579
جستارهایی در مدرسه کلامی بغداد

این عبارت، گویای آن است که همه امامیه در مقابل معتزله معتقدند عقل در استدلال‏هایش به سمع نیازمند است. هرچند شیخ مفید ادعا می‏کند همه امامیان در این نظر هم‏داستان‌اند، ولی اشعری ـ که نزدیک به نیم قرن پیش از شیخ مفید زندگی می‏‏کرده ـ در مقالات الاسلامیین سه دیدگاه متفاوت در این مسئله را به امامیه نسبت داده است:

۱. گروهی که مانند شیخ مفید معتقد بودند عقل پس از ارسال رسل حجت است و پیش از آن توانایی استدلال ندارد؛

۲. گروهی که عقل را پیش از ارسال رسل و پس از آن حجت می‏دانستند و معتقد بودند عقلِ انسان‏ها در همه احوال در مسائل مربوط به توحید، حجت است و به کمک وحی نیازی ندارد؛

۳. گروهی که معتقد بودند عقل در هیچ حالتی توانایی استدلال ندارد و معارف دینی تنها از طریق پیامبران و امامان دانسته می‏شود.

در حقیقت، گروه دوم که اشعری به اعتقادشان اشاره کرده، با اتفاق نظری که شیخ مفید نقل کرده است همراه نیستند. اگر فرض کنیم این گروه بخشی از معتزلیان شیعه‏شده در اواخر قرن سوم و اوایل قرن چهارم باشند، می‏توان این‏طور حدس زد که سخن شیخ مفید به جریان غالب تشیع بازمی‏گردد.

سخنان شیخ مفید در این مسئله، از دو بخش تشکیل شده است: بخش ابتدایی که به نیازمندی عقل به وحی و بخش پایانی که به ضرورت ارسال رسل در ابتدای تکلیف اشاره می‏کند. در حقیقت، بخش نخست، علت بخش پایانی است؛ بنابراین، تکلیف انسان بدون ارسال رسول ممکن نیست؛ چرا که عقل انسان در علم و نتایجش به وحی محتاج است.

درباره بخش نخست می‏توان به نکات زیر اشاره کرد:

۱. عقل در استدلال‏هایش به سمع محتاج است.

۲. این سمع هر سمعی نیست، بلکه سمعی است که تنبیه‏دهنده به شیوه و کیفیت استدلال عقلی باشد. در بین آیات و روایات، برخی از آنها تنبیه‏دهنده ـ چه از نوع تحریک ابتدایی باشد و چه خود متضمن استدلالی عقلی ـ به استدلال و حکم عقل‌اند و برخی این‏گونه نیستند. به نظر امامیه (تا دوران شیخ مفید)، عقل به سمعی محتاج است که تنبیه‏دهنده به استدلال عقلی باشد؛ اگر دلیل نقلی این‏گونه نباشد، پذیرش آن به شناخت خداوند و پذیرش نبی‏ اکرم صلی الله علیه و آله و قرآن منوط است.

۳. حال این پرسش مطرح است که احتیاج عقل به سمعِ مُنَبِّه، چگونه است؟ آیا عقل بدون این سمع نمی‏تواند استدلال نماید یا اینکه تواناییِ استدلال را دارد، ولی سمع منبّه، قوی‏ترین استدلال را ارائه می‏کند؟


جستارهایی در مدرسه کلامی بغداد
578

برایش ایجاد شود و اگر این نیز واقع نشود، ممکن است از طریق ایجاد «خاطر» این ترس در وی ایجاد شود.۱ به گفته او، عقل انسان در معارف دینی هیچ نیازی به سمع ندارد و اصلاً پیش از پذیرش توحید و عدل نمی‏توان حجیت وحی را پذیرفت.۲ بنابراین حجیت وحی بر پایه‏های استدلال عقلی بنا شده است؛ پس نمی‏توان عقل را در این حیطه به وحی نیازمند دانست. پس از سید مرتضی، شیخ طوسی نیز همین دیدگاه را پذیرفت۳ و سخنان شیخ مفید در این امر به‌کلی به فراموشی سپرده شد.

رابطه عقل و وحی (نیازمندی عقل به وحی یا بی‏نیازی از آن)

ارتباط عقل و وحی، مهم‌ترین مسئله در تعیین جایگاه عقل در کلام است. اهل حدیث، وحی را یگانه منبع معرفت دینی می‏دانستند و عقلِ نظری و عقل عملی را نمی‏پذیرفتند. در مقابل، معتزله معتقد بودند معرفت دینی باید از طریق عقل حاصل شود. از نظر آنها، نمی‏توان پایه‏های اعتقادی را بر وحی استوار کرد؛ چرا که به «دور» خواهد انجامید.۴

همان‏گونه که پیش‌تر گفتیم، امامیه موضعی بین اهل حدیث و معتزله اتخاذ کردند. اگر عبارت شیخ مفید را در اوائل المقالات بپذیریم، امامیه تا دوران وی اتفاق نظر داشته‏اند که عقل در علم و نتایجش، نیازمند وحی است و حتی عقل کیفیت استدلال را از وحی می‏آموزد: «و اتفقت الإمامیة على أن العقل محتاج فی علمه و نتائجه إلى السمع و أنه غیر منفک عن سمع ینبه العاقل على کیفیة الاستدلال و أنه لابد فی أول التکلیف و ابتدائه فی العالم من رسول، و وافقهم فی ذلک أصحاب الحدیث و أجمعت المعتزلة و الخوارج و الزیدیة على خلاف ذلک و زعموا أن العقول تعمل بمجردها من السمع و التوقیف».۵

1.. شریف مرتضی، رسائل الشریف المرتضی، ج۱، ص۱۲۸؛ همو، الذخیرة فی علم الکلام، ص۱۷۱- ۱۷۹.

2.. همو، رسائل الشریف المرتضی، ج۱، ص۱۲۷.

3.. طوسی، الاقتصاد، ص ۱۶۱-۱۶۸.

4.. چندی بعد در اهل سنت اشاعره با پذیرش عقل نظری و انکار عقل عملی راهی بین اهل حدیث و معتزله گشودند. ماتریدیه نیز با پذیرش عقل نظری و عقل عملی کمی به معتزله نزدیک‏تر شدند. هرچند ماتریدیه عقل را یگانه منبع معارف اعتقادی نمی‏دانند و اخبار را نیز در کنار عقل یکی از منابع معرفت اعتقادی می‌شمارند. ماتریدی معتقد بود که لازم نیست همۀ عقاید کلامی را با عقل اثبات کرد، بلکه اگر کسی با معجزات پیامبر، رسالت او را پذیرفت، می‏تواند اعتقادات خودش ـ مانند حدوث عالم، ثبوت صانع و وحدانیت خداوند ـ را بر اخبار پیامبر اکرم بنا کند. ر.ک: نسفی، تبصرة الادله، ج۱، ص۱۵۹.

5.. مفید، أوائل المقالات، ص۴۴. امامیه اتفاق نظر دارند که عقل در علم و نتایجش به سمع (وحی) نیازمند است و دلیل عقل از دلیل سمعی که عاقل را به شیوۀ استدلال رهنمون می‏شود، جدا نیست؛ بنابراین باید در ابتدای تکلیف در عالم رسولی از سوی خداوند وجود داشته باشد. در این بحث امامیه با اصحاب حدیث هم‏نظرند و معتزله، خوارج و زیدیه با این دیدگاه مخالف‌اند و می‏پندارند که عقل انسان‏ها بدون نیاز به سمع و توقیف عمل می‏کند.

  • نام منبع :
    جستارهایی در مدرسه کلامی بغداد
    سایر پدیدآورندگان :
    جمعی از پژوهشگران، زیر نظر محمدتقی سبحانی
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1395
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 41778
صفحه از 657
پرینت  ارسال به