89
جستارهایی در مدرسه کلامی بغداد

امامیه را بسیار کم‏رنگ و اثبات‌ناپذیر نشان می‏دهد.

سخن درباره این موضوع بازخوانی همه‏جانبه‏ای را می‏طلبد که هم از نظر محتوایی و هم از نظر ارتباطات میان متکلمان امامیه با معتزلیان شیعه‌شده می‏توان آن را به انجام رساند. در این نوشتار به جنبه دوم این بحث پرداخته خواهد شد؛ اینکه چه ارتباطی میان معتزلیان شیعه‌شده و اندیشوران امامی وجود داشته است؟ به‏طور طبیعی، این ارتباط، هم می‏تواند به صورت حضوری و در زمان حیات باشد و هم ناظر به جایگاه یک معتزلی شیعه‌شده در نگاه دانشوری امامی در دوره‏ای دیگر. در این تحقیق تلاش شده هر دو صورت این ارتباط در کانون مطالعه قرار گیرد؛ گرچه در برخی از موارد، اندیشه‏های محتوایی نیز بررسی شده است. تلاش بر این بوده که در مرحله نخست، شخصیت و جایگاه علمی معتزلیان شیعه‌شده و در مرحله بعد ارتباط اینان با دانشوران امامی بررسی شود تا جایگاه معتزلیان شیعه شده در تاریخ تفکر امامیه روشن شود. ضمن اینکه نوشتار حاضر درباره ابن فسانجس و ابن تبان (از دیگر معتزلیان شیعه شده) بحث نمی‏کند؛ زیرا این دو، هم خارج از زمان مورد بحث است و هم اینکه اثرگذار بودن اینها در تاریخ کلام امامیه با توجه به محدود بودن شدید گزارش‏ها درباره این دو جای تأمل دارد.

به هر حال، پیش از بحث درباره معتزلیان شیعه‌شده گفتنی است که در این دوره، یعنی سده‏های سوم و چهارم، جریان علمی کلام در جهان اسلام و تولید آثار علمی مانند آثار کلامی و مقالات‏نگاری، به‏طور عمده در اختیار معتزله بوده است. بر این اساس، گزارش درباره شخصیت‏های مورد بحث، ارتباط آنان با جوامع امامی و تأثیر آنان در تفکر امامیه را عمدتاً باید در آثار معتزلی یا نزدیک به اعتزال جست‏و‏جو کرد. از این ‏رو، عمده گزارش‏های مورد استفاده در این بحث خاستگاه معتزلی دارد. با این حال، برای روشن کردن جایگاه علمی و نوع نگاه امامیان، تا آنجا که گزارش‏های موجود یاری می‏رساند، به آثار امامیه نیز توجه شده است.

ابوعیسی وراق

محمد بن هارون، معروف به ابوعیسی وراق بغدادی، از متکلمان معروف سده سوم هجری است. اطلاعات ما درباره زندگی وی، مانند بسیاری دیگر از متکلمان سده‏های آغازین، ناچیز است. وراق در سال ۲۴۷۱ یا ۲۴۸۲ قمری در بغداد از دنیا رفته است.۳ آن‏گونه که گزارش شده حاکم وقت،

1.. مسعودی، مروج الذهب، ج۴، ص۲۳.

2.. ابن جوزی، المنتظم، ج۱۳، ص۱۰۸.

3.. مسعودی، همان.


جستارهایی در مدرسه کلامی بغداد
88

نکته حائز اهمیت در این میان، یافتن عامل اثرگذار این تفاوت میان مکتب کوفه و بغداد است. دو عامل مهم در این تغییر را می‏توان معتزلیان شیعه‌شده و نوبختیان دانست. بحث از نوبختیان در جایی دیگر باید محور بحث قرار گیرد، ولی درباره معتزلیان شیعه‌شده تصور بر این است که عده‏ای از متکلمان شیعی که با معتزلیان مصاحبت کرده‏اند و همچنین معتزلیان شیعه‌شده سنت اعتقادی امامیان را بر اساس انگاره‏های معتزلی بازخوانی کردند. اینان کوشیده‌اند چارچوب نظری شیعه را در مقابل و در تمایز با سایر گروه‏های اعتقادی، تنها در بحث امامت نشان بدهند و در مباحث عدل و توحید همان آموزه‏های معتزلی را داشته‏اند و همین سرآغاز گرایش کلام امامیه به اعتزال است. ابوالحسین خیاط در چند جا به این موضوع اشاره می‏کند۱ و ابوالحسن اشعری نیز در مقالات الاسلامیین از این گروه با عباراتی چون «قوم یقولون بالاعتزال والامامه»،۲ «قائلون بالاعتزال والامامه»۳ و «القائلون بالاعتزال و النص علی علی بن ابی‌طالب»۴ یاد می‏کند.

این تحقیق درصدد است نقش‏آفرینی معتزلیان شیعه شده در گرایش کلام امامیه به اندیشه‏های معتزلی را محور مطالعه قرار دهد. دقیقاً اصلی‏ترین سؤال این پژوهش همین است که آیا می‏توان تأثیر معتزلیان شیعه‌شده را بر تحولات کلام امامیه اثبات کرد؟

برای رسیدن به هدف مطلوب، نخست باید نشان داد که معتزلیان شیعه‌شده چه کسانی هستند؟ چه پیشینه‏ای در اعتزال و تشیع دارند؟ رابطه آنان با دانشوران امامیه چگونه بوده است؟ آیا اساساً در میان امامیه جایگاهی داشته‏اند که بخواهند اثرگذار باشند؟ در دورانی که کلام امامیه متکلمان بزرگی نداشته است، اینان چه مقدار در شیعه نفوذ داشته‏اند؟ نکته مهم‌تر اینکه چه آثاری در کلام امامیه آفریدند و آیا این آثار مهم بوده‏اند؟

این نظریه که در طول تاریخ فکر امامیه همیشه تکرار شده، به نظر می‏رسد نظریه کاملی نباشد و هنوز زوایای پنهانی دارد. برای مثال،، اینکه آیا همه معتزلیان شیعه‌شده گرایش فکری همسانی دارند؟ موضع‏گیری اینان در مورد متکلمان کوفه چیست؟ چه تفاوت‏هایی میان اندیشه‏های اینان با متکلمان کوفه یافت می‏شود؟ در موضوعات تقابلی متکلمان امامیه در کوفه با اهل اعتزال، معتزلیان شیعه‌شده در کدامین سنگر به دفاع می‏پردازند؟ بررسی هریک از این محورها پذیرش این نظریه را با تأمل جدی روبه‏رو می‏کند. حتی بحث به‏گونه‏ای پیش می‏رود که نقش معتزلیان شیعه‌شده در تغییر مسیر کلام

1.. خیاط، الانتصار، ص۳۶، ۱۹۱و۲۱۴.

2.. اشعری، مقالات الاسلامیین، ص۴۱ و ۱۵۶.

3.. همان، ص۴۲ و ۱۵۶.

4.. همان، ص۴۶ و ۱۵۶.

  • نام منبع :
    جستارهایی در مدرسه کلامی بغداد
    سایر پدیدآورندگان :
    جمعی از پژوهشگران، زیر نظر محمدتقی سبحانی
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1395
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 41474
صفحه از 657
پرینت  ارسال به