159
جستارهایی در مدرسه کلامی قم

آقابزرگ تهرانی در پاسخ به این سؤال لزوم انجام دادن چنین کاری از سوی کلینی را نفی نموده و تنها تلاش متعارف برای گزینش روایات درست را کافی شمرده، است. همچنین به فضای تقیه در آن دوره توجه کرده، و گفته است: «اگر کلینی چنین کاری می‏کرد»، قابل توجه آنکه درموردی مشابه، یکی از نواب برای بررسی اعتبار یک کتاب، آن را برای فقهای قم فرستاده و نظر آنان را در این باره جویا شده است.۱ با این حال، نمونه‏هایی از عرضه کتاب بر امام زمانعلیه السلام از سوی نواب همانند کتاب التکلیف شلمغانی نیز وجود دارد که آن را موردی استثنایی و به دلیل حساسیت ویژه آن کتاب و نویسنده‏اش دانسته‏اند.۲

از اینها گذشته، کلینی به استثنای چند مورد اندک و البته مشکوک، از هیچ‌یک از نواب اربعه حتی با واسطه نیز روایتی نقل نکرده است؛۳ لذا عده‏ای کوشیده‏اند این مسئله را نیز به ماجرای تقیه یا حضور کوتاه کلینی در بغداد مرتبط بدانند؛ در حالی که او از افراد متعدد دیگر در شهرهای مختلف نقل حدیث کرده و همه روایات کافی الزاماً از طریق ملاقات حضوری نویسنده با راویان فراهم نیامده‏اند و مجرد نقل حدیث از شخصیتی نمی‏تواند خطری برای او فراهم آورد. از این رو، به نظر می‏رسد که برای پاسخ به این سؤال باید به دنبال فرضیه‏های دیگری باشیم.

یکی از این فرضیه‏ها این است که نواب اربعه در جامعه شیعی آن دوره بیش از آنکه شخصیتی علمی به شمار آیند، شخصیتی اجرایی برای ارتباط با امام زمانعلیه السلام در صورت لزوم شناخته می‏شدند ولذا شیعیان عمدتاً برای حل مشکلات دشوار و غیر طبیعی به ایشان مراجعه و به‏ندرت برای سؤال شرعی یا استماع حدیث به آنان رجوع می‏کردند. و گویا شیعیان از دوره پایانی غیبت صغرا به این مسئله عادت نموده بودند که نیازهای دینی و مذهبی خود را باید از طریق مراجعه به عالمان و فقیهان و راویان حدیث حل کنند ولذا در متون روایی معاصر با کلینی نیز روایات چندانی از نواب نقل نشده ‏است.۴ بنابراین، سؤال یادشده اساساً بی‏مورد است.

نکته مهم دیگر آنکه کلینی عمده روایات خود را ـ همان گونه که خواهیم گفت ـ از طریق

1.. طوسی، الغیبه، ص۳۹۰.

2.. ر.ک: «لزوم ارزیابی سندی احادیث کافی»، سفینه، سال اول، شمارۀ دوم، بهار ۱۳۸۳، ص۱۰۹-۱۴۰.

3.. همان.

4.. برای نمونه، در من لایحضر صدوق تنها چهار روایت، آن هم از کتاب ابوالعباس حمیری از طریق محمد بن عثمان عَمری از امام حسن عسکریعلیه السلام نقل شده ‏است و البته کلینی نیز یک روایت از همین منبع نقل نموده که در واقع گفت‏وگوی بین حمیری و عَمری است، نه روایتی منقول از امام عسکریعلیه السلام از طریق عَمری، ر.ک: کلینی، الکافی، ج۱، ص۳۳۰.


جستارهایی در مدرسه کلامی قم
158

کلینی در سال ۳۲۸ یا ۳۲۹ قمری در بغداد درگذشت و در همان شهر دفن شد.۱

کتاب کافی بنا به گزارش نجاشی در فرصت بسیار کوتاهی با استقبال فراگیری در بغداد روبه‏رو شد.۲به کلینی آثار دیگری نیز نسبت داده شده۳ که از هیچ یک اثری در دست نیست:

الرد علی القرامطه، رسائل الأئمه۴، کتاب الرجال، تعبیر الرؤیا۵ و ما قیل فی الأئمة من الشعر.

کلینی بدون استثنا در منابع رجالی شیعه توثیق و مدح شده و وجود برخی اختلافات در میزان اعتبار روایاتش، نقدی بر عدالت و وثاقت وی پدید نیاورده است. همچنین در منابع اهل‏سنت با توجه خاصی از او یاد شده‏است.۶

کلینی و نواب اربعه

موضوع رابطه کلینی با نواب اربعه امام زمانعلیه السلام از نقاط حساس زندگی کلینی است. در کافی روایتی درباره توثیق دو تن از نواب امام زمانعلیه السلام و تأیید ارتباط آنها با آن حضرت آمده ‏است.۷ اما سؤال اصلی در این بحث آن است که آیا کسی از نواب نیز کتاب کلینی را تأیید و توثیق کرده است؟ قداست کلینی تا آنجا در ذهنیت گروهی از شیعیان نفوذ یافته که در جست‏وجوی یافتن قراینی مبنی بر عرضه کتاب کافی بر امام زمانعلیه السلام و تأیید آن از سوی ایشان برآمده‏اند۸ و گروهی دیگر با شگفتی این پرسش را مطرح نموده‏اند که «چگونه کلینی کتاب خود را بر نواب چهارگانه عرضه نکرده و تأیید ایشان را کسب ننموده‏است؟».۹

1.. بیشتر شرح‏حال‏نویسان شیعه، زمان وفات کلینی را شعبان ۳۲۹ دانسته‏اند و درخصوص محل دفن وی نیز با وجود اتفاق نظر بر شهر بغداد و وجود مقبره‏ای منسوب به وی، درمورد محل دقیق آن اختلاف نظر هست. (برای آگاهی بیشتر ر.ک: کلینی، الکافی، مقدمه؛ غفاری، الکلینی و الکافی، ص۲۱۷).

2.. نجاشی، ص۳۷۷.

3.. فهرست این آثار را در رجال طوسی ذیل نام کلینی بجویید.

4.. ر.ک: نوری، خاتمۀ مستدرک الوسائل، ج۳، ص۲۷۵.

5.. در اسناد این کتاب به کلینی اختلاف هست. ر.ک: ابن شهرآشوب، معالم العلماء، ص۵۴؛ ابن داود، رجال، ص۳۶.

6.. برای نمونه، ر.ک: ابن حجر، لسان المیزان، ج۵، ص۴۳۳؛ حر عاملی به نقل از: ابن اثیر، جامع الاصول، ج۱۱، ص۳۲۳.

7.. ر.ک: کلینی، مقدمۀ کتاب کافی، ج۱، ص۳۳۰.

8.. برای نمونه، ر.ک: نوری، خاتمۀ مستدرک الوسائل، ج۳، ص۴۶۸ و ۴۶۹.

9.. در این باره ر.ک: آقا بزرگ تهرانی، «رسالة فی الکافی»، سفینه، سال اول، شمارۀ دوم، بهار ۱۳۸۳، ص۶۷-۷۹.

  • نام منبع :
    جستارهایی در مدرسه کلامی قم
    سایر پدیدآورندگان :
    جمعی از پژوهشگران؛ زیر نظر محمدتقی سبحانی
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1395
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 18921
صفحه از 356
پرینت  ارسال به