21
جستارهایی در مدرسه کلامی قم

آرای مخالف انجام داده است. شرح برخی از این مناظره‏ها که با حضور رکن ‏الدوله دیلمی برگزار شده در کتاب کمال ‏الدین و تمام النعمه آمده است.۱ نجاشی نیز در فهرست آثار صدوق، از پنج کتاب که شرح مناظره صدوق با مخالفان در محضر رکن الدوله است یاد کرده است.۲ برخی از شاگردان شیخ صدوق نیز پاره‏ای از مناظرات وی را جمع‏آوری و تنظیم کرده‏اند که از آن جمله شیخ جعفر دوریستی است که نسخه‏ای از مناظرات شیخ را فراهم آورده بود و قاضی نوراللّٰه در کتاب مجالس المؤمنین از آن نسخه نقل کرده است.۳

بهره‏گیری از استدلال‏ها و تبیین‏های متکلمان که در بحث درباره کلینی به آن اشاره شد، در آثار صدوق نیز نمونه‏های بسیار دارد. وی گاهی بخش مفصلی از کتاب یکی از متکلمان را با ذکر نام نویسنده و نام کتاب در آثار خود درج کرده و گاه بدون ذکر نام، استدلال‏هایی از برخی متکلمان نقل و از آنها استفاده کرده است۴ و در پاره‏ای موارد نیز از پاسخ‏های متکلمان به پرسش‏ها و شبهات مخالفان بهره گرفته است.۵ این نقل قول‏ها و درج بخش‏هایی از کتاب‏ها و اندیشه‏های جریان کلام عقلی، گواه دیگری بر رویکرد کلامی شیخ صدوق و البته جریان محدثْ‏متکلمان است. این رویکرد و روش را در بسیاری از مشایخ قم می‏توان ملاحظه کرد. دغدغه مشترک همه این افراد ـ چنان‏که در کلینی و صدوق اشاره شد ـ تبیین و فهم نظام معرفتی درون روایات است و البته در مواردی که رویارویی بیرونی، ضرورتِ تبیین‏های برون‏دستگاهی را ایجاب کند، از درون دستگاه و مقید به همان نظام معرفتی، به تبیین و دفاع عقلانی نیز پرداخته‏اند.

در ادامه به پاره‏ای از این مشایخ، از زمان انتقال میراث کوفه و شکل‏گیری مدرسه قم تا پایان دوران حیات این مدرسه اشاره می‏کنیم. البته، از آنجا که درون این مدرسه جریان‏ها و گرایش‏های مختلف فکری وجود داشت، تلاش می‏شود در یک برداشت ابتدایی این جریان‏ها به تفکیک معرفی شود.

1.. صدوق، کمال الدین، ص۸۷.

2.. نجاشی، رجال، ص۳۹۲.

3.. شوشتری، مجالس المؤمنین، ج۱، ص۴۶۳.

4.. صدوق، الاعتقادات، ص۲۹۰ و ۲۹۹؛ همو، کمال الدین، ص۶۳ و ۶۵.

5.. شبهات علی بن احمد بن بشار و پاسخ‏های ابن قبه به آن (صدوق، کمال الدین ص۵۱)؛ بخشی از کتاب الاشهاد ابوزید علوی و رد ابن قبه بر آن (صدوق، کمال الدین، ص۹۴)؛ و بخش‏هایی از کتاب التنبیه ابوسهل نوبختی(صدوق، همان، ص۸۸) از این نمونه است.


جستارهایی در مدرسه کلامی قم
20

این ویژگی‏ها را در عملکرد صدوق نیز به روشنی می‏بینیم؛ ولی از آنجا که او در ری و دربار بویهیان حضور یافت و نیز سفر‏های متعددی به‏ویژه به حوزه شرق اسلامی کرد، با گروه‏های مختلفی از متکلمان و معارضان روبه‏رو بود. از این رو، ورود وی را به عرصه‏های کلامی و رویارویی‏های بیرونی حتی در قالب مناظره بیشتر شاهدیم.

در مراجعه به فهرست آثار شیخ صدوق، به بیش از سی کتاب در اثبات، تبیین و دفاع از آموزه‏های کلامی بر می‏خوریم.۱ برخی از این آثار مانند کتاب التوحید، هم با انگیزه دفاع از اعتقادات شیعه به نگارش درآمده‏اند وهم به شیوه‏ای استدلالی و با استفاده از دلایل عقلی به توضیح و تبیین احادیث پرداخته‏اند. بیان‏های صدوق در لابه‏لای روایات و بهره‏گیری از استدلال‏های عقلی و حتی استدلال‏های مشهور کلامی، این ویژگی را به‏خوبی نمایش می‏دهد.۲ کتاب کمال‏ الدین وتمام النعمه نیز در موضوع امامت و مهدویت از دیگر آثار موجود صدوق با همین ویژگی است. صدوق در این کتاب ابتدا با دلایل عقلی، ضرورت و لزوم امام را اثبات می‏کند و سپس به اثبات امامت امام دوازدهمعلیه السلام و اقامه دلیل بر طول عمر ایشان می‏پردازد. رساله الاعتقادات و کتاب الهدایة شیخ صدوق نیز مجموعه‏هایی نظام‌مند از معارف شیعی‏اند که بر اساس آموزه‏های روایی تنظیم شده و حتی در بسیاری از موارد از الفاظ روایات بهره گرفته‏اند و در عین حال، یک دستگاه معرفتی ارائه کرده‏اند.این رساله‏ها از نخستین تلاش‏های امامیه برای تدوین یک فهرست جامع و رسمی از باورهای امامیه به شمار می‏آیند.

از بارزترین فعالیت‏های کلامی یک متکلم، گفت‏و‏گو با مخالفان در باب موضوعات کلامی برای اثبات دیدگاه حق و ردّ نظریه‏های مخالف است. بر این اساس، شیخ صدوق نیز نه تنها با مناظره و احتجاج مخالف نبود، بلکه آن را مطابق با سیره عملی اهل بیتعلیهم السلام می‏دانست. البته او احتجاج و مناظره را برای همه افراد جایز نمی‏شمرد و به اعتقاد وی تنها متخصصان در دانش کلام مجاز به مناظره و احتجاج با خصم بودند؛ آن هم مشروط به اینکه با کلمات یا با معانی کلام اهل بیتعلیهم السلام احتجاج کنند.۳ وی نه تنها در جای‏جای آثار خود مناظره‏های امامان و برخی از متکلمان دوران حضور با گروه‏های مختلف را نقل می‏کند،۴ بلکه خود نیز مناظرات متعددی با صاحبان

1.. نجاشی، رجال، ص۳۸۹.

2.. ر.ک: صدوق، التوحید، ص۲۹، ۱۲۹، ۱۳۳، ۱۴۳، ۲۱۷ و ۲۹۱؛ نیز در کتاب کمال الدین، معانی الاخبار و علل الشرایع نمونه‏های متعددی از این دست وجود دارد.

3.. صدوق، الاعتقادات، ص۴۳.

4.. برای نمونه، ر.ک: التوحید، فصل‏های ۶۵ و۶۶.

  • نام منبع :
    جستارهایی در مدرسه کلامی قم
    سایر پدیدآورندگان :
    جمعی از پژوهشگران؛ زیر نظر محمدتقی سبحانی
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1395
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 20349
صفحه از 356
پرینت  ارسال به