113
جستارهایی در مدرسه کلامی بغداد

کتاب‏ها و اندیشه‏های او.۱

اینکه ابن راوندی و وراق به‌سرعت در جوامع امامی پذیرفته شدند و علما و رؤسای امامیه لقب گرفتند نشان می‏دهد که جامعه امامی تا چه مقدار در حوزه کلام احساس نیاز می‏کرده است. این گزارش‏ها افزون بر نشان دادن جایگاه و اعتبار علمی وراق و ابن راوندی، از وجود جریان علمی کلامی در این دوره و این موضوع حکایت می‌کند که این دو متکلم حلقه علمی مهمی را مدیریت می‏کردند. دقیقاً از این جهت است که وراق و ابن راوندی دو شخصیت برجسته در نظام فکری نوبختیان به شمار می‏آیند. ابوسهل و ابومحمد نوبختی هم‏زمان یا اندکی پس از زمانه وراق و ابن رواندی حیات علمی داشته‏اند. جایگاه فخیم علمی این دو اندیشور سبب شده که آنان در آثار و اندیشه‏های خود همیشه با تفکرات وراق و ابن راوندی در تعامل باشند.

در بررسی‏های انجام شده در متون کلامی و مقالات‏نگاری، غالباً در کنار نام معتزلیان شیعه‌شده، برخی دیگر از شخصیت‏های کلامی نیز ذکر شده است؛ شخصیت‏هایی همچون: ابومحمد عسکری، ثبیت بن محمد، محمد بن بشر حمدونی سوسنجردی، عمر بن زیاد حداد، ابوسعید حسن بن علی حصری، ابوالاحوص داوود بن اسد و ابوسهل و ابومحمد نوبختی. حتی در موارد متعدد از عباراتی استفاده شده که نشان می‏دهد متکلمان دیگری هستند که در امتداد آنها می‏باشند، ولی نامی از آنها برده نشده است؛ عباراتی مانند «أضرابهم»،۲ «أمثالهم»،۳ «سائر من نحا هذا النحو»،۴ «أمثالهم من الإمامیه»،۵ «أمثالهم من الملحده».۶ به نظر می‏رسد در حدفاصل مدرسه کوفه و بغداد جریان فکری خاصی در کلام شیعه فعالیت می‏کند که معتزلیان شیعه‌شده تنها بخشی از این جریان و تنها چند شخصیت نوع‌نمون آن‌اند.

این جریان که در مباحث تاریخ کلام کمتر در کانون توجه واقع شده، در واقع نقطه عطفی در تاریخ کلام امامیه است که مسیر جدیدی را برای تفکر امامی‌مذهبان رقم زده‏ است. شایسته است که درباره این جریان مطالعات پژوهشی بیشتری صورت پذیرد تا کمیت، کیفیت، شخصیت‏های اثرگذار و همچنین شاخصه‏های فکری و نوع کلام‏نگری آنها مشخص شود.

1.. قاضی عبدالجبار، تثبیت دلائل النبوه، ج۱، ص۵۱ و ج۲، ص۳۵۹.

2.. تفتازانی، شرح المقاصد، ج۵، ص۲۶۱و۲۶۲.

3.. قاضی عبدالجبار، همان، ص ۲۳۲ و ج۲، ص۳۷۴.

4.. همو، المغنی، ج‏۲۰(امامت‏۱)، ص۳۷.

5.. همو، تثبیت دلائل النبوه، ج۲، ص۵۵۱.

6.. همان، ص۴۰۷.


جستارهایی در مدرسه کلامی بغداد
112

که نقطه مقابل متکلمان کوفه و همراه با معتزلیان باشد. در این صورت است که می‏توان معتزلیان شیعه‌شده را سرآغاز گرایش کلام امامیه به اعتزال دانست، ولی اثبات چنین امری با گزارش‏های به جا مانده امکان‌پذیر نیست. از این‏ رو، باید گفت که هسته اصلی نظریه مشهور که به عنوان عامل تغییر در کلام امامیه مطرح شده، نادرست است. این تحقیق نشان داد که معتزلیان شیعه‌شده یک عنوان برای سه دسته از متکلمان است: یک دسته که درست نقطه مقابل نظریه مشهور است (ابوعیسی وراق وابن راوندی). دسته دوم که قدرت تأیید فرضیه را دارد خارج از چارچوب بحث مدعیان نظریه است (ابن قبه) و دسته سوم نیز که اطلاعات درباره آنان کامل نیست (ابن مملک).

۲. از نکات شایان بررسی در این پژوهش آن است که در دوره مورد بحث، یک جریان کلامی در اندیشه تشیع در حال حرکت است که ابن راوندی و ابوعیسی وراق دو شخصیت مشهور آن‌اند. توجه به این نکته از این ‏روست که در طول سده سوم و اوایل سده چهارم کلام شیعه با بن‌مایه‏های عقلی دوران رکود را می‏گذراند و فضای عمومی جوامع شیعی ظاهراً بر دوری از چنین کلامی هم‏رأی شده است.۱

از سوی دیگر، گزارش‏هایی مبنی بر فعالیت فراوان ابوعیسی وراق و ابن راوندی وجود دارد و اندیشه‏ها و آثار آن دو میان دانشوران امامی صاحب جایگاه بوده است. باید در این نکته دقت کرد که چه کسانی آموزه‏های الهیاتی این دو متکلم صاحب دانش را در کانون توجه قرار داده‏اند؟

در این دوره، یگانه مدرسه مشهور علمی شیعی، در قم و با گرایش حدیثی فعالیت می‏کند. مدرسه کلامی کوفه نیز در اواخر قرن دوم و اوایل سده سوم تقریباً باید خاتمه‏یافته تلقی شود. بر این اساس، می‏توان احتمال داد که در بغداد و جوامع شیعی دیگر جریان کلامی شیعه حضور کم‏رنگی داشته است. این جریان با گزارش‌هایی که درباره جایگاه علمی وراق و ابن راوندی به دست رسیده هم‏داستان است. همچنان که پیش‌تر درباره وراق اشاره شد وی صاحب کرسی درسی میان شیعیان بوده و پیروانی داشته است. وراق در زمان خود یکی از بزرگان و رؤسای امامیه و مورد اعتماد بزرگان امامیه شناخته می‏شده است و بزرگان امامیه به آرای وی توجه می‏کرده‌اند.۲ درباره ابن راوندی از بزرگان و عموم جامعه شیعه نیز چنین گزارش‏هایی وجود دارد: شهرت فراوان آثار، رفعت جایگاه علمی، پذیرش اندیشه و نظریات او، توجه عموم و علمای شیعه به او، حمایت از او،۳ رجوع شیعیان به

1.. ر.ک: خیاط، الانتصار، ص۳۴ و ۳۵ و شیخ صدوق، کمال الدین، ص۱۰۲.

2.. قاضی عبدالجبار، تثبیت دلائل النبوه، ج۱، ص۵۲ و ج۲، ص۳۵۹.

3.. خیاط، الانتصار، ص۳۱، ۳۲و۲۲۴؛ قاضی عبدالجبار، همان.

  • نام منبع :
    جستارهایی در مدرسه کلامی بغداد
    سایر پدیدآورندگان :
    جمعی از پژوهشگران، زیر نظر محمدتقی سبحانی
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1395
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 42177
صفحه از 657
پرینت  ارسال به