تأیید میشود؛ ولی اسلام، گفتار یا کرداری است که در ظاهر، نشانگر پذیرش باورهای اسلامی است. اثر اسلامِ ظاهری این است که زمینه را برای اجرای احکام ظاهریِ اسلام نظیر صحّت ازدواج فراهم میکند.
در حدیثی آمده است: در آخرین روزهای زندگی امام هادی علیه السلام، یکی از اصحاب ایشان به نام ابو دِعامه به عیادت ایشان رفت و چون خواست محضر امام علیه السلام را ترک کند، ایشان برای تشکّر از او، حدیثی را با سندی که نام پدر و اجداد گرامیاش تا پیامبر خدا صلی الله علیه و اله در آن وجود دارد،۱ برای او نقل فرمود. ابو دعامه که از شنیدن این حدیث زیبا، شادمان شده بود، به امام هادی علیه السلام گفت: ای پسر پیامبر خدا! به خدا سوگند، نمیدانم کدام یک از این دو، نیکوتر است: خود حدیث، یا سند آن. امام علیه السلام فرمود:
۰.إنَّها لَصَحِیفَةٌ بِخَطِّ عَلِیِّ بنِ أبِی طالِبٍ علیه السلام وإِملاءِ رَسُولِ اللَّهِ صلی الله علیه و اله نَتَوَارَثُهما صَاغِرٌ عَن کابِرٍ.
۰.این حدیث در کتابی است که به خطّ علی بن ابی طالب علیه السلام و با املای پیامبر خدا صلی الله علیه و اله نوشته شده و ما آن را پسر از پدر، به ارث میبریم.
بر اساس این حدیث نورانی، علی بن ابی طالب علیه السلام میفرماید:
۰.قالَ لِی رَسولُ اللّهِ صلی الله علیه و اله یَا عَلِیُّ اکتُب فَقُلتُ مَا أکتُبُ فَقَالَ اکتُب بِسمِ اللَّهِ الرَّحمنِ الرَّحِیمِ الإیمَانُ مَا وَقَرَ فِی القُلُوبِ وَ صَدَّقَتهُ الأعمَالُ وَ الإسلامُ مَا جَرَى عَلَى اللِّسَانِ وَ حَلَّت بِهِ المُنَاکَحَةُ.۲
۰.پیامبر خدا صلی الله علیه و اله به من فرمود: ای علی! بنویس. گفتم: چه بنویسم؟ فرمود: بنویس: «به نام خدای مهرگستر مهربان. ایمان، چیزی است که در دلها جای گیرد و کردار، آن را تأیید کند و اسلام، چیزی است که بر زبان جاری شود و زناشویی با آن روا گردد».
این حدیث را میتوان تفسیری جامع برای آیه چهاردهم از سوره حجرات و بیان