325
جستارهایی در مدرسه کلامی بغداد

نجاشی با تعبیر «کان سمع من حدیث العامه شیئاً کثیراً» از او یاد کرده،۱ در بغداد از محدثان سنی حدیث برگرفته است.۲ همچنین می‏توان در این زمینه به حدیث‏آموزی شیخ صدوق از محدثان سنی‏مذهب بغداد اشاره کرد.۳ باید افزود عمده این احادیث که امامیه از عامه اخذ می‏کردند، در موضوع مناقب و فضایل اهل بیت علیهم السلام بود. البته برخی از اصحاب امامیه به سبب نگرانی از اختلاط منقولات اهل سنت با احادیث امامیه، از نقل اخبار از طریق اهل سنت، پرهیز می‏کردند.۴ شاید از این روست که احادیث این طیف از محدثان امامی بغداد با همه جایگاه مهم‏شان، در مصادر امامیه کمتر به چشم آمده است. در این مجال به معرفی بعضی از این محدثان می‏پردازیم که با وجود برخورداری از موقعیت حدیثی رفیع، کمتر در کانون توجه عالمان مدرسه بغداد قرار گرفته‏اند.

ابوبکر جعابی

محمد بن ‏عمر بن‏ محمد تمیمی (۲۸۴ ـ ۲۵۵ق) محدث پرآوازه شیعه۵ ـ مقیم بغداد ـ از جایگاه والایی در تاریخ حدیث فریقین برخوردار است. از مشایخ اهل سنت وی می‏توان به کسانی چون ابن ‏یحیی مروزی، یوسف القاضی و ابن ‏زیاد رازی اشاره کرد.۶ برخی از عالمان امامی مانند شیخ مفید، ابن‏ غضائری و ابن ‏عبدون از شاگردان وی به شمار می‏روند.۷ با اینکه گفته شده او بیش از چهارصد هزار حدیث را از بر داشته است،۸ احادیث وی در منابع حدیثی امامیه فراوان نیست.

ابوالمفضل شیبانی

محمد بن ‏عبداﷲ بن ‏محمد (۲۹۷ ـ د ۳۸۷ق) از راویان پر استماع شیعه در بغداد است که از نه

1.. نجاشی، رجال، ص۱۷۷.

2.. صدوق، امالی، ص۲۹۸.

3.. وی در سفر به عراق که در سال‌های ۳۵۲و ۳۵۵ انجام داد، از محدثان اهل سنت مانند احمد بن‏ ثابت دوالیبی، ابراهیم بن ‏هارون هیتی، محمد بن ‏ابراهیم بغدادی و حتی اصحاب حدیث بغداد مانند علی بن ‏الفضل بغدادی حدیث استماع کرد (صدوق، کمال الدین و تمام النعمه، ص۲۶۴، همو، عیون اخبار الرضا علیه السلام، ج۱، ص۶۲؛ همو، توحید، ص ۱۵۷و۱۵۸؛ همو، معانی الاخبار، ص ۱۵؛ همو، امالی،ص ۱۳۴و۱۵۰؛ همو،خصال، ص۳۲۱).

4.. برای نمونه، ابن ‏ابی‌عمیر برای آنکه منقولات عامه با احادیث امامیه مخلوط نشود، شنیده‏های خویش از محدثان سنی را نقل نمی‏کرد (طوسی، اختیار معرفة الرجال، ج۲، ص۸۵۵).

5.. سیف‌الدوله حمدانی، امیر امامی‌مذهب جزیره و شام، او را بزرگ می‌داشته است (طوسی، فهرست، ص۱۸۵).

6.. خطیب بغدادی، تاریخ بغداد، ج۳، ص۲۳۶.

7.. طوسی، فهرست، ص۱۸۵.

8.. خطیب بغدادی، همان.


جستارهایی در مدرسه کلامی بغداد
324

انتشار حدیث در بغداد فعال بوده است۱ و برخی از محدثان بزرگ مانند شیخ صدوق از او احادیث اندکی فرا گرفته‏اند.۲ وی کتاب‏هایی ـ ظاهراً حدیثی ـ در موضوع مثالب و غیبت قائم علیه السلام نیز تألیف کرده بود.۳ با این حال، اصحاب امامیه در بغداد او را تضعیف کرده‏اند۴ و ابن‏ غضائری ـ گویا با اثرپذیری از قمیان ـ وی را به مسائلی مانند وضع حدیث و اعتماد به راویان مجهول متهم کرده است.۵ از همین رو، بسیاری از منقولات ابن ‏اخی طاهر در منابع حدیثی انعکاس نیافته است.

ج. طیف محدثان مرتبط با اهل سنت

بغداد یکی از مهم‌ترین پایگاه‏های حدیثی اهل سنت به شمار می‏رفت و محدثان بزرگی از عامه در این شهر به آموزش و املای حدیث اشتغال داشتند.۶ حاملان حدیث در جامعه اهل سنت بغداد نیز از جایگاه ویژه‏ای برخوردار بودند.۷ با توجه به هم‏زیستی اجتماعی امامیه بغداد با آنان و نیز به دلیل میراث مشترک نبوی، عده‏ای از محدثان امامی با حدیث‏گرایان میانه‏روی اهل سنت تعامل حدیثی برقرار کرده بودند و حتی در پاره‏ای از موارد میان آنان مباحثاتی در حوزه حدیث‌شناسی رخ می‏داد.۸ در سایه این ارتباطات برخی از احادیث و میراث مکتوب امامی به حوزه حدیثی عامه راه یافت.۹ باید تأکید شود که عالمان امامی با محدثان میانه‏روی اهل سنت تعامل داشتند و به‌ندرت با جریان افراطیِ اهل حدیثِ سنی ارتباط برقرار می‏کردند. این داد و ستد روایی امامیه با محدثان اهل‏سنت، به عالمان امامی بغداد اختصاص نداشته است، بلکه محدثان امامی سایر مناطق نیز با ورود به بغداد با محدثان سنی‏مذهب این شهر ارتباط برقرار و از آنان روایاتی اخذ می‏کردند. مثلاً سعد بن ‏عبداﷲ اشعری که

1.. خطیب بغدادی، تاریخ بغداد، ج۷، ص۴۳۳.

2.. صدوق، کمال‏الدین و تمام النعمه، ص۵۰۵؛ همو، عیون اخبار الرضا علیه السلام، ج۲، ص۱۵۲.

3.. نجاشی، همان، ص۶۴.

4.. همان.

5.. ابن ‏غضائری، رجال، ص۵۴.

6.. برای نمونه، در مجلس املای حدیث محمد بن ‏اسماعیل بخاری، از محدثان شهیر اهل سنت، در بغداد بیش از بیست هزار نفر شرکت می‏کردند(خطیب بغدادی، تاریخ بغداد، ج۲، ص۲۰).

7.. هنگامی که ابوبکر جعفر بن ‏محمد فریابی، از محدثان بزرگ اهل سنت، وارد بغداد شد با استقبال فراوان مردم روبه‌رو گشت و صدها نفر در پای درس حدیث وی حاضر می‏شدند (خطیب بغدادی، تاریخ بغداد، ج۷، ص ۲۱۰و۲۱۱).

8.. در این باره می‏‏توان به مناظره أبوبکر جعابی محدث شهیر شیعه در بغداد با طبرانی، از محدثان اهل سنت، اشاره کرد (ابن ‏عساکر، تاریخ مدینه دمشق،ج ۲۲، ص۱۶۶و۱۶۷).

9.. ابن ‏ماکولا (۴۷۵ق) به اسنادش از ابن‏ جلین دوری امامی‏مذهب به کتاب «اربعمائه» قاسم بن ‏یحیی راشدی از اصحاب نخستین امامیه دست یافته است (ابن ‏ماکولا، تهذیب مستمر الاوهام، ص۱۴۴).

تعداد بازدید : 40617
صفحه از 657
پرینت  ارسال به