117
فرهنگ نامه زیارت عتبات بر پایه منابع معتبر

باب هفتم: مزار شمارى از علما و صُلَحا۱

۱.مزار شيخ طوسى (م ۴۶۰ ق)

مرقد شيخ ابوجعفر محمّد بن حسن طوسى (۳۸۵۴۶۰ ق) بيرون باب الطوسى حرم مطهّر امير مؤمنان عليه‏السلام و در «شارع الطوسى» قرار دارد. اين جا سكونتگاه شيخ طوسى بود كه در سال‏هاى ۴۴۸ تا ۴۶۰ ق، يعنى به هنگام هجرتش به نجف، در آن‏جا مى‏زيست. او پيش از آن در بغداد اقامت داشت و از محضر شيخ مفيد و سيّد مرتضى بهره برد و پس از وفات سيّد مرتضى، به مرجعيت شيعه رسيد. شيخ طوسى وصيت كرد كه از اين مكان به عنوان مسجد استفاده كنند و خود او را نيز پس از مرگ، در آن جا به خاك بسپارند. شيخ طوسى ـ كه به «شيخ الطائفه» مشهور است ـ تأليفات فراوانى در دانش‏هاى گوناگون اسلامى از خود برجاى گذاشته است. نقش او به عنوان مؤسّس حوزه علميه نجف، بر همگان روشن است.۲

۲.مزار علاّمه حلى (م ۷۲۶ ق)

علاّمه جمال الدين حسن بن يوسف بن مطهر حلّى، متولّد ۶۴۸ ق، از عالمان

1.. براى آشنايى با محل دفن علما و صلحا رجوع شود به نقشه‏ها در پايان كتاب .

2.. ر .ك : أعيان الشيعة : ج ۹ ص ۱۵۹ و موسوعة طبقات الفقهاء: ج ۵ ص ۲۷۹ ش ۱۹۶۲ .


فرهنگ نامه زیارت عتبات بر پایه منابع معتبر
116

در داخل اين مكان، مقام ديگرى وجود دارد كه به امام صادق عليه‏السلام منسوب است. از وجه تسميه اين مقام، اطلاعى در دست نيست.۱

۶ / ۲

مقام منسوب به امام زين العابدين۷ و بُقعه صافى صفا

اين مقام كه به يادبود بيتوته و نماز امام زين العابدين عليه‏السلام در اين مكان، ساخته شده۲ در غرب حرم امير مؤمنان عليه‏السلام و در انتهاى صحن جديد فاطمة الزهرا عليهاالسلام قرار دارد. بقعه صافى صفا،۳ در كنار آن و بحر النجف نيز در ناحيه غرب اين مقام واقع شده است.

گفتنى است كه امام زين العابدين عليه‏السلام و امام صادق عليه‏السلام هر دو براى زيارت قبر امير مؤمنان عليه‏السلام به نجف آمده‏اند.۴ بنا بر اين، اصل حضور اين بزرگواران در منطقه نجف، قطعى است.

1.. ماضى النجف وحاضرها : ج ۱ ص ۹۵ .

2.. سفرنامه اديب الملك به عتبات حرم تا حرم : ص ۱۹۲ .

3.. در نقل‏ها آمده : روزى امير مؤمنان عليه‏السلام در اطراف نجف ، شترسوارى را ديد كه جنازه‏اى به همراه دارد و پس از صحبت با او معلوم شد كه پدرش وصيت كرده جنازه‏اش را از يمن به نجف بياورد ، چون كسى در آن جا دفن مى‏شود كه به شفاعت او جمع بسيارى وارد بهشت مى‏شوند . امام عليه‏السلام هم فرمود : «آن شخص من هستم» وآن جنازه را دفن فرمود ر . ك : ارشاد القلوب : ص ۴۴۰ . گفته مى‏شود كه اين همان مكانى است كه اكنون به «صافى صفا» معروف است . گويا نام وى اثيب يمانى از بزرگان يمن بوده است .

4.. ر.ك : دانش‏نامه امام حسين عليه‏السلام : ج ۱۱ ص ۱۸۴ ح ۳۲۱۲ و ص ۳۹۰ ح ۳۲۳۷ ، كامل الزيارات : ص ۸۷ ح ۸۷ و ص ۹۲ ح ۹۳ ، المزار الكبير : ص ۲۰۵ ح ۳ وص ۲۱۴ ح ۵ .

  • نام منبع :
    فرهنگ نامه زیارت عتبات بر پایه منابع معتبر
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد محمّدی ری‌شهری، با همکاری: جمعی از پژوهشگران
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1393
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 27807
صفحه از 510
پرینت  ارسال به