یونس، کموبیش در بغداد به نقل حدیث اهتمام داشته است.۱ البته در مرحله اخیر ـ یعنی نیمه اول قرن سوم ـ افزون بر دو طیف یاد شده، محدثان دیگری چون محمد بن عمر جرجانی بغدادی،۲ ابوایوب انباری۳ (نزیل بغداد) عبدوس بن ابراهیم بغدادی،۴ احمد بن عبید بغدادی،۵ و احمد بن عائذ۶ در حوزه حدیثی بغداد فعال بودهاند. علاوه بر مشخص نبودن وابستگی جریانی این افراد، منقولات آنان نیز به علل نامعلومی در منابع حدیثی کمتر انتشار یافته است.
سه. ارتباط جریان حدیثی بغداد با دیگر مراکز امامینشین (در دوران حضور)
پس از حضور پررنگ اصحاب برجسته ائمه علیهم السلام در بغداد و شکلگیری کانون حدیثی امامیه در این شهر، فرهیختگان بسیاری از مناطق امامینشین خود را به حدیث بغدادیان نیازمند دیدند. لذا بسیاری از محدثان آن نواحی برای فراگیری حدیث رهسپار بغداد شدند. در آغاز، بغداد برای کوفیان محل نشر و عرضه حدیث محسوب میشده است، ولی بهتدریج در اوائل قرن سوم هجری برای سایر نواحی امامینشین، حتی برای کوفه، به مرکزی برای صدور حدیث تبدیل شده بود. مهمترین مناطقی که در این دوره با کانون حدیثی بغداد مرتبط شدند و دریافت حدیث کردند، عبارتاند از:
کوفه: کوفه هماره مهد مهم حدیث امامیه به شمار میرفته است و در آغاز بغداد محل نشر حدیث کوفیان بود. با وجود این، با شکلگیری کانون حدیثی بغداد محدثان کوفی خود را از حدیث و میراث روایی موجود در بغداد بینیاز نمیدیدند. از این رو، برخی از محدثان آن شهر ـ از نسل سوم به بعد ـ با محدثان بغدادی ارتباط برقرار و برای حدیثآموزی به بغداد عزیمت کردند. در این زمینه میتوان به بهرهمندی حسن بن فضال، محمد بن حسین بن ابیالخطاب (د ۲۶۲ق) و حسن بن محمد بن سماعه (د ۲۶۳ق) ـ محدث کثیرالحدیث شیعه ـ از محضر محدثان بغدادی همچون محمد بن ابیعمیر اشاره کرد.۷ این امر به خودی خود از جایگاه رفیع کانون حدیثی بغداد حکایت دارد. نکته جالب توجه اینکه به نظر میرسد بنوفضال که بعدها از پرچمداران جریان حدیثی کوفه به شمار رفتند، از طرفداران خط ابن ابیعمیر بغدادی در کوفه بودهاند.۸
1.. نمازی شاهرودی، مستدرکات علم رجال الحدیث، ج۳، ص۳۶۲-۳۶۴.
2.. طوسی، رجال، ص ۴۴۸.
3.. طوسی، فهرست، ص۲۷۲ و ۲۷۳.
4.. همان، ص ۱۹۳.
5.. همان، ص ۸۲.
6.. طوسی، اختیار معرفة الرجال، ج۲، ص۶۵۳.
7.. طوسی، رجال، ص ۲۹۹؛ خویی، معجم رجال الحدیث، ج۱۵، ص۳۰۰.
8.. علی بن حسن بن فضال همواره ابن ابیعمیر را افقه و افضل و اصلح از یونس برمیشمرد (طوسی، اختیار معرفة ( الرجال، ج۲، ص۸۵۴ و ۸۵۵).