استنباطات کلامی بهکار آیند؟ پاسخ این پرسش در بخش بعدی میآید.
۲. ابزارهای علمی غیر عقلی: با توجه به مبنای علمی سید مرتضی، آیا به نظر او ابزارهای علمی دیگری در کنار عقل وجود دارند که بتوانند در بحثهای کلامی کاربرد داشته باشند؟ در پاسخ به این پرسش میتوان به دو منبع و ابزار علمی دیگر اشاره کرد: یکی خبر متواتر و دیگری اجماع.
خبر متواتر
مهمترین تقسیم خبر، تقسیم آن به «واحد» و «متواتر» است. درمورد خبر واحد نظریات مختلفی میان شیعه وجود دارد که مهمترین آنها به این شرح است:
نظریه اول: نفی امکان جعل حجیت برای خبر واحد میباشد.۱ این نظریه به ابن قبه رازی، از متکلمان امامی قرن سوم، نسبت داده شده است.۲ طبق این نظر حتی امکان جعل حجیت برای خبر واحد هم نفی شده است.
نظریه دوم: امکان جعل حجیت برای خبر واحد منتها با شروطی خاص است. این نظر از آنِ شیخ مفید است. او میپذیرد که خبر واحد مستلزم علم نیست و نمیتوان تنها به آن اعتماد کرد؛ ولی با داشتن قرائن دال بر صدق راوی میتوان بدان اعتماد کرد.۳ او در برخی از رسائل خود این قرائن را تبیین کرده است که عبارتاند از: موافقت با دلیل عقلی، تأیید عرف و وجود اجماع بر طبق مفاد خبر.۴
نظریه سوم: امکان جعل حجیت برای خبر واحد است؛ ولی دلیلی بر حجیت آن وجود ندارد. طبق این نظریه خبر واحد میتواند ویژگی تنبیه، آگاهی دادن، ترساندن و برانگیختن افراد برای تأمل و نظر در ادله را داشته باشد.۵ این، نظر سید مرتضی است که نتیجه عملی آن بیاعتمادی به خبر واحد است.
نظریه چهارم: مانند نظریه سوم است که جعل حجیت را برای خبر واحد امکانپذیر میداند؛ با این تفاوت که دلیلی بر حجیت خبر واحد در فروع (فقه) وجود دارد.۶
علت اصلی اینکه سید مرتضی خبر واحد را یکی از منابع اعتقادیِ دارای حجت به شمار نمیآورد
1.. سید مرتضی، رسائل الشریف المرتضی، ج۱، ص۲۴.
2.. ر.ک: محقق حلی، معارج الأصول، ص۱۴۱.
3.. شیخ مفید، أوائل المقالات، ص۱۲۲.
4.. همو، التذکرة باصول الفقه، ص۴۴.
5.. سید مرتضی، همان، ج۱، ص۳۴.
6.. طوسی، العدة فی اصول الفقه، ج۱، ص۱۰۰و۱۲۶.