نپذیرفت، بلکه آشوبها میان دیگر فرقههای کلامی نیز سرایت کرد. مثلاً در سال ۳۹۸ برخی از اهالی باب البصره نزد شیخ مفید در مسجد باب الرباح آمدند و به او جسارت کردند. اطرافیان شیخ مفید به خشم آمدند و در اقدامی مشابه همراه با اهالی کرخ به خانه قاضی ابن اکفانی۱ و ابوحامد اسفراینی شافعی رفتند و در آنجا درگیری شدیدی درگرفت. در ادامه به منزل اسفراینی حمله شد و او مجبور گشت خانهاش را ترک کند. چون اخبار این غائله به گوش خلیفه رسید، دستیارانش را به حمایت از اهل سنت به میدان فرستاد. عمیدالجیوش مأمور سرکوب آشوبگران شد. او بار دیگر شیخ مفید را از بغداد اخراج کرد۲ و اسفراینی را به منزلش برگرداند!۳
آیین عزاداری امام حسین علیه السلام با ورود وزیر جدید ابیغالب بن خلف (فخر الملک) و اجازه او بر اقامه عزاداری برای آن حضرت در محرم سال ۴۰۲ دوباره از سر گرفته شد،۴ اما دیگر از آیین عزاداری اهل سنت بر مصعب بن زبیر خبری نبود. سال ۴۰۶ دوباره فتنه و آشوب و درگیری شدیدی میان برخی از سنیان و شیعیان ایجاد شد و به سبب آن فخرالملک، وزیر القادر باﷲ، خشمگین شد و دیگر اجازه اجرای آیین عزاداری بر امام حسین علیه السلام را نداد.۵ در سال ۴۰۷ و ۴۰۸ درگیری میان اهل سنت و شیعه وجود داشت و محلههای شیعی غارت و چپاول و به آتش کشیده شد.۶ بغداد از سال ۴۰۸ تا سال ۴۴۸ آبستن حوادث و فتنههایی متعددی بین شیعیان محله کرخ و اهل سنت بود.۷ این حوادث بیشتر در ایام ذی حجه و محرم و صفر به وقوع میپیوست که شیعیان مشغول جشن غدیر و عزاداری شهیدان کربلا بودند.
برخی از این حوادث ناگوار قبل از زعامت شیخ مفید بوده است. زعامت علمی و فرهنگی امامیان قبل از شیخ مفید در بغداد با اندیشورانی چون ابن جنید اسکافی (م بعد از ۳۵۰)، ابوالقاسم کوفی۸،
1.. ابومحمد عبداللّٰه بن محمد اسدی اکفانی شافعی (م ۴۰۵) از استادان سید رضی مؤلف نهج البلاغه است. شریف رضی نزد او فقه خوانده است (شریف رضی، حقائق التأویل، ص ۳۴۶).
2.. شیخ مفید سه بار از بغداد اخراج شد: سال ۳۹۲، ۳۹۸ و سال ۴۰۹ (ر.ک: ابن جوزی، المنتظم، ج ۱۵، ص ۳۳ و ۵۹).
3.. ابن جوزی، المنتظم، ج ۱۵، ص ۵۸ و ۵۹.
4.. همان، ص ۸۲.
5.. همان، ص ۱۱۱.
6.. همان، ص ۱۲۰ و ۱۲۵.
7.. همان، ج ۹، ص ۲۰۰ ـ ۳۸۵.
8.. علی بن احمد علوی م ۳۵۶، صاحب کتاب الامامه و کتاب التبدیل و التحریف (نجاشی، رجال، ص ۲۶۵) که در رد بر اهل حدیث و حشویه بوده است (تهرانی، الذریعه، ج۳، ص ۳۱۱).