295
جستارهایی در مدرسه کلامی بغداد

با یکدیگر و با محدثان مدرسه حدیثی قم و کوفه ـ می‏توان، با اندکی تسامح، شاخصه‏های مدرسه را بر این حوزه حدیثی امامیه تطبیق کرد۱ و از مدرسه حدیثی بغداد سخن به میان آورد. بی‌گمان این مدرسه حدیثی در مقایسه با دو مدرسه نامدار حدیثی امامیه، یعنی قم و کوفه، چندان پر فروغ نیست. همچنین متذکر می‏شود که جریان حدیثی امامیه در بغداد، به سبب تعامل با نحله‏های گوناگون فکری شیعی و غیر شیعی، از دسته‌بندی‏های درونی دور نبوده است.

۱. جریان حدیثی امامیه بغداد در دوران حضور (بغداد اول)۲

یک. مهاجرت کوفیان به بغداد

در حدود نیمه دوم سده دوم هجری در سال‌های آغازین بنای شهر بغداد، در پی شکوفایی مدرسه کلامی و حدیثی کوفه، اصحاب امام صادق علیه السلام و امام کاظم علیه السلام رفته‌رفته از کوفه به این شهر نوبنیاد مهاجرت کردند و اشارات روشن شیخ طوسی شخصیت‏های کوفی‌تبار از امامیه همچون عمرو بن ‏جریر بجلی، محمد بن الحجاج اللخمی، محمد بن ‏‏عبدالملک الانصاری، محمد بن ‏مجیب الصائغ، و یحیی بن ‏سعید القرشی به‌مرور در بغداد سکنی گزیدند.۳ شاید همین هجرت‏ها سرانجام به افول مدرسه کوفه انجامید. به هر روی، در این مهاجرت تقریباً اغلب جریان‏های فکری کوفه ـ از جمله دو جریان عمده کلامی و حدیثی ـ حضور داشتند. هشام بن ‏حکم سردسته متکلمان مهاجرکوفی به بغداد به شمار می‏رود که شاگردان کلامی وی، نظیر علی بن ‏اسماعیل میثمی۴ و ابوالحسن علی بن ‏منصور کوفی،۵ نیز ظاهراً به همراه وی به آن شهر کوچیدند. همچنین جریان حدیثی کوفه با مهاجرت محدثان برجسته‏ای چون عبدالرحمن بن ‏حجاج و ظریف بن ‏ناصح کوفی ـ که به تعبیر دارقطنی «شیخ من الکوفیین من شیوخ الشیعه» بود ـ۶ به بغداد انتقال یافت.۷

1.. محمدتقی سبحانی در تعریف مدرسه می‏نویسد: «مدرسه را به مجموعه‏ای از متخصصان در یک رشتۀ معین علمی اطلاق می‏کنیم که در تعامل با یکدیگر و بر محور یک محیط اجتماعی محدود به تولید محصولات نوین علمی دست می‏زنند» (سبحانی، «کلام امامیه: ریشه‏ها و رویش‏ها»، نقد و نظر، شمارهٔ ۶۵، ص۹).

2.. برخی از دانشمندان معاصر علم حدیث (آیةاﷲ سید احمد مددی) این دوره را با عنوان «بغداد اول» از دورۀ پسینی بغداد «بغداد دوم» متمایز کرده‏اند.

3.. طوسی، رجال، ص۲۵۰، ۲۸۰، ۲۸۹، ۲۹۵ و ۳۲۲.

4.. بر اساس برخی گزارش‌ها علی بن ‏اسماعیل بن ‏شعیب بن ‏میثم تمار کوفی قبل از آنکه در بصره ساکن شود (نجاشی، رجال، ص ۲۵۱) مدتی در بغداد و در زندان هارون عباسی بوده است (طوسی، اختیار معرفة ‏الرجال، ج۲، ص۵۳۸).

5.. نجاشی، رجال، ص۲۵۰.

6.. دارقطنی، المؤتلف و المختلف، ج۳، ص۱۴۸۳.

7.. نجاشی، همان، ص۲۰۹ و ۲۳۷.


جستارهایی در مدرسه کلامی بغداد
294

این بار نه صرفاً برای اخذ حدیث، بلکه با هدف نشر و توسعه روشمند احادیثی که پیش‌تر از کوفه و بغداد فراگرفته بودند، در بغداد گرد آمدند. این نوشتار در پی آن است که به‌تفصیل فرایند این نقل و انتقالِ حدیث از کوفه به بغداد، افول مرکز حدیثی بغداد در دوران حضور، احیای مجدد آن در پایان قرن سوم و در نهایت اتصال آن به مدرسه کلامی بغداد در نیمه دوم قرن چهارم را بررسی کند.

با توجه به اینکه بغداد برای مدت مدیدی به داشتن عالمان برجسته و تولید آثار علمیِ امامیه ممتاز بوده است، شناخت و بررسی جریان حدیثی امامیه در آن شهر، برای تحلیل زوایای پنهان تاریخ امامیه، بسیار مهم است. همچنین برای تحلیل عوامل زمینه‏ساز و بسترشناسی فکری مدرسه پر آوازه کلامی بغداد در اواخر قرن چهارم ـ با محوریت شیخ مفید ـ هرچه بیشتر به بازشناسی جریان حدیثی امامیه در بغداد نیازمندیم. پرسش اساسی این نوشتار ـ که به تطور جریان حدیثی امامیه در بغداد باز می‏گردد ـ این است که جریان حدیثی امامیه از چه زمانی در بغداد حضور داشته و از چه جایگاهی در تاریخ فکر امامیه برخوردار بوده است. به همین ترتیب پاسخ به این پرسش‏ها در این نوشتار حائز اهمیت است که آیا بغداد، فقط محلی برای نشر و عرضه حدیث امامیه به شمار می‏رفته یا آنکه مدرسه حدیثی مستقلی محسوب می‏شده است؟ آیا جریان حدیثی امامیه در بغداد یکدست بوده یا اینکه در درون خود طیف‏بندی‏هایی داشته است؟ تعامل مرکز حدیثی بغداد با سایر مراکز حدیثی امامیه ـ از لحاظ اثرگذاری و اثرپذیری ـ به چه میزان بوده است؟ حجم محصولات و آثار حدیثی بغدادیان به چه میزان بوده است و در نهایت اینکه این مدرسه حدیثی به کجا انجامید؟

به رغم دیدگاه رایج که کوفه را یگانه آبشخور معرفت حدیثیِ قم و دیگر مناطق امامی‌نشین می‏شناسد، به نظر می‏رسد که مرکز حدیثی بغداد در کنار کوفه ـ یا شاید مؤثرتر از کوفه ـ یکی از فعال‏ترین و ریشه‏دارترین مراکزی بود که نقش برجسته‌ای در حفظ، ساماندهی و انتشار حدیث در قالب تألیف آثار حدیثی در تاریخ امامیه ایفا می‏کرد. مشایخ حدیثی امامیه در بغداد به سبب موقعیت ممتازشان همواره در کنار محدثان کوفه و قم مطرح بوده‏اند.۱ همچنین به دلیل موقعیت بلند سیاسی و فرهنگی بغداد در جهان اسلام، به‏طور طبیعی ارتباط و تعامل حدیث‌پژوهان بغدادی با دیگر مراکز حدیثی امامیه نیز گسترده بود. مرکز حدیثی بغداد ضمن پرورش محدثان بزرگ، در عرصه تولید و باز‏سازی میراث حدیثی نیز فعال بود و در نشر آثار حدیثی امامیه نقش بسزایی داشت. البته جریان حدیثی بغداد در این دوره با فراز و فرودهایی همراه بود؛ اما با توجه به تولید آثاری ـ دست‌کم در عرصه جامع‌نگاری، قرب‌الاسناد‌نگاری و حدیث‌شناسی و نیز تعاملات گسترده محدثان این حوزه حدیثی

1.. نجاشی دربارۀ محمد بن ‏مسعود عیاشی می‏نویسد: «سمع ... و جماعة من شیوخ الکوفیین و البغدادیین و القمیین» (نجاشی، رجال، ص۳۵۱).

  • نام منبع :
    جستارهایی در مدرسه کلامی بغداد
    سایر پدیدآورندگان :
    جمعی از پژوهشگران، زیر نظر محمدتقی سبحانی
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1395
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 41816
صفحه از 657
پرینت  ارسال به