485
جستارهایی در مدرسه کلامی بغداد

میزان اثرپذیری سید مرتضی از معتزله بصره در موضوع توحید و عدل

حیدر بیاتی۱

درآمد

مرزبندی و جداسازی فرقه‏ها از یکدیگر، همواره از دغدغه‏های مهم بزرگان هر فرقه، برای حفظ استقلال و اصالت فرقه مورد پسند خود بوده است. در واقع، تعامل اندیشه‏ها و تأثیر و تأثر فرقه‏ها از یکدیگر، از راه مناظره‌ها، شاگردی نزد بزرگان دیگر فِرَق و مطالعه کتاب‏های آنان، امری طبیعی و معمول است. البته اگر این اثرپذیری به حدی برسد که استقلال فکری فرقه‏ها و اصالت آن از دست رود، امری نکوهیده به شمار می‏آید. این امر در صورتی که فرد اثرپذیر از بزرگان و از مهره‏های اصلی یک فرقه باشد، باعث حساسیت بیشتری می‏شود.

سید مرتضی از بزرگان امامیه و نقطه تحول مهمی در تاریخ تفکر این فرقه است. او که اندیشه‌هایش تا قرن‏ها در میان امامیه ادامه داشت، در کانون اتهام پیروی از معتزله بصره واقع شده است. می‏توان گفت بیشترین اتهام معتزلی‌گری در میان علمای امامیه، منسوب به سید مرتضی است. اندیشوران معتزلی و فرقه‌نگاران از دیرباز این اتهام را به سید مرتضی نسبت داده‏اند و مستشرقان این اتهام را پی گرفته‌اند و حتی برخی نویسندگان معاصر شیعی و غیر شیعی آن را پذیرفته‌اند.

در این مقاله تلاش می‏شود، با بررسی صحت و سقم این مدعا، میزان این پیروی تبیین گردد. البته این ادعا بیشتر به بحث‏های توحید و عدل معطوف بوده است؛ زیرا بی‌شک سید مرتضی در بسیاری از

1.پژوهشگر پژوهشگاه قرآن و حدیث (پژوهشکدۀ کلام اهل بیت: علیهم السلام)
ha.bayati@yahoo.com


جستارهایی در مدرسه کلامی بغداد
484
  • نام منبع :
    جستارهایی در مدرسه کلامی بغداد
    سایر پدیدآورندگان :
    جمعی از پژوهشگران، زیر نظر محمدتقی سبحانی
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1395
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 41764
صفحه از 657
پرینت  ارسال به