41
جستارهایی در مدرسه کلامی بغداد

حسین بن علی کرابیسی (م ۲۴۵/ ۲۴۸) بر امامیه در مسئله امامت ردیه نگاشت.۱

اما اواخر سده سوم و اوائل سده چهارم همزمان با تکاپوی نسبی متکلمان نوبختی و نیز رشد فعالیت‏های اجتماعی و سیاسی امامیان بغداد (آل فرات و آل نوبخت)، نوع مواجه اصحاب حدیث با امامیه تغییر کرد؛ به‌گونه‏ای که علاوه بر تأکید سابق بزرگان آنان بر اهل بدعت یا کافر بودن روافض،۲ درگیر‏ی‏های اجتماعی و آشوب‏های آنان بر ضد امامیان گسترش یافت. سپس با روی‌کارآمدن آل بویه و تقویت نسبی شیعیان و نیز به حاشیه رفتن نسبی اهل حدیث در حکومت، و اظهار و علنی شدن شعائر و آیین‏های شیعی، روند درگیری‏های امامیه و اهل حدیث در بغداد رو به فزونی گذاشت. بار دیگر در اواخر سده چهارم و اوائل سده پنجم، همزمان با اوج فعالیت‏های علمی مدرسه بغداد، برخوردهای اجتماعی و درگیر‏های عوام شیعه با گروه‏های مختلف اهل سنت و از جمله با اهل حدیث، بیشتر شد.

در این درگیری‏ها، هرچند علمای امامیه به ردیه‏های نظری و مناظرات علمی برای اثبات مبانی اعتقادی امامیه و رد مبانی فکری مخالفان از جمله اصحاب حدیث، روی خوش نشان دادند، به درگیری‏های اجتماعی و کشاندن آشوب‏ها به متن جامعه و در بین توده‏ها، نه‌تنها روی خوش نشان ندادند، بلکه بی‏واسطه یا باواسطه، مانع آشوب‏ها و آشوب‏گران می‏شدند. این در حالی بود که سردمداران اهل حدیث علاوه بر رهبری عقیدتی و مذهبی مخالفان امامیه و تهییج احساسات مذهبی عوام در برابر شیعیان و روافض، در بیشتر موارد رهبری اجتماعی آشوب‏‏گران را نیز بر دوش داشتند؛ همان‏گونه که نقش واعظان، قصه‏سرایان و شعرا نیز در تحریک و تهییج احساسات مذهبی عوام پررنگ‏ بود.

در بغداد غیر از اصحاب حدیث و حنابله، فرقه‏های کلامی و فقهی دیگر نیز بودند، اما از آنجا که اولاً جمعیت اصلی غیرشیعیان بغداد حنبلی‏ها بودند،۳ ثانیاً بیشتر شافعی‏ها و مالکی‏ها بعد از ورود سلجوقیان به بغداد اشعری شدند۴ و از این‏ رو در دوران آل بویه حدیث‏گرا بودند، ثالثاً در این دوران

1.. در دوره‏های بعدی متکلمان امامی چون ابوعبداﷲ مصری کتاب الإمامة فی الرد علی الکرابیسی (نجاشی، رجال، ص ۶۶) و شیخ مفید کتاب الرد علی الکرابیسی فی الامامة (همان، ص ۴۰۱) نگاشته‏اند.

2.. ر.ک: خلال، السنّة، ص ۴۹۳؛ بربهاری، شرح السنه، ص ۱۳۰.

3.. مقدسی، احسن التقاسیم، ص ۱۲۶.

4.. ابن عساکر، تبیین کذب المفتری، ص ۱۰۶.


جستارهایی در مدرسه کلامی بغداد
40

مناسبات فرهنگی ـــ اجتماعی اهل حدیث و امامیه در بغداد از غیبت صغرا تا افول آل بویه

علی امیرخانی ۱

درآمد

اصحاب حدیث با امامیان دوران حضور در مبانی اختلاف داشتند و آنان را اهل بدعت و خارج شده از اجتماع مسلمانان می‏پنداشتند؛ با این حال اختلاف‏های آنان به‌جز مسئله خلافت و امامت، در دیگر مؤلفه‏های عقیدتی و مبانی اعتقادی همچون توحید، ایمان و کفر، قضا و قدر و مسئله خلق قرآن، آشکار و به درگیری‏های اجتماعی منجر نشد. این در حالی است که اصحاب حدیث در برابر دیگر فرقه‏های کلامی چون خوارج، مرجئه، قدریه، جهمیه و معتزله در موضوعات و مسائل یادشده، تندترین و حماسی‏ترین مواضع و واکنش‏ها را داشته‏اند. مناسبات اصحاب حدیث و اصحاب امامیه در اواخر دوران حضور و اوائل دوران غیبت که همزمان است با دوران طلایی اهل حدیث (از متوکل تا آل بویه) و دوران فترت و رکود کلامی امامیه (حدود سال ۲۰۰ تا ۲۸۰) نیز به همان منوال گذشت؛ البته در نیشابور، فضل بن شاذان و ابویحیی جرجانی، تک‏نگاشته‏هایی در رد بر اصحاب حدیث و جریان حشویه داشتند،۲ یا در بغداد، نویسنده شیعی، عیسی بن مهران مستعطف (م ح ۲۷۰)، در تکفیر صحابه و فسق آنان۳ کتاب نوشت.۴ از نویسندگان اهل حدیث نیز کسانی چون

1.عضو هیئت علمی پژوهشگاه قرآن و حدیث (پژوهشکدهٔ کلام اهل بیت:)
alia۱۱۹۸@yahoo.com

2.. نجاشی، رجال، ص ۳۰۷ و ۴۵۴.

3.. کتاب او حداقل تا قرن ششم موجود بوده و سمعانی آن را دیده است. تعبیر سمعانی این‏گونه است: وقع إلی کتاب من تصنیفه فی الطعن على الصحابة و تضلیلهم و إکفارهم و تفسیقهم، فواﷲ! لقد قَفّ شعرى عند نظری فیه ... (سمعانی، → الأنساب، ج ۵، ص ۲۸۵)‏. عیسی بن مهران کتب متعددی از جمله مقتل عثمان، الرفق بین الآل و الاُمة، کتاب الفضائل و ... نوشته است (نجاشی، رجال، ص ۲۹۷).

4.. ذهبی، تاریخ الاسلام، ج ۲۰، ص ۱۴۸.

  • نام منبع :
    جستارهایی در مدرسه کلامی بغداد
    سایر پدیدآورندگان :
    جمعی از پژوهشگران، زیر نظر محمدتقی سبحانی
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1395
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 41634
صفحه از 657
پرینت  ارسال به