259
جستارهایی در مدرسه کلامی قم

است:

سمع النبیصلی الله علیه و آله رجلاً یقول لرجل: قبح اللّٰه وجهک و وجه من یشبهک، فقالصلی الله علیه و آله: لاتقل هذا فان اللّٰه خلق آدم علی صورته.۱

شیخ صدوق در پی نقل این حدیث می‏گوید:

ترکت المشبهه من هذا الحدیث اوله و قالوا: ان اللّٰه خلق آدم علی صورته، فضلوا فی معناه و اضلوا.

وی در ادامه متن کتاب حدیث یازدهم را مطرح می‏کند که حسین بن خالد نزد امام رضاعلیه السلام قسمت دوم حدیث را مطرح می‏کند و معنای آن را می‏پرسد. حضرت می‏فرماید:

قاتلهم اللّٰه، لقد حذفوا اول الحدیث.

سپس به نقل داستان می‏پردازد و می‏فرماید:

رسول خدا بر دو نفر گذشت که به یکدیگر ناسزا می‏گفتند: شنید که یکی از آن دو به طرف مقابل خود گفت: خدا چهره تو و هر کس را که چون توست، زشت گرداند، رسول خدا فرمودصلی الله علیه و آله: ای بنده خدا! این را به برادرت مگو؛ زیرا خداوند حضرت آدم را بر چهره او آفریده است.۲

همچنین او در پی حدیث ۱۸۲۴ کتاب من لایحضره الفقیه که درباره‏ ثواب روزه روزهای ماه شعبان است، روایتی را از امام صادقعلیه السلام نقل می‏کند و می‏گوید: هر کس سه روز از این ماه را روزه بدارد، خداوند را در بهشت زیارت می‏کند.

آن‏گاه می‏گوید:

زیارة اللّٰه زیارة انبیائه و حججهعلیهم السلام، من زارهم فقد زار اللّٰه، کما ان من اطاعهم فقد اطاع اللّٰه و من عصاهم فقد عصی اللّٰه ومن تابعهم فقد تابع اللّٰه عزوجل و لیس ذلک علی ما یتأوله المشبهة، تعالی اللّٰه عما یقولون علواً کبیرا.۳

چنان‏که روشن است، مشبهه در این روایت زیارت خدا را به معنای رؤیت ظاهری او پنداشته‏اند که شیخ صدوق این اشتباه را یادآوری می‏کند.

صدوق در موارد متعددی از کتاب‏هایش، به گروه مشبهه حمله می‏برد و افکارشان را باطل

1.. همان، ص۱۵۲.

2.. همان، ص۱۵۳.

3.. همو، من لایحضره الفقیه، ج۲‍، ص۹۲.


جستارهایی در مدرسه کلامی قم
258

و لم‏یعن بذلک الجلوس و اعتدال البدن لان اللّٰه لایجوز أن یکون جسما و لا ذا بدن تعالی اللّٰه عن ذلک علوا کبیراً.۱

صدوق در پی حدیث نخست باب پانزدهم کتاب التوحید که در تفسیر آیه شریفه)اللّٰه نور السموات والارض(۲ است، به نظری دیگر از مشبهه اشاره و آن را نقد می‏کند و آن معنایی است که از کلمه نور برداشت کرده‏اند.

وی می‏گوید:

مشبهه این آیه را تفسیر کرده‏اند که خداوند روشنی (ضیاء) آسمان و زمین است. اگر چنین باشد، باید در هیچ وقت از اوقات، چه در شب و چه در روز تاریکی وجود نداشته باشد؛ زیرا بنابر تفسیر آنان خداوند نور و روشنی آنهاست و خداوند موجود معدوم‏ناشدنی است.

پس اینکه زمین را در شب و نیز درون زمین را در روز تاریک می‏یابیم، دلیل بر آن است که تأویل سخن خداوند (اللّٰه نور السموات والارض) همانی است که حضرت رضاعلیه السلام فرموده است نه آنچه مشبهه می‏گویند.

آن‏گاه به شرح و توضیح نظر امام رضاعلیه السلام در این باره می‏پردازد و در نهایت تسلیم سخن و تفسیر آن حضرت در این باره می‏شود که آن را «هاد لاهل السماء و هاد لأهل الارض» معنا کرده‏اند.۳

از دیگر مواردی که صدوق به نقد مشبهه می‏پردازد و به آنها اعتراض می‏کند، درباره این متن حدیثی است که از پیامبر اکرمصلی الله علیه و آله نقل شده است: «ان اللّٰه خلق آدم علی صورته».

وی یکی از جایگاه‏های لغزش مشبهه را در فهم نادرست معنای حدیث پیش‏گفته دانسته و علت کج‏فهمی و گمراهی ایشان را توجه نکردن به علت صدور حدیث و رها کردن قسمت نخست آن دانسته است. آنان در نتیجه چنین اظهار کرده‏اند که خداوند چهره آدم را مطابق با چهره خود آفرید و از این جمله بر عقیده خود استدلال کرده و در وادی تشبیه راه پیموده و گمراه شده‏اند.

متن کامل حدیث، چنان‏که شیخ صدوق آن را نقل کرده است، از زبان امام علیعلیه السلام این گونه

1.. صدوق، التوحید، ص۳۱۸.

2.. نور: ۳۵.

3.. صدوق، التوحید، ص۱۵۵.

  • نام منبع :
    جستارهایی در مدرسه کلامی قم
    سایر پدیدآورندگان :
    جمعی از پژوهشگران؛ زیر نظر محمدتقی سبحانی
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1395
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 20322
صفحه از 356
پرینت  ارسال به