نجاشی با تعبیر «کان سمع من حدیث العامه شیئاً کثیراً» از او یاد کرده،۱ در بغداد از محدثان سنی حدیث برگرفته است.۲ همچنین میتوان در این زمینه به حدیثآموزی شیخ صدوق از محدثان سنیمذهب بغداد اشاره کرد.۳ باید افزود عمده این احادیث که امامیه از عامه اخذ میکردند، در موضوع مناقب و فضایل اهل بیت علیهم السلام بود. البته برخی از اصحاب امامیه به سبب نگرانی از اختلاط منقولات اهل سنت با احادیث امامیه، از نقل اخبار از طریق اهل سنت، پرهیز میکردند.۴ شاید از این روست که احادیث این طیف از محدثان امامی بغداد با همه جایگاه مهمشان، در مصادر امامیه کمتر به چشم آمده است. در این مجال به معرفی بعضی از این محدثان میپردازیم که با وجود برخورداری از موقعیت حدیثی رفیع، کمتر در کانون توجه عالمان مدرسه بغداد قرار گرفتهاند.
ابوبکر جعابی
محمد بن عمر بن محمد تمیمی (۲۸۴ ـ ۲۵۵ق) محدث پرآوازه شیعه۵ ـ مقیم بغداد ـ از جایگاه والایی در تاریخ حدیث فریقین برخوردار است. از مشایخ اهل سنت وی میتوان به کسانی چون ابن یحیی مروزی، یوسف القاضی و ابن زیاد رازی اشاره کرد.۶ برخی از عالمان امامی مانند شیخ مفید، ابن غضائری و ابن عبدون از شاگردان وی به شمار میروند.۷ با اینکه گفته شده او بیش از چهارصد هزار حدیث را از بر داشته است،۸ احادیث وی در منابع حدیثی امامیه فراوان نیست.
ابوالمفضل شیبانی
محمد بن عبداﷲ بن محمد (۲۹۷ ـ د ۳۸۷ق) از راویان پر استماع شیعه در بغداد است که از نه
1.. نجاشی، رجال، ص۱۷۷.
2.. صدوق، امالی، ص۲۹۸.
3.. وی در سفر به عراق که در سالهای ۳۵۲و ۳۵۵ انجام داد، از محدثان اهل سنت مانند احمد بن ثابت دوالیبی، ابراهیم بن هارون هیتی، محمد بن ابراهیم بغدادی و حتی اصحاب حدیث بغداد مانند علی بن الفضل بغدادی حدیث استماع کرد (صدوق، کمال الدین و تمام النعمه، ص۲۶۴، همو، عیون اخبار الرضا علیه السلام، ج۱، ص۶۲؛ همو، توحید، ص ۱۵۷و۱۵۸؛ همو، معانی الاخبار، ص ۱۵؛ همو، امالی،ص ۱۳۴و۱۵۰؛ همو،خصال، ص۳۲۱).
4.. برای نمونه، ابن ابیعمیر برای آنکه منقولات عامه با احادیث امامیه مخلوط نشود، شنیدههای خویش از محدثان سنی را نقل نمیکرد (طوسی، اختیار معرفة الرجال، ج۲، ص۸۵۵).
5.. سیفالدوله حمدانی، امیر امامیمذهب جزیره و شام، او را بزرگ میداشته است (طوسی، فهرست، ص۱۸۵).
6.. خطیب بغدادی، تاریخ بغداد، ج۳، ص۲۳۶.
7.. طوسی، فهرست، ص۱۸۵.
8.. خطیب بغدادی، همان.