21
حکمت‌ نامه عيسي بن مريم عليهما السلام

سه . حكمت‏هاى عبادى‏

بخشى از آموزه‏هاى عيسوى، در باره: تشويق به عبادت و اُنس با خداى سبحان، نقش ترك عبادت در قساوت قلب ، و آداب و آفات عبادت است . اين مطالب ، به همراه ره‏نمودهايى در مورد شمارى از عبادات (مانند : نماز ، روزه ، دعا و استغفار) در فصل سوم، مطرح مى‏گردد .

چهار. اخلاق و رفتار نيكو

فصل چهارم ، به تبيين اخلاق شايسته و رفتار پسنديده از منظر عيسى بن مريم عليه السلام اختصاص دارد . در اين فصل ، بيش از چهل عنوان فرعى ، عهده‏دار عرضه آموزه‏هاى اين پيامبر عظيم الشأن است.

پنج. اخلاق و رفتار زشت‏

در فصل پنجم، با مهم‏ترين خوى‏ها و رفتارهاى ناشايست از ديدگاه اين پيامبر بزرگ الهى آشنا مى‏شويم .

شش. مَثَل‏ها و حكمت‏ها

اين فصل در باره حكمت‏هايى است در كلام حضرت عيسى عليه السلام كه با كمك «تمثيل» يا «مَثَل» ، بيان شده است . تأمل در ره نمودهاى اين فصل نشان مى‏دهد كه بهره‏گيرى از «مثال» يا «مَثَل» ، تا چه اندازه مى‏تواند در انتقال مفاهيم تربيتى به مخاطب مؤثر باشد .

هفت. اندرزهاى خداوند به عيسى بن مريم عليه السلام‏

در اين فصل ، حديثى قدسى در بيان اندرزهاى خداوند به عيسى مسيح ، آمده است .


حکمت‌ نامه عيسي بن مريم عليهما السلام
20

از طريق منابع حديث اسلامى (اعم از شيعى و سنّى) گزارش شده‏اند۱ و با نظمى نوين و سهل الوصول، در اختيار علاقه‏مندان قرار مى‏گيرند .۲
در اين حكمت‏نامه ، آموزه‏هاى عيسى عليه السلام، در هفت فصل، تنظيم شده است :

يك. حكمت‏هاى عقلى و علمى‏

در اين فصل ، ره‏نمودهايى در باره تشويق به بصيرت و تفكّر و علم آموزى ، وظايف دانشمندان ربّانى ، گراميداشت اهل معرفت ، و نكوهش دانشمندان فاسد و نشان دادن خطر آنان ارائه مى‏شود .

دو . حكمت‏هاى اعتقادى‏

اين فصل، در باره اساسى‏ترين اصول اعتقادى مشترك در همه اديان آسمانى (يعنى عقيده به مبدأ و معاد) است و همچنين اشاراتى دارد به نشانه‏ها و شاخص‏هاى اين باور.

1.گفتنى است كه بجز در منابع حديثى (صرفاً حديثى) ، در ساير منابع كهن اسلامى (منابع تفسيرى ، كلامى ، تاريخى ، اخلاقى ، عرفانى و . . .) نيز مى‏توان به جستجوى سخنان عيسى عليه السلام پرداخت كه به يارى خدا ، در مجالى ديگر و در دامنه زمانى گسترده‏ترى انجام خواهد شد .

2.شايان ذكر است كه در باره عيسى عليه السلام پيش از اين، چند اثر حديثى منتشر شده است، از جمله : - عيسى عليه السلام لدى المسلمين ، طريف الخالدى . اين اثر را دانشگاه هاروارد ، در سال ۲۰۰۱ م، به زبان انگليسى در امريكا منتشر كرده و در آن، متن عربى روايت‏هاى اهل سنّت در باره عيسى عليه السلام جمع‏آورى شده است . - عيسى عليه السلام فى روايات المسلمين الشيعة ، مهدى منتظر قائم . اين كتاب، در سال ۲۰۰۶ م ، در بيروت ، توسط معهد المعارف الحكمية و با ترجمه انگليسى محمد لِگِنهاوزن منتشر شده است . - عيسى المسيح عليه السلام فى الأحاديث المشتركة بين السنة و الشيعة ، مهدى منتظر القائم . اين اثر را المجمع العالمى للتقريب بين المذاهب الإسلامية ، در سال ۱۴۲۶ ق، در تهران، به زبان عربى منتشر كرده كه به صورت تطبيقى به معرفى عيسى عليه السلام بر اساس روايت‏هاى شيعه و اهل سنّت، پرداخته است . همچنين گفتنى است كه شخصيت و آموزه‏هاى عيسى عليه السلام بر پايه متون كهن فارسى (بويژه متون عرفانى، اخلاقى، تعليمى و تفسيرى)، در كتابى به نام چهره مسيح عليه السلام در ادبيات فارسى، توسط قمر آريان (زرين‏كوب) گرد آمده است (تهران: معين، ۱۳۶۹ ش).

  • نام منبع :
    حکمت‌ نامه عيسي بن مريم عليهما السلام
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد محمّدی ری‌شهری، با همکاری: مجتبی فرجی، ترجمه: حمیدرضا شیخی
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1391
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 19458
صفحه از 321
پرینت  ارسال به