553
جستارهایی در مدرسه کلامی بغداد

می‏تواند هر شبهه‏ای را رد کند.۱ حالت سکون نفس در صورت ظن، شک یا تقلید تحقق نمی‏یابد؛ زیرا در این حالات همیشه طرف مقابل ممکن دانسته می‏شود، که در این صورت به جای اینکه استقرار، آرامش و سکون نفس پیش آید، تردید و دودلی در نفس راه می‏یابد، ولی در صورت تحقق علم، طرف مقابل ممکن دانسته نمی‏شود، و به آن توجه نمی‏گردد، بلکه تنها به طرف موافق نگاه می‏شود.۲ البته این نکته را هم باید یادآوری کرد که علم بُعد روان‏شناختی ندارد؛ یعنی هر گونه سکون نفس علم نامیده نمی‏شود، بلکه سکون نفسی می‏تواند علم باشد که ناشی از دلیل باشد، به‌نحوی که عالِم بتواند هر شبهه‏ای را رد کند. این سکون نفس با اعتقاد جزمیِ ناشی از تقلید یا هر علت دیگر، که با کم‏ترین شبهه زایل می‏شود، تفاوت اساسی دارد. این مطلب را می‏توان از توضیحی که از شیخ طوسی پیش‌تر ذکر شد، استنباط کرد.

می‏توان ریشه اعتماد سید مرتضی به علم را در آموزه‏های قرآنی و حدیثی اهل بیت علیهم السلام یافت؛ مانند آیات نهی‏کننده از پیروی از غیر علم، از جمله آیه شریفه «ولا تقفُ ما لیس لک به علم»،۳ یا احادیث اهل بیت علیهم السلام، مانند روایت «من دخل فی الایمان بعلم ثبت فیه، و من دخل فیه بغیر علم خرج منه کما دخل فیه».۴ در واقع احادیث دال بر نهی از «ایمان بدون علم» بسیار است که شاید به حد تواتر برسد. این امر می‏تواند توجیه مناسبی برای گرایش سید به «علم» باشد، و لزومی ندارد علت این گرایش را در اثرپذیری وی از معتزله دانست؛ زیرا منابع درون‌مذهبی برای راه‏یابی او به این مطلب کافی بود، گرچه ممکن است در برخی دیدگاه‌ها با معتزله همخوانی داشته باشد.

بنابراین، اساس و شالوده نظام کلامی سید مرتضی علم بوده است. او در پیِ برپا کردن نظامی فکری مبتنی بر علم بوده، که هیچ‏گونه ظن یا شکی در آن راه نداشته باشد. بنابراین، می‏توان گفت هر ابزاری که علم‌زا باشد، به نظر او حجیت دارد. البته باید یاد‏آور شویم که این مطلب مخصوص سید مرتضی نیست و آن را می‏توان در متکلمان مکاتب دیگر مانند معتزله و حتی اشاعره نیز یافت؛ ولی چون محور این مقاله بررسی اندیشه‏های سید مرتضی است، در آن به اندیشه‏های مکاتب دیگر به‌جز در صورت نیاز پرداخته نمی‏شود.

با توجه به این مطالب می‏توان به پرسش اول بدین شکل پاسخ داد که علت توجه سید مرتضی به عقل، علمی و یقینی بودن این منبع فکری است؛ چون عقل، انسان را به نتایج علمی و یقینی می‏رساند

1.. طوسی، الرسائل العشر، ص۷۴.

2.. ابن ملاحمی، کتاب الفائق فی اصول الدین، ص۲و ۳.

3.. اسراء: ۳۶.

4.. کلینی، الکافی، ج۱، ص۷.


جستارهایی در مدرسه کلامی بغداد
552

از دلالت دیگر منابع قوی‏تر می‏داند.۱ به عقیده وی، هر خبری که با ادله عقلی ناسازگار باشد، مردود شمرده می‏شود.۲ این مطلب هنگام مراجعه به کتاب‏های کلامی سید کاملاً مشهود است. او در بحث‏های توحید، صفات، نبوت و حتی امامت و معاد از عقل به مثابه ابزار قطعی و یقینی (علمی) بهره می‏برد.

نگارنده نیز با این اظهار نظر درباره روش سید مرتضی موافق است؛ زیرا اهمیت عقل نزد او انکارپذیر نیست، اما برای بررسی عمیق‏تر این مسئله و تلاش برای رسیدن به ژرفای اندیشه سید دو پرسش مطرح می‏شود:

پرسش اوّل: اعتماد سید مرتضی به عقل باعث می‏شود یک گام به عقب بازگردیم و این سؤال را مطرح سازیم که علت اعتماد سید به عقل چیست؟ و به عبارتی دیگر، ریشه ارزش عقل در کجا نهفته است؟ و چرا سید به عقل اعتماد کامل دارد؟

پرسش دوم: آیا عقل یگانه ابزاری است که سید مرتضی در مباحث کلامی از آن پیروی می‏کند، یا اینکه ابزار‏های دیگری هم در کارند که می‏توانند نتایج عقل را تأیید کنند، یا در جاهایی که عقل توانایی ورود به آنها را نداشته باشد، آن ابزار‏ها وارد عمل شوند؟

پاسخ به این دو پرسش، ضمن بحث‏های زیر روشن می‏شود:

۱. ریشه اعتماد به عقل: با توجه به اینکه سید مرتضی در پی پایه‏ریزی ساختمانی فکری ـ کلامیِ استواری بوده که از استحکام کافی برخوردار و احتمال متزلزل شدن آن بسیار ناچیز باشد، پایه این ساختمان فکری باید از یقین، وضوح، اطمینان و استحکام لازم برخوردار باشد. سید مرتضی این پایه محکم را «علم» می‏دانست. در واقع علم اساسی‏ترین و پایه‏ای‏ترین مبنای اندیشه سید بوده است. او هر ابزاری را که آدمی را به علم می‏رساند، می‏پذیرفت؛ اما از پذیرفتن هر ابزار فکری که به علم منجر نمی‏شود، خودداری می‏کرد. برای اثبات این مدعا و آشنایی با علت انتخاب علم به عنوان اساس اندیشه کلامی از سوی سید مرتضی، باید در ابتدا به تحلیل و بررسی مفهوم علم بپردازیم.

مراد از علم چیست؟ آیا مراد از آن علم ریاضی، برهانی و یقینی بالمعنی الاخص است، یا معنای کاملاً متفاوتی در مد نظر سید مرتضی بوده است؟ گزینه دوم صحیح است؛ زیرا سید مرتضی علم را به آنچه مستلزم سکون و آرامش نفس می‏شود، تعریف کرده است.۳ مراد از سکون نفس این است ‏که هر گاه عالِم با شبهه‏ای در مورد آنچه به آن علم دارد، روبه‏رو می‏شود، شک به خود راه نمی‏دهد و

1.. سید مرتضی، تنزیه الانبیاء علیهم السلام، ص۷۰.

2.. همان، ص۲۴۶.

3.. سید مرتضی، الذریعة الی اصول الشریعه، ج۱، ص۲۰.

  • نام منبع :
    جستارهایی در مدرسه کلامی بغداد
    سایر پدیدآورندگان :
    جمعی از پژوهشگران، زیر نظر محمدتقی سبحانی
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1395
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 41933
صفحه از 657
پرینت  ارسال به