25
فرهنگ نامه زیارت عتبات بر پایه منابع معتبر

باب يكم: فضيلت زيارت امير مؤمنان علیه السلام

در باره فضيلت زيارت امير مؤمنان عليه‏السلام از پيامبر خدا صلى‏الله‏عليه‏و‏آله واهل بيت عليهم‏السلام احاديث فراوانى نقل شده و آثار و بركات فراوانى براى آن بيان شده است، مانند: اجابت دعا، شفاعت پيامبر صلى‏الله‏عليه‏و‏آله، زايل شدن غم، شادى دل، شفاى از بيمارى‏ها و ورود به بهشت. اينك متن شمارى از روايات را مرور مى‏كنيم:

از امام صادق عليه‏السلام روايت شده كه فرمود: باديه‏نشينى نزد پيامبر خدا صلى‏الله‏عليه‏و‏آله آمد و گفت: اى پيامبر خدا! خانه‏ام از خانه تو دور است و من مشتاق تو و زيارت توأم ؛ مى‏آيم و تو را نمى‏يابم و على بن ابى طالب را ديدار مى‏كنم و او با سخن و پندهايش با من همدمى مى‏كند و من برمى‏گردم، در حالى كه از نديدن تو متأسّفم.

فرمود: «هركس على عليه‏السلام را زيارت كند، مرا ديدار كرده است، هركس او را دوست بدارد، دوستدار من است و هركه او را دشمن دارد، با من دشمنى كرده است. از قول من به قبيله‏ات اين را برسان و هركس به زيارت او آيد، به زيارت من آمده است و من و جبرئيل و مؤمنان صالح در قيامت، او را پاداش مى‏دهيم».۱

پيامبر اسلام صلى‏الله‏عليه‏و‏آله مى‏فرمايد: هركس على عليه‏السلام را پس از وفاتش زيارت كند، بهشت

1.. المزار الكبير : ص ۳۸ ح ۱۳ ، بحار الأنوار : ج ۱۰۰ ص ۲۶۲ ح ۱۷ .


فرهنگ نامه زیارت عتبات بر پایه منابع معتبر
24

را شبانه به خاك سپردند. فرزندان امام، چند نقطه را براى دفن ايشان مهيا كردند تا مكان قبر، پنهان بماند و خوارج و ياران معاويه، امكان جسارت به مرقد و قبر مطهّر را نيابند. از مكان قبر آن امام همام، تنها فرزندان، نواده‏ها و ياران خاص ايشان با خبر بودند تا اين كه امام صادق عليه‏السلام، در زمان منصور عبّاسى، به سال ۱۳۵ ق براى نخستين بار، مكان قبر را نمايان كرد.۱

با گذشت زمان، شيفتگان امير مؤمنان عليه‏السلام به نجف روى آوردند. شيخ طوسى در قرن پنجم هجرى، حوزه علميه نجف را تأسيس كرد. از حوزه هزار ساله نجف، هزاران فقيه و دانشمند برخاست و بسيارى از علما در نجف به خاك سپرده شده‏اند.

امروزه شهر نجف، همانند كربلا از دو قسمت نو و كهنه تشكيل شده است. شهر قديم يا كهنه به چهار محلّه تقسيم مى‏شود: ۱. مشراق، ۲. براق، ۳. عماره، ۴. حويش. شهر جديد در حدود سه دهه اخير ساخته شده و از لحاظ شهرسازى، نسبتا خوب است.

1.. ر. ك: الإرشاد : ج۱ ص ۱۰ .

  • نام منبع :
    فرهنگ نامه زیارت عتبات بر پایه منابع معتبر
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد محمّدی ری‌شهری، با همکاری: جمعی از پژوهشگران
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1393
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 27939
صفحه از 510
پرینت  ارسال به