از کل ۱۶۱۹۹ حدیث آن ۹۴۸۵ حدیث، ضعیف و غیر معتبر است».۱
گمان مىرود در غلوستیزى مدرسه قم و طعن زدن به کافى مقداری غلو شده باشد. نه رویارو قرار دادن دو حوزه شیعى قم و بغداد، مقرون حقیقت است و نه نسبت غلوستیزى به مدرسه قم آنگونه بوده که گفته شده است.
در مورد قم و بغداد بعداً اندکى بحث مىشود و اکنون مىگوییم ماهیت اندیشه عقلگراى شیعى بهطور اصولى ایجاب مىکرده که هیچ ستیزى با عقل نداشته باشد و دلیل خاصى نیز براى تفکیک اندیشه مدرسه قم و بغداد مطرح نشده است. البته اخبارىگرى در شیعه را، باید استثنایى دانست که در گرو شرایط ویژهاى بوده است؛ اما درمورد مدرسه قم، وضعیت از نظر تاریخى آنگونه نبوده که در سدههاى سوم و چهارم، عقلگریز نامیده شود.
در مورد بزرگان مدرسه قم، مانند صدوق، نیز نمىتوان مدعى شد که چون همّ و غمِّ اصلیِ خود را مبارزه با تفویض و غلو مىدانستهاند، مىکوشیدهاند ائمهعلیهم السلام را افرادى عادى معرفى کنند؛ زیرا مقامات گوناگونى که براى ائمهعلیهم السلام منظور مىشود، بهگونهاى تحت الشعاع عصمت و نصب الهى امام قرار دارند و هنگامى که این دو امر پذیرفته شود، پذیرش برخى مسائل دیگر، از قبیل اعجاز و دخل و تصرف در طبیعت، نباید غلو نامیده شود.
صدوقرحمه الله در مورد نصب الهى و عصمت امام تأکید بسیارى دارد:
بنا به فرموده خداى بزرگ: «آنگاه که خداى تو به فرشتگان گفت مىخواهم روى زمین خلیفهاى قرار دهم...»، کسى که دلش پاک باشد شایستگى مقام خلافت را دارد تا امین باشد. اما اگر فرد آلودهاى در نظر گرفته شود، به مردم خیانت خواهد کرد؛ زیرا برای مثال، اگر دلالى باربر خیانتکارى را به بازرگانى معرفى کند تا کالایى را جابهجا کند و آن فرد خیانت کند، دلال خائن خواهد بود. بنابراین، چگونه خیانتگرى بر خدا رواست؟۲
همو در مورد عصمت امام گوید:
در سخن هر کسى احتمالاتى هست، اما بسیارى از آیات قرآن و سنت، بنابر اجماع فرقههاى اسلامى، صحیح و صریح و تغییرناپذیر است،... از این رو، ضروری است کسی که از دروغ و خطا در امان باشد آورنده قرآن و سنت