347
ایمان در قرآن

۰.پس آنچه خداوند در دنیا به ایشان می‌دهد، در آخرت بابت آن، از ایشان حساب نمی‌کشد. خداوند متعال فرموده است: (برای کسانی که نیکی کنند، نیکی‌ است و افزونی). [مقصود از] «نیکی» بهشت است و «افزونی» همان دنیاست.

کوشش‌ و تلاش‌ مؤمن در دنیا، افزون بر بهر‌ه‌مندی از نعمت‌ها و خوشی‌های دنیوی، به خیر آخرت می‌‌انجامد. در حقیقت، مؤمن با انجام کارهای نیکو، برای آخرت خود کار می‌کند؛ زیرا با انجام هر کار نیکی، گناهی از پرونده او پاک می‌شود. کارهای نیکو، موجب از بین رفتن زشتی‌ها و گناهان می‌شوند و پرونده مؤمن را از آلودگی پاک می‌سازند. به این ترتیب، در رستاخیز، انسان از نتیجه کارهای نیک خود در دنیا بهره‌مند می‌گردد. امیر مؤمنان علیه السلام می‌فرماید:

۰.إنَّ اللَّهَ تَعالَى یُکَفِّرُ بِکُلِّ حَسَنَةٍ سَیِّئَةً قالَ اللَّهُ عزّ و جل: (إنَّ الحَسَناتِ یُذهِبنَ السَّیِّئاتِ ذلِکَ ذِکرى‏ لِلذَّاکِرِین).۱

۰.خداوند با هر کار نیک، یک کار بد [و گناه] را می‌زداید. خدای عزّ و جل فرموده است: (همانا کارهای نیک، گناهان را می‌برند. این پندی است برای پندآموزان).

با توجّه به آنچه گذشت، تلاش مؤمنان باتقوا در دنیا، موجب دستیابی به پاداش زودگذر دنیا و ثواب بی‌پایان آخرت می‌گردد. تقواپیشگان، نه از دنیای دنیاداران عقب ‌می‌مانند و نه از بهره‌های آخرتی بهشتیان. کسی که با خدا پیوند بر قرار کند، از لذّت دنیا، همچون دنیاداران بهره‌مند خواهد بود، هر چند دنیاداران در لذّت آخرت، با او همراه نخواهند بود. امام علی علیه السلام در ادامه در این باره می‌فرماید:

۰.وَ اعلَمُوا یا عِبادَ اللَّهِ أنَّ المُتَّقِینَ حازُوا عاجِلَ الخَیرِ وَ آجِلَهُ شارَکُوا أهلَ الدُّنیا فِی دُنیاکُم وَ لَم یُشارِکهُم أهلُ الدُّنیا فِی آخِرَتِهِم أباحَهُمُ اللَّهُ ما کَفاهُم وَ أغناهُم قالَ اللَّهُ عَزَّ اسمُهُ: (قُل مَن حَرَّمَ زِینَةَ اللّٰهِ الَّتِی أخرَجَ لِعِبادِهِ وَ الطَّیِّباتِ مِنَ الرِّزقِ قُل هِیَ لِلَّذِینَ آمَنُوا فِی الحَیاةِ الدُّنیا خالِصَةً یَومَ القِیامَةِ کَذلِکَ نُفَصِّلُ الآیاتِ لِقَومٍ یَعلَمُون).۲

۰.بدانید ـ ای بندگان خدا ـ که پرهیزگاران، به خیر دنیا و آخرت دست می‌یابند. آنان

1.. هود: آیۀ ۱۱۴.

2.. اعراف: آیۀ ۳۲.


ایمان در قرآن
346

از این رو، کسی که در دنیا برای خدا عمل کند، خداوند به او در دنیا و هم در آخرت، پاداش عطا می‌کند. چنین نیست که آثار کار نیک، تنها در آخرت به انسان برسد؛ بلکه خداوند به خاطر‌ نیکوکاری او، در دنیا نیز برایش پاداش قرار داده است، چنان که بر اساس برخی از آیات،۱ خداوند مزد ابراهیم علیه السلام را در دنیا به او داده و در آخرت نیز او را از نیکان قرار می‌دهد. همان طور که ابراهیم علیه السلام در دنیا و آخرت به کامیابی و سعادت رسیده است، کسی که برای خدا کار کند، خدا مزد او را در دنیا و آخرت می‌دهد و او کامیاب خواهد بود. امیر مؤمنان علیه السلام در همان نامه در باره پاداش نیکوکاری مؤمن در دنیا می‌فرماید:

۰.فَمَن عَمِلَ لِلَّهِ تَعالَى أعطاهُ اللَّهُ أجرَهُ فِی الدُّنیا وَ الآخِرَةِ وَ کَفاهُ المُهِمَّ فِیهِما وَ قَد قالَ اللَّهُ تَعالَى: (یا عِبادِ الَّذِینَ آمَنُوا اتَّقُوا رَبَّکُم لِلَّذِینَ أحسَنُوا فِی هذِهِ الدُّنیا حَسَنَةٌ وَ أرضُ اللّٰهِ واسِعَةٌ إنَّما یُوَفَّى الصَّابِرُونَ أجرَهُم بِغَیرِ حِسابٍ).۲

۰.پس هر که برای خداوند متعال، کار کند، مزد او را در دنیا و آخرت، عطایش می‌فرماید و در هر دو جا، گرفتاری‌های او را بر طرف می‌سازد. خداوند عزّ و جل خود فرموده است: (ای بندگان من که ایمان آورده‌اید! از پرودگارتان پروا کنید. برای آنان که در این دنیا خوبی‌ کرده‌اند، نیکی‌ای خواهد بود، و زمین خدا فراخ است. بی ‌تردید، شکیبایان، پاداش خود را بی‌حساب و به تمام، خواهند یافت).

بنا بر این، کسی که به مقتضای ایمان عمل کند، در دنیا به پاداش نیکو می‌رسد.‌ لذّت‌ها و امکاناتی که خداوند در این دنیا پاداش نیکوکاران قرار داده است، از پاداش اخروی آنها نمی‌کاهد. به بیان دیگر، خداوند به واسطه بهره‌مندی مؤمن از مواهب دنیوی، او را از بخشش‌های اخروی محروم نمی‌سازد. امام علی علیه السلام در ادامه نامه خود به محمّد بن ابی بکر و مصریان، در این‌ باره می‌فرماید:

۰.فَما أعطاهُمُ اللَّهُ فِی الدُّنیا لَم یُحاسِبهُم بِهِ فِی الآخِرَةِ قالَ اللَّهُ تَعالَى: (لِلَّذِینَ أحسَنُوا الحُسنى‏ وَ زِیادَةٌ)۳ وَ الحُسنَى هِیَ الجَنَّةُ وَ الزِّیادَةُ هِیَ الدُّنیا.

1.. (وَ آتَيناهُ أجرَهُ فِي الدُّنيا وَ إِنَّهُ فِي الآخِرَةِ لَمِنَ الصَّالِحينَ) (عنکبوت: آیۀ ۲۷).

2.. زمر: آیۀ ۱۰.

3.. یونس: آیۀ ۲۶.

  • نام منبع :
    ایمان در قرآن
    سایر پدیدآورندگان :
    محمد محمدی ری شهری و سیدحسین فلاح زاده
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 125428
صفحه از 436
پرینت  ارسال به