13
جستارهایی در مدرسه کلامی قم

به‏عنوان یک «مکتب» محور مطالعه قرار داده‏اند نیز به جنبه کلامی مدرسه فکری قم توجه نشده و به این شهر تنها از دید یک حوزه حدیثی نگریسته‏اند. نادیده گرفتن قم در تاریخ اندیشه‏های کلامی گاه از حد غفلت فراتر رفته، مدرسه قم را مدرسه‏ای غیر کلامی و حتی مخالف با کلام معرفی کرده‏اند. اما به نظر می‏رسد در قم شاهد یک جریان مستمر کلامی ـ البته به شیوه‏ای متفاوت با شیوه متکلمان عقل‏گرا ـ هستیم که با دارا بودن ویژگی‏‏های یک جریان کلامی توانسته است در تاریخ کلام امامیه نقش ایفا کند و به جریانی اثرگذار و دنباله‏دار در تاریخ فکر امامیه تبدیل شود. این نوشتار در پی آن است تا نشان دهد که در مدرسه قم «کلام» پویا و فعال بوده و دست‏کم گروه درخور توجهی از مشایخ قم در یک سلسله پیوسته و با یک شیوه مشخص تلاش ‏کلامی داشته و مدرسه‏ای کلامی پدید آورد‏ه‏اند.

جریان محدثْ‏متکلمان

از نخستین مدارس فکری شیعه که در سال‏های آغازین سده دوم و از دوران امامت امام باقرعلیه السلام شکل گرفت، مدرسه کوفه است.۱ این مدرسه بی‏تردید از اثرگذارترین ادوار تاریخ کلام امامیه و پایگاه اصلی شکل‏گیری اندیشه تشیع است. در همین مدرسه بود که معارف اعتقادی اهل‌بیتعلیهم السلام منتشر و نیز در قالب نظریه‏های کلامی تبیین شد و «کلام» به معنای مصطلح آن شکل گرفت.

در این دوران که معاصر با عصر حضور امامان اهل بیتعلیهم السلام بود، همه اصحاب امامیه با اعتقاد به مرجعیت علمی ائمه و با هدف شناخت حقایق دین در پرتو تعالیم اهل بیتعلیهم السلام، به نقل روایات و حفظ میراث حدیثی اهتمام داشتند؛ از این رو، عنوان «محدّث» عنوانی فراگیر و دربرگیرنده گرایش‏های مختلف فکری است. در این میان، گروهی تنها به نقل روایات و پدید آوردن جُنگ‏های حدیثی بسنده کرده، به نام «محدّث» نامبردار شدند. اما گروه دیگری از بزرگان امامیه در این دوره، گذشته از آنکه در زمره محدثان قرار داشتند، «متکلم» نیز شناخته می‏شدند. کلام در جایگاه یک دانش، تعریف‏های گوناگونی یافته و در دوره‏های مختلف با معیارهای گوناگونی معرفی شده است، با این حال، می‏توان ویژگی‏‏هایی برای متکلم معرفی کرد؛ از جمله اینکه متکلم معرفت دینی را در قالب یک نظام معرفتی تلقی می‏کند. از این ‏رو، برخلاف

1.. برای آشنایی بیشتر با این مدرسه ر.ک: اقوام کرباسی، «مدرسۀ کلامی کوفه»، نقد و نظر، شمارۀ ۶۵.


جستارهایی در مدرسه کلامی قم
12

مدرسه کلامی قم

سید حسن طالقانی۱

درآمد

اندیشه کلامی امامیه در تاریخ خود، مراحل و دوره‏های مختلفی را پشت سرگذاشته و جریان‏ها و گرایش‏های گونه‏گونی به خود دیده است. این جریان‏ها که عمدتاً بر پایه تفاوت‏های روش‏شناختی از یکدیگر متمایز می‏شوند، در دوره‏های مختلف و با رویکردهای متفاوت خوانش‏های جدیدی از مضامین اعتقادی ارائه کرده، آثار گوناگونی آفریده‏اند و البته در هر دوره تاریخی، پاره‏ای از اندیشوران در قالب جریان‏های کلامی و با تعاملی هدفمند زمینه‏های پیدایی مدرسه‏ای فکری را فراهم آورده‏اند. مراد از مدرسه در اینجا مجموعه‏ای از متخصصان در یک رشته علمی است که در تعامل با یکدیگر و بر محور یک محیط جغرافیایی محدود، محصولات جدید علمی تولید می‏کنند.

بر پایه این تعریف، در تاریخ کلام امامیه چند مدرسه را می‏توان شناسایی کرد که در بیشتر آنها «کلام» جایگاه ممتازی داشته و نقش این مدارس در تاریخ کلام امامیه روشن و بی‏نیاز از استدلال است. اما در این میان، مدرسه قم کم‏تر به کلام شناخته شده و بر اساس وجهه غالبش به حدیث و حتی مخالفت با کلام مشهور است. از همین‏ روست که در مطالعه تاریخ کلام امامیه، از شخصیت‏ها و میراث این مدرسه فکری و نقش آن در اندیشه کلامی امامیه غفلت شده است. در تحقیقات پراکنده و مختصری که درباره این حوزه فکری انجام شده و حتی در آثاری که قم را

1.عضو هیئت علمی پژوهشگاه قرآن و حدیث (پژوهشکدۀ کلام اهل‌بیتعلیهم السلام).
Hasan.Taleghani@yahoo.com

  • نام منبع :
    جستارهایی در مدرسه کلامی قم
    سایر پدیدآورندگان :
    جمعی از پژوهشگران؛ زیر نظر محمدتقی سبحانی
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1395
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 20028
صفحه از 356
پرینت  ارسال به