157
جستارهایی در مدرسه کلامی قم

در مورد دلایل این مهاجرت، خودش یا شاگردان و اطرافیانش سخن روشنی به میان نیاورده‏اند، اما با مطالعه اوضاع اجتماعی و سیاسی آن دوره می‏توان حدس‏هایی در این باره ابراز داشت. از جمله، شهر ری در دوره کلینی شهری چند مذهبی با غالبیت اهل سنت بود۱ و همانند قم و بغداد جزء مراکز تجمع شیعیان به شمار نمی‏آمد. از سوی دیگر، بغداد از زمان هارون الرشید به‏تدریج به مرکز علمی مهمی بدل گشته بود که فِرَق و مذاهب گوناگون در آن به فعالیت علمی می‏پرداختند.۲ شیعه نیز در منطقه کرخ، تجمع علمی مهمی داشت که با تسلط آل‏بویه بر مناطق وسیعی از سرزمین‏های شرقی خلافت عباسی و حمدانیان در شمال عراق، زمینه رشد و شکوفایی بیشتری یافته بود.۳ علاوه بر این، کلینی، همانند هر محدث دیگری، علاقه‏مند بود که روایاتش را به مجموعه وسیع‏تری از شاگردان انتقال دهد و در قالب سنتِ اجازه نقل حدیث، استمرار و بقای کتابش را حفظ کند. او در همین دو سال کوتاه در کنار راویانی که در ری تربیت کرده بود، کتاب کافی را به بسیاری از راویان بغدادی انتقال داد. فهرست مهم‏ترین شاگردان کلینی که بیشتر آنها بغدادی‏اند این به شرح است:

ابوالقاسم جعفر بن محمد بن قولویه (د ۳۶۸ق)، ابوالحسن عبدالکریم بن نصر بزاز تنیسی، ابوغالب احمد بن محمد بن سلیمان زراری، ابوعبداللّه‏ محمد بن ابراهیم نعمانی،۴ ابومحمد هارون بن موسی تلعکبری (د ۳۸۵ق)،۵ ابوعبداللّه‏ احمد بن محمد صفوانی، ابوالمفضل محمد بن عبداللّه‏ شیبانی، ابوعبداللّه‏ احمد بن ابی‏رافع صیمری، ابوالحسین احمد بن علی کوفی، محمد بن محمد بن عصام کلینی، محمد بن علی ماجیلویه، علی بن احمد بن محمد بن عمران دقاق، علی بن احمد بن موسی دقاق، ابوعیسی محمد بن احمد بن محمد بن سنان زاهری، ابوالحسین احمد بن احمد کاتب کوفی، ابوالحسین احمد بن محمد کوفی.

1.. ر.ک: حموی، معجم البلدان، ج۳، ص۱۲۱.

2.. برای آگاهی بیشتر ر.ک: دایرة المعارف بزرگ اسلامی، مدخل «بغداد».

3.. برای آگاهی بیشتر ر.ک: غفاری، الکلینی و الکافی، ص۷۱-۷۷.

4.. صاحب کتاب الغیبه و معروف به کاتب کلینی. برای آگاهی بیشتر به مقدمۀ علی‏اکبر غفاری بر کتاب الغیبۀ نعمانی مراجعه فرمایید.

5.. از مشهورترین شاگردان کلینی و استاد شیخ صدوق و مفید و طوسی و نجاشی و سید مرتضی، ر.ک: نوری، خاتمۀ مستدرک الوسائل، ج۳، ص۴۷۸.


جستارهایی در مدرسه کلامی قم
156

نیشابوری؛۱ ۲۹. ابوالعباس محمد بن جعفر رزاز (د۳۰۱ق)؛ ۳۰. ابوالحسن محمد بن ابی‏عبداللّه‏ جعفر بن محمد بن عون اسدی کوفی ساکن ری؛ ۳۱. ابوجعفر محمد بن حسن بن فروخ اعرج قمی معروف به صفّار صاحب کتاب بصائر الدرجات (د۲۹۰ق)؛ ۳۲. محمد بن حسن طائی؛ ۳۳. ابوجعفر محمد بن عبداللّٰه‏ بن جعفر بن حسین بن جامع بن مالک حمیری قمی؛ ۳۴. محمد بن عقیل کلینی؛ ۳۵. ابوالحسین محمد بن علی بن معمر کوفی؛ ۳۶. ابوجعفر محمد بن یحیی عطّار اشعری قمی.

این تعداد مشایخ به معنای انعکاس روایات فراوان از هریک در مجموعه کافی نیست، بلکه کلینی عمده قریب به اتفاق روایاتش را از هشت نفر زیر نقل کرده‏است:۲

۱. علی بن ابراهیم قمی با ۷۰۶۸ روایت؛۲. محمد بن یحیای عطّار اشعری قمی با ۵۰۷۳ روایت؛ ۳. ابوعلی اشعری قمی با ۸۷۵ روایت؛ ۴. ابن عامر حسین بن محمد اشعری قمی با ۸۳۰ روایت؛ ۵. محمد بن اسماعیل نیشابوری با ۷۵۸ روایت؛ ۶. حمید بن زیاد کوفی با ۴۵۰ روایت؛ ۷. احمد بن ادریس اشعری قمی ۱۵۴ روایت؛ ۸. علی بن محمد۳ با ۷۶ روایت.

سلسله مشایخ کافی نشان‏دهنده سفرهای علمی کلینی در طلب حدیث به شهرهای قم، کوفه، بغداد و احتمالاً نیشابور است؛ هم‏چنان‏که وجود شمار کثیری از مشایخ قمی در این فهرست بر حضور جدی مدرسه قم در مجموعه کافی دلالت دارد. به هر روی، کلینی پس از دوره طلب حدیث به شهر ری بازمی‏گردد و محدثی مورد اعتماد برای شیعیان این شهر شناخته می‏شود و احتمالاً از آن زمان تا بیست سال به تألیف کتاب کافی می‏پردازد.۴ کلینی در سال ۳۲۷ قمری در زمان خلافت مقتدر عباسی، ری را به سوی بغداد ترک و دو سال پایانی عمر خود را در این شهر سپری می‏کند و به همین مناسبت به «بغدادی» و «سلسلی»۵ معروف می‏شود.۶

1.. دربارۀ هویت برخی از این افراد، از جمله محمد بن اسماعیل، اختلاف هست. برای آگاهی بیشتر ر.ک: مامقانی، تنقیح المقال، ذیل نام؛ نوری، خاتمۀ مستدرک الوسائل، ج۶، ص۲۷۰ و ۲۷۱.

2.. ر.ک: خویی، معجم رجال الحدیث، ذیل هریک از افراد نام برده شده و نیز برای آگاهی بیشتر ر.ک: معارف، پژوهشی در تاریخ حدیث شیعه، ص۳۵۸ و ۳۵۹.

3.. درمورد هویت این شخص اختلاف نظر هست. با این حال، نظر عمدۀ رجال‏نویسان بین خواهرزادۀ برقی نویسندۀ کتاب محاسن یا پدر بزرگ وی در گردش است.

4.. نجاشی، رجال، ص۳۷۷.

5.. منسوب به محله‏ای در بغداد به نام «درب السلسله» ر.ک: زبیدی، همان، ج۹، ص۳۲۹.

6.. بحرالعلوم، الفوائد الرجالیه، ج۳، ص۳۲۵.

  • نام منبع :
    جستارهایی در مدرسه کلامی قم
    سایر پدیدآورندگان :
    جمعی از پژوهشگران؛ زیر نظر محمدتقی سبحانی
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1395
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 18943
صفحه از 356
پرینت  ارسال به