131
جستارهایی در مدرسه کلامی قم

روایات به معصوم و انتشار آن را دارد، با جایگاه احمد اشعری که هدایت جامعه شیعه و نظریه‏پردازی حرکت ایشان را بر عهده دارد، بسیار متفاوت است.

اگرچه در مقام قضاوت یا خرده‏گیری بر اشعری نیستیم، تذکر این نکته ضروری است که بازگشت او از نقل روایات حسن بن محبوب، تغییر دیدگاه او درباره یونس بن عبدالرحمن۱ و احمد برقی با نگاه خوش‏بینانه نشانه‏هایی از شتاب‏زدگی احمد اشعری در قضاوت درباره راویان از سویی و وجود مؤلّفه‏های خاص حاکم بر جامعه شیعه و مصلحت‏اندیشی ایشان برای حفظ و هدایت جامعه از سوی دیگر حکایت می‏کند و این مصلحت‏اندیشی هرچند در محدوده زمانی کوتاهی اجرا شود، به‏قدری در نگاه او قوت دارد که یگانه ابزار اعمال آن را در طرد بزرگانی از حدیث شیعه می‏بیند.

بر این باور هستیم که این نوع مصلحت‏اندیشی در نگاه برقی نیست. گو آنکه این نگره توسعه‏ای به هیچ وجه به معنای اباحی‏گرایی در نقل روایات نیست و شواهد تأکید بر نقل تراث صحیح و اعتماد وی بر میراث معتبر، در پی خواهد آمد.

دو. تعامل برقی با ضعیفان و غالیان

روایت نسخه کتاب اصرم بن حوشب بجلی که عامی اما ثقه است۲ و عبدالملک بن هارون بن عنترة شیبانی که «لم‏یکن متحققاً بأمرنا»۳ خوانده شده، و انحصار روایت کتابشان از جانب برقی نشان از تعامل وی با اهل سنت دارد. این تعامل خود، هر راوی را در مظان مخالفت قرار می‏دهد. نیز روایت کتاب ابوطالب ازدی که در زمره ضعفا جای می‏گیرد و نجاشی درباره او می‏نویسد: «اصحاب ما گفته‏اند: او تنها از جهت محمد برقی شناخته می‏شود»۴ از تعامل او با ضعفا و مجهولان پرده برمی‏دارد.

رصد روایات او در کتب اربعه نیز نشان می‏دهد او بالغ بر ۸۱ روایت از وهب بن وهب قرشی (ابوالبختری) و ۵۴ روایت از محمد بن سنان دارد.

1.. این نکته مخفی نیست که اتهام وی به یونس فراتر از قواعد علمی و حدیثی بوده و استغفار و توبه وی نیز بیانگر همین نکته است. (ر.ک: طوسی، اختیار معرفة الرجال، ص۴۹۶، شمارۀ۹۵۲).

2.. نجاشی، رجال، ص۱۰۷، شمارۀ۲۷۱.

3.. همان، ص۲۴۰، شمارۀ۶۳۷.

4.. همان، ص۴۵۹، شمارۀ۱۲۵۵.


جستارهایی در مدرسه کلامی قم
130

رفتارشناسی بزرگان شیعه در قم نیز همین نکته را در ذهن تقویت می‏کند که ایشان اطمینان به محتوای روایات را عنصری محوری در اعتماد به راویان و روایات ایشان می‏دانستند. برای نمونه، می‏توان به اعتماد محمد بن خالد برقی و فرزندش به میراث محمد بن علی ابوسمینه یا وهب بن وهب و حتی قاسم بن عروه از سویی، و نقل گسترده روایات محمد بن خالد برقی و محمد بن سنان توسط احمد بن محمد بن عیسی اشعری از دیگر سو، اشاره کرد.

فارغ از مباحث ذکر شده، تعقیب چرایی روایت از ضعفا و دقت در مفهوم «یروی عن الضعفاء کثیراً» به روشن شدن زوایای بحث کمک می‏کند.

از این نکته نمی‏توان گذشت که اگر این حجم از روایت از ضعفایی همچون وهب بن وهب یا ابن سنان به این نسبت می‏انجامد، یا روایت احمد بن محمد خالد برقی از محمد بن علی ابوسمینه، او را در این زمره می‏گنجاند، قضاوت درمورد گستردگیِ بسیار روایت احمد بن محمد بن عیسی اشعری قمی از محمد بن سنان زاهری چگونه خواهد بود؟

بر اساس گزارش نجاشی، محمد برقی و فرزندش احمد به نقل از ضعفا منتسب شده‏اند، اما احمد اشعری از این انتساب مبراست. پی‏جویی علت این تفاوت احتمالاتی را در ذهن می‏آفریند:

۱. معیار نجاشی درمورد برقی‏ها چیزی غیر از معیار قضاوت درباره احمد اشعری باشد.

۲. برقی و اشعری دو انگاره متفاوت از ضعفا و اعتماد بر میراثشان داشته‏اند و این انگاره به دو فرایند متفاوت در پذیرش یا رد روایات ضعفا منتهی شده است.

۳. نوعی قصور در اطلاع‏رسانی منابع فهرستی وجود داشته، و حجم گسترده روایات اشعری از محمد بن سنان و محمد بن خالد مغفول واقع شده است.

در بررسی احتمالات پیش‏گفته، احتمال اول پذیرفتنی نیست؛ چراکه اثبات مشی متفاوت نیازمند دلیل محکمی است که دشوار می‏نماید و به تزلزل میراث حدیثی و مسیر انتقال آن منتهی می‏شود و نیز با سیره و مشی ائمهعلیهم السلام و اصحاب خاص ایشان در عرضه و نقد احادیث متعارض است؛ گرچه نمی‏توان از تفاوت چهره معرفی شده از این دو در فضای عمومی شیعه ـ که خود متأثر از نگاه این دو به اخذ و انتقال حدیث است ـ صرف نظر کرد.

احتمال سوم نیز اگرچه بعید به ذهن نمی‏آید، ثمره‏ای جز ابهام‏آفرینی ندارد؛ به‏خلاف احتمال دوم که از شواهد متعدد تاریخی و مهم‏تر از آن فهرستی و روایی برخوردار است.

از این نکته نمی‏توان چشم پوشید که سردمداری اشعری در مبارزه با غلو و پیشروی تا اخراج محدثان بزرگ، از پشتوانه حمایت قاطع جریانی عمومی و غالب نزد مردمان آن دوره پرده برمی‏دارد. بی‏تردید جایگاه برقی که محدثی عالی‏مقام در جامعه شیعه است و دغدغه انتساب

  • نام منبع :
    جستارهایی در مدرسه کلامی قم
    سایر پدیدآورندگان :
    جمعی از پژوهشگران؛ زیر نظر محمدتقی سبحانی
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1395
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 20229
صفحه از 356
پرینت  ارسال به