درآمده است (برای اطلاع بیشتر ر.ک: رجال النجاشی، ص۲۶۱، شمارۀ ۶۸۴ و ص۶۸، شمارۀ ۱۶۳).

2.. صدوق، من لایحضره الفقیه، ج۴، ص۵۳۴.

  • نام منبع :
    جستارهایی در مدرسه کلامی قم
    سایر پدیدآورندگان :
    جمعی از پژوهشگران؛ زیر نظر محمدتقی سبحانی
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1395
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 20474
صفحه از 356
پرینت  ارسال به