301
جستارهایی در مدرسه کلامی بغداد

یونس، کم‌وبیش در بغداد به نقل حدیث اهتمام داشته است.۱ البته در مرحله اخیر ـ یعنی نیمه اول قرن سوم ـ افزون بر دو طیف یاد شده، محدثان دیگری چون محمد بن ‏عمر جرجانی بغدادی،۲ ابوایوب انباری۳ (نزیل بغداد) عبدوس بن ‏ابراهیم بغدادی،۴ احمد بن ‏عبید بغدادی،۵ و احمد بن ‏عائذ۶ در حوزه حدیثی بغداد فعال بوده‏اند. علاوه بر مشخص نبودن وابستگی جریانی این افراد، منقولات آنان نیز به علل نامعلومی در منابع حدیثی کمتر انتشار یافته است.

سه. ارتباط جریان حدیثی بغداد با دیگر مراکز امامی‏نشین (در دوران حضور)

پس از حضور پررنگ اصحاب برجسته ائمه علیهم السلام در بغداد و شکل‏گیری کانون حدیثی امامیه در این شهر، فرهیختگان بسیاری از مناطق امامی‏نشین خود را به حدیث بغدادیان نیازمند دیدند. لذا بسیاری از محدثان آن نواحی برای فراگیری حدیث رهسپار بغداد شدند. در آغاز، بغداد برای کوفیان محل نشر و عرضه حدیث محسوب می‏شده است، ولی به‌تدریج در اوائل قرن سوم هجری برای سایر نواحی امامی‌نشین، حتی برای کوفه، به مرکزی برای صدور حدیث تبدیل شده بود. مهم‌ترین مناطقی که در این دوره با کانون حدیثی بغداد مرتبط شدند و دریافت حدیث کردند، عبارت‌اند از:

کوفه: کوفه هماره مهد مهم حدیث امامیه به شمار می‏‏رفته است و در آغاز بغداد محل نشر حدیث کوفیان بود. با وجود این، با شکل‏گیری کانون حدیثی بغداد محدثان کوفی خود را از حدیث و میراث روایی موجود در بغداد بی‏نیاز نمی‏دیدند. از این رو، برخی از محدثان آن شهر ـ از نسل سوم به بعد ـ با محدثان بغدادی ارتباط برقرار و برای حدیث‌آموزی به بغداد عزیمت کردند. در این زمینه می‏توان به بهره‏مندی حسن‏ بن‏ فضال، محمد بن ‏حسین بن ‏‏ابی‏الخطاب (د ۲۶۲ق) و حسن بن ‏محمد بن ‏سماعه (د ۲۶۳ق) ـ محدث کثیرالحدیث شیعه ـ از محضر محدثان بغدادی همچون محمد بن ‏ابی‌عمیر اشاره کرد.۷ این امر به خودی خود از جایگاه رفیع کانون حدیثی بغداد حکایت دارد. نکته جالب توجه اینکه به نظر می‏رسد بنوفضال که بعدها از پرچمداران جریان حدیثی کوفه به شمار رفتند، از طرفداران خط ابن‏ ابی‏عمیر بغدادی در کوفه بوده‏اند.۸

1.. نمازی شاهرودی، مستدرکات علم رجال الحدیث، ج۳، ص۳۶۲-۳۶۴.

2.. طوسی، رجال، ص ۴۴۸.

3.. طوسی، فهرست، ص۲۷۲ و ۲۷۳.

4.. همان، ص ۱۹۳.

5.. همان، ص ۸۲.

6.. طوسی، اختیار معرفة الرجال، ج۲، ص۶۵۳.

7.. طوسی، رجال، ص ۲۹۹؛ خویی، معجم رجال الحدیث، ج۱۵، ص۳۰۰.

8.. علی بن ‏حسن بن ‏فضال همواره ابن‏ ابی‌عمیر را افقه و افضل و اصلح از یونس برمی‌شمرد (طوسی، اختیار معرفة ( الرجال، ج۲، ص۸۵۴ و ۸۵۵).


جستارهایی در مدرسه کلامی بغداد
300

او در این کتاب دیدگاه کلامی یونس را نقد کرده است یا نظرگاه حدیثی وی را. گفتنی ‏است علی بن‏ حدید (از مخالفان یونس۱ و استاد انباری) نیز در بغداد۲ و به قولی در ناحیه مدائن (شش فرسخی بغداد) سکونت داشته است،۳ ولی از فعالیت‏های گسترده حدیثی وی در بغداد چیزی دانسته نیست. همچنین به نظر می‏رسد علی‏ بن ‏حکم انباری که از او با عنوان «تلمیذ ابن‏ ابی‏عمیر»۴ یاد شده، در بغداد فعال بوده است. با آنکه وی شمار کثیری از اصحاب امام صادق علیه السلام را ملاقات کرده بود،۵ از فعالیت‏های حدیثی وی چندان نمی‏دانیم.

از دیگر سو، شاگردان یونس بن ‏عبدالرحمن، همانند شاگردان ابن ‏ابی‏عمیر، در بغداد به نقل و انتشار حدیث اهتمام داشته‏اند. محمد بن ‏عیسی بن ‏عبید بغدادی، شاگرد نام‏آور یونس۶ که روایات بسیاری در اختیار داشته،۷ بیش از دیگران در این زمینه نقش‏آفرین بوده است. جایگاه والای حدیثی محمد بن ‏عیسی، بسیاری از محدثان سایر نواحی امامی‏نشین را به بغداد کشاند و از این‏ رو منقولات وی در مناطق دوردستی چون ماوراءالنهر منتشر گردید.۸ آثار عبیدی پس از غیبت صغرا نیز در میان حاملان حدیث امامیه در بغداد ترویج می‏شد و شیخ طوسی از طریق خط بغدادی به آثار وی دست یافت.۹ شاگردان دیگر یونس مانند محمد بن‏ احمد بن ‏مطهر بغدادی۱۰ و عباس بن ‏موسی وراق (مقیم بغداد)۱۱ ظاهراً خط حدیثی وی را در بغداد ادامه می‏دادند. نکته دیگر آنکه ابوهاشم جعفری (د ۲۶۱ق) ـ مقیم بغداد ـ۱۲ از اصحاب سرشناس و مورد اکرام شماری از ائمه علیهم السلام۱۳ و ظاهراً از هواداران

1.. طوسی، همان، ص۷۸۷ و ۵۶۳.

2.. خطیب بغدادی در تاریخ بغداد از او و پدرش نام برده است (خطیب بغدادی، تاریخ بغداد، ج۸، ص۲۷۵ و ج۱۱، ص۴۱۳).

3.. طوسی، رجال، ص ۳۶۰.

4..طوسی، اختیار معرفة ‏الرجال، ج۲، ص۸۴۰.

5.. همان.

6.. طوسی، رجال، ص۳۹۱.

7.. نجاشی با تعبیر «کثیر الروایه، حسن التصانیف» از او یاد کرده است (نجاشی، رجال، ص۳۳۳).

8.. محمدتقی سبحانی و موسوی تنیانی، «جریان‌شناسی فکری امامیه در خراسان و ماوراء النهر» مجلۀ تحقیقات کلامی، شمارۀ ۴، ص۹۵.

9.. طوسی، فهرست، ص ۲۱۶ و ۲۱۷.

10.. همو، رجال، ص۴۰۱.

11.. نجاشی، رجال، ص ۲۸۰ و ۲۸۱.

12.. خطیب بغدادی، تاریخ بغداد، ج۸، ص۳۶۵.

13.. وی حضرت امام رضا علیه السلام، امام جواد علیه السلام، امام هادی علیه السلام، امام عسکری علیه السلام و امام زمان علیه السلام را درک کرده و نزد آنان از جایگاهی رفیع برخوردار بوده است (طوسی، فهرست، ص ۱۲۴).

  • نام منبع :
    جستارهایی در مدرسه کلامی بغداد
    سایر پدیدآورندگان :
    جمعی از پژوهشگران، زیر نظر محمدتقی سبحانی
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1395
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 41659
صفحه از 657
پرینت  ارسال به