303
جستارهایی در مدرسه کلامی بغداد

خراسان و ماوراءالنهر: حدیث بغدادیان به دو منطقه خراسان و ماوراءالنهر در شرق اسلامی نیز منتقل شد. نقش فضل بن ‏شاذان در این خصوص بارز و انکارناپذیر است. او با بهره‏گیری از مشایخ بغدادی، مانند ابن ‏ابی‌عمیر و یونس بن ‏عبدالرحمن، در غنی‏سازی کانون حدیثی و کلامی خراسان کمک شایانی کرد.۱ تقریباً در اواخر نیمه اول قرن سوم، علاوه بر محدثان خراسانی، محدثان ماوراءالنهری هم با سفر به بغداد، به جمع گردآوران حدیث امامیه در بغداد پیوستند. جبریل بن ‏احمد فاریابی که از او با تعبیر «کثیر الروایة عن علماء العراق...» یاد شده،۲ یکی از برجسته‏ترین افراد در این عرصه است. وی در بغداد نزد محمد بن ‏عیسی بن‏ عبید حدیث آموخت۳ و آن را در منطقه کش انتشار داد.۴ سه برادر محمد و حمدویه و ابراهیم پسران نصیر کشی که همگی با عنوان «کثیر العلم و الروایه» توصیف شده‏اند،۵ از جمله افرادی هستند که در حوزه حدیثی بغداد در محضر افرادی چون محمد بن ‏عیسی بن ‏عبید و یعقوب بن ‏یزید دانش آموخته۶ و در انتقال میراث بغدادی‏ها به ماوراء النهر نقش‏آفرین بوده‏اند.

چهار. آثار و تولیدات حدیثی امامیه در بغداد (در دوره حضور)

با توجه به سکونت اصحاب برجسته در بغداد و تکاپوی تحسین‏برانگیز علمی آنان، آثار فراوانی در زمینه‏های مختلفی به نگارش درآمد. برای نمونه،، گفته‏اند که یونس بن ‏عبدالرحمن در عرصه کلام هزار جلد کتاب در نقد مخالفان نوشت.۷ تلاش‏های آنان در عرصه حدیث نیز درخور توجه است و در این زمینه نیز آثار ارزشمند حدیثی‏ در حوزه بغداد تدوین شد که بسیاری از این آثار در سده‏های پسینی در تدوین جوامع حدیثی به کار آمد. کتاب‌های تولید شده در حوزه حدیثی بغداد را می‏توان به دو گونه تک‏نگاری و جامع‏نگاری دسته‏بندی کرد.

به نظر می‏رسد نخستین جامع‏نگاری حدیثی امامیه در بغداد صورت گرفته است. کتاب جامع فی

1.. خویی، معجم رجال الحدیث، ج۱۴، ص۳۱۹.

2.. طوسی، رجال، ص۴۱۸.

3.. کشی، رجال، ج۱، ص۳۵۶ و ج۲، ص۴۳۹، ۵۴۲، ۶۱۷، ۶۹۲ و ...).

4.. حلقه‏های درسی او در کش مشهور بوده است (ابن حجر، لسان المیزان، ج۲، ص۹۴و۹۵).

5.. طوسی، رجال، ص ۴۰۷، ۴۲۱ و ۴۴۰.

6.. در این باره ر.ک: طوسی، اختیار معرفة الرجال، ج۱، ص۷، ۲۰، ۲۶، ۵۹، ۶۲، ۱۶۴، ۲۱۷، ۳۴۷، ۳۵۷، ۳۸۳، ۳۸۱ و ... .

7.. فضل بن ‏شاذان نقل کرده است که «یونس‏ بن ‏عبدالرحمن ... و ألَّف ألف جلد رداً على المخالفین» (طوسی، همان، ج۲، ص۷۸۰).


جستارهایی در مدرسه کلامی بغداد
302

قم: حوزه حدیثی بغداد یکی از مهم‌ترین منابع حدیث مدرسه حدیثی قم محسوب می‏شود. تقریباً در آستانه غیبت صغرا مدرسه حدیثی قم در مرحله نضج و شکل‏گیری بود و قمی‏ها سخت در تکاپوی گردآوری معارف اهل‏بیت علیهم السلام بودند. آنان از اصحاب امامیه در بغداد، میراث حدیثی را فرا گرفتند و به قم انتقال دادند. گویا قمیان در آغاز (نیمه اول قرن سوم هجری) در فراگیری حدیث از اصحاب بغدادی، تفاوتی بین دو طیف عمده آن (طیف ابن‏ ابی‏عمیر و یونس بن ‏عبدالرحمن) قائل نمی‏شدند و از هر دو گروه به یکسان نقل حدیث می‏کردند. ولی در دوره‏های بعدی (تقریباً در سال‏های ۲۶۰ تا ۳۵۰ق) آنها بیشتر به سوی خط ابن ‏ابی‌عمیر گرایش یافتند و با روایات خط یونس بن ‏عبدالرحمن روشی سخت‏گیرانه پیش گرفتند. به‏ هر روی، در این عصر قمی‏های سرشناسی مانند برقی، صفار، ابوالعباس حمیری، عبداﷲ بن‏ عامر اشعری۱ (عموی حسین بن ‏احمد بن‏عامر) ـ استاد کلینی ـ به بغداد آمدند و از اصحابی چون ابن‏‏ ابی‏عمیر، یعقوب بن ‏یزید، محمد بن ‏عیسی بن ‏عبید اخذ حدیث کردند.۲ گفته شده که احمد بن ‏محمد بن ‏عیسی اشعری از طریق ابن‏ ابی‏عمیر، به کتاب‏های صد نفر از اصحاب امام صادق دست یافت.۳ ابراهیم بن ‏هاشم نیز که او را نخستین انتشار دهنده حدیث کوفیان در قم برشمرده‏اند، ـ ظاهراً قبل از ورود به قم ـ در بغداد از یونس بن ‏عبدالرحمن و ابن‏ ابی‏عمیر روایات بغدادی‏ها را فراگرفته و در قم منتشر ساخته است و حتی «تلمیذ یونس بن ‏عبدالرحمن» شناخته می‏شده است.۴ عبدالعزیز بن‏ مهتدی اشعری (از هواداران یونس) هم در قم فعالیت حدیثی داشته و مشایخ قمی مانند احمد اشعری و محمد بن ‏‏خالد برقی از او بهره برده‏اند.۵ نکته دیگر آنکه قمی‏ها از طریق کوفی‏های دانش‏آموخته در بغداد، مانند حسن بن ‏فضال (د ۲۲۴ق) و محمد بن ‏‏حسین بن ‏ابی‏الخطاب (د ۲۶۲ق)، نیز به حدیث بغدادیان دست یافته‏ بودند.۶ همچنین گاه محدثان قمی آثار مشایخ حدیث‏گرای بغداد را به نسل‌های پسینی بغداد منتقل کرده‌اند.۷

1.. طوسی، رجال، ص ۴۲۴.

2.. خویی، معجم رجال الحدیث، ج۱۵، ص۳۰۰، ج۱۸، ص۱۱۶ و ج۲۱، ص۱۵۹.

3.. طوسی، فهرست، ص۲۱۸.

4.. همو، رجال، ص۳۵۳.

5.. همان، ص ۴۳۵.

6.. نجاشی، رجال، ص۸۹، ۱۰۷، ۱۵۲، ۱۵۸، ۱۸۳، ۲۰۱، ۲۰۴، ۴۲۵، ۴۵۲ و ... .

7.. برای نمونه، کسانی مانند صفار، سعد بن ‏عبداﷲ اشعری، ابن ‏ماجیلویه و محمد بن ‏احمد ‏بن یحیی کتاب «آداب امیرالمؤمنین علیه السلام» مشهور به حدیث الاربعمائه نوشتۀ قاسم بن ‏یحیی راشدی را از محمد بن‏ عیسی یقطینی اخذ کردند و در قم انتشار دادند (راشدی، آداب امیرالمؤمنین، ص ۲۹) یا فهرست‏نگاران بغدادی در قرن پنجم نیز از طریق ابراهیم بن ‏هاشم آثار ابن ‏ابی‏عمیر را شناسانده‏‏اند (طوسی، فهرست، ص۲۱۸ و ۲۱۹).

  • نام منبع :
    جستارهایی در مدرسه کلامی بغداد
    سایر پدیدآورندگان :
    جمعی از پژوهشگران، زیر نظر محمدتقی سبحانی
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1395
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 41519
صفحه از 657
پرینت  ارسال به