219
جستارهایی در مدرسه کلامی قم

دو باب برای این موضوع سامان یافته است؛ در یک باب روایات مربوط به شناخت امام نسبت به امام پس از خود و در باب دیگر احادیث شناخت وصی امام آمده‏ است.۱ مجموع روایات این دو باب یازده حدیث است.

باب اول در بصائر متناظر عنوان باب کافی است و تعداد روایات مشترک این دو باب دو حدیث است.۲ در باب دوم بصائر روایتی درج شده که با روایت هفتم باب کافی مشترک است.۳ در سه حدیث نیز اشتراک در غیر باب برقرار است.۴ همچنین دو روایت باب اول بصائر در ابواب دیگر کافی درج شده‏اند. بنابراین، تعداد روایات مشترک دو کتاب که بر این دانش دلالت دارند، هشت حدیث و تعداد روایات اختصاصی کافی یک حدیث است. این روایات از اتحاد نظر کلینی و صفّار درباره این دانش ائمهعلیهم السلام حکایت می‏کنند.

اهل بهشت و دوزخ

از جمله مسائلی که تحقق خواهد یافت، ورود افراد به بهشت یا دوزخ است. در بصائر به صورت ویژه‏ای به این بحث پرداخته شده و آگاهی ائمهعلیهم السلام به اهل بهشت و دوزخ در زمره گستره دانش ایشان دانسته شده است. صفّار دو باب از کتاب خویش را به این بحث اختصاص داده و در مجموع ۲۵ حدیث متناسب با این موضوع آورده است.۵ از این تعداد، دو مورد به کافی راه یافته و ۲۳ مورد دیگر را کلینی نقل نکرده است. اگرچه این دو روایت، علم پیامبرصلی الله علیه و آله به اهل بهشت و دوزخ را اثبات می‏کند، با ضمیمه این مطلب که ائمهعلیهم السلام از تمام دانش رسول خداصلی الله علیه و آله بهره‏مندند. از دیدگاه کلینی نیز این دانش برای ائمهعلیهم السلام ثابت می‏شود و همین مقدار در همراهی کلینی با صفّار ـ در این موضوع ـ کافی است. اشاره به این نکته لازم است که صفّار در چگونگی دستیابی رسول خداصلی الله علیه و آله به این دانش، روایات به معراج رفتن آن حضرت را همراه با جزئیات نقل می‏کند.

امور ثابت عینی غیر مادی

حقایق عالم را می‏توان به دو دسته مادی و غیرمادی تقسیم کرد. مادیات، محصور به قید زمان

1.. صفّار، بصائر الدرجات، ص۴۷۳ و ۴۷۴.

2.. کلینی، کافی، ج۱، ص۲۷۷؛ صفّار، همان، ص۴۷۴.

3.. کلینی، همان؛ صفّار، همان، ص۴۷۳.

4.. کلینی، همان، ص۲۷۶ و ۲۷۷؛ صفّار، همان، ص۴۷۵ و ۴۷۶.

5.. صفّار، همان، ص۱۹۰.


جستارهایی در مدرسه کلامی قم
218

کلینی در کافی روایات این موضوع را در یک باب۱ جای داده است. تعداد روایات این باب دو حدیث است؛ اما صفّار دو باب با هشت حدیث را به این بحث اختصاص داده است.۲

عنوان باب اول بصائر مشابه ‏عنوان باب کافی است و تعداد روایت مشترک این دو باب یک مورد است.۳ روایت دیگر کافی در باب دیگری از بصائر آمده است؛۴ لذا کافی در این باب، روایت اختصاصی ندارد. همچنین دو روایت بصائر در کافی یافت نشد. از مجموع این گروه از روایات روشن می‏شود که در این موضوع نیز کلینی و صفّار اشتراک نظر دارند و ائمهعلیهم السلام را عالم به حوادث آینده می‏دانند.

زمان رحلت

بُعد دیگر علم ائمهعلیهم السلام درباره حوادث آینده، علم امام به زمان ارتحال خویش است. در کافی و بصائر یک باب به این بحث اختصاص یافته است.۵ تعداد روایات این باب در کافی هشت حدیث و در بصائر چهارده حدیث است و این دو کتاب در چهار مورد مشترک‏اند.۶ دو روایت دیگر باب بصائر در سایر ابواب کافی آمده ‏است.۷ چهار روایت در کافی و هشت روایت در بصائر از موارد اختصاصی هر کتاب است. با بررسی روایات این دو باب روشن می‏شود کلینی و صفّار این دانش را نیز برای اهل بیتعلیهم السلام پذیرفته‏اند و در علم امام به زمان رحلت خویش اختلافی ندارند.

علم به وصی و امام بعد از خود

از دیگر شاخه‏های آگاهی ائمهعلیهم السلام به حوادث آینده، علم هر امام به امام و وصی بعدی است. روایات این بحث در یک باب از کافی قرار گرفته‏اند۸ که تعدادشان هفت حدیث است. در بصائر

1.. صفّار، بصائر الدرجات، ص۲۶۰ و ۴۲۲.

2.. کلینی، همان؛ صفّار، همان، ص۲۶۰.

3.. کلینی، کافی، ج۱، ص۲۶۴؛ صفّار، بصائر الدرجات، ص۴۲۲.

4.. کلینی، همان، ص۲۵۸؛ صفّار، همان، ص۴۸۰.

5.. کلینی، همان، ص۲۵۸، ۲۵۹ و ۲۶۰؛ صفّار، همان، ص۴۸۲، ۴۸۳ و ۴۸۴.

6.. کلینی، همان، ص۴۶۸ و ۴۹۱؛ صفّار، همان، ص۴۸۳ و ۴۸۴.

7.. کلینی، همان، ص۲۷۶.

  • نام منبع :
    جستارهایی در مدرسه کلامی قم
    سایر پدیدآورندگان :
    جمعی از پژوهشگران؛ زیر نظر محمدتقی سبحانی
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1395
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 18897
صفحه از 356
پرینت  ارسال به