269
ایمان در قرآن

این آیه به روشنی دلالت دارد که ایمان، قابل افزایش است و یکی از عوامل زیاد شدن ایمان، تلاوت قرآن است. به طور کلّی، قوّت یافتن ایمان، با میزان عمل صالح در ارتباط است؛ زیرا چنان که در فصل نخست اشاره شد، یکی از ارکان ایمان، عمل بر اساس مقتضای ایمان است.

ایمان، دارای چند رکن است. یک رکن ایمان، اقرار و اعتراف زبانی به حق است که پشتوانه اعتقادی داشته باشد و بر باور قلبی استوار باشد. رکن دیگر ایمان، عمل بر اساس مقتضای باور قلبی است. عمل صالح، از پایه‌های ایمان است که کاستی و فزونی می‌پذیرد. کاستی آن، موجب کاستی ایمان و زیادی آن، موجب فزونی ایمان می‌گردد. پیامبر خدا صلی الله علیه و اله می‌فرماید:

۰.الإیمانُ قَولٌ وَ عَمَلٌ، یَزیدُ وَ یَنقُصُ.۱

۰.ایمان، گفتار است و کردار. کاستی و فزونی می‌پذیرد.

در این حدیث، کم و زیاد شدن ایمان به کم و زیاد شدن عمل تفسیر شده است. کسی که به انجام اعمال صالح، اهتمام فراوان داشته باشد، ایمانش قوی‌تر می‌شود و در پیشگاه خداوند، به مراتب بالاتری دست می‌یابد و کسی که در انجام کارهای نیکو سستی ورزد، ایمانش ضعیف‌تر می‌شود و در درجه پایین‌تر باقی می‌ماند. بدون تردید، نور ایمان، قابلیت کاستی و فزونی دارد. هر چه انسان در به دست آوردن آن بیشتر تلاش کند، وجود او را بیشتر نورانی می‌کند.

بر اساس برخی احادیث، هدایت الهی و ایمان، در آغاز به صورت یک پاره نور، در دل انسان جلوه می‌کند. هر چه انسان بیشتر در مسیر ایمان بکوشد، آن نقطه نور، در وجودش افزایش پیدا می‌کند تا جایی که سراسر جان او را فرا می‌گیرد. امیر مؤمنان علیه السلام می‌فرماید:

۰.إنَّ الإیمانَ یَبدُو لُمظَةً فِی القَلبِ کُلَّمَا ازدادَ الإیمانُ ازدادَتِ اللُّمظَة.۲

1.. کنز العمّال: ج ۱ ص ۹۵ ح ۴۲۲.

2.. نهج البلاغة: من غریب کلامه علیه السلام ح ۵.


ایمان در قرآن
268

در حقیقت، خداوند زمینه برتری انسان‌ها نسبت به یکدیگر را بر اساس تلاش آنها فراهم می‌آورد. همان‌ طور که تلاش انسان برای دستیابی به امور دنیوی، موجب برتری او نسبت به دیگران می‌شود، تلاش‌ او برای دستیابی به امور اخروی نیز در رسیدن به درجات و مقامات معنوی اثر دارد.

البتّه نتیجه تلاش‌هایی که به خاطر دستیابی به امور دنیوی صورت می‌گیرند، به خاطر محدودیت دنیا، محدود است. به همین دلیل، تفاوت درجات انسان‌ها در دنیا، ناچیز و فاصله بین آنها اندک است. در مقابل، نامحدود بودن آخرت و جهان پس از مرگ، موجب نامحدود بودن تفاوت درجات آخرت می‌‌شود. از این رو، تفاوت درجات انسان‌ها در آخرت و عالم پس از مرگ، با تفاوت درجات انسان‌ها در دنیا، قابل مقایسه نیست. بر اساس برخی از احادیث، هر درجه‌ای از درجات اخروی، فاصله‌اش به اندازه فاصله زمین تا آسمان است. امام رضا علیه السلام در توضیح آیه (هُم دَرَجاتٌ عِندَ اللَّهِ) می‌فرماید:

۰.الدَّرَجَةُ ما بَینَ السَّماءِ إلَى الأرض.۱

۰.هر درجه، از آسمان تا زمین است.

از این رو، شایسته است انسان در دنیا، تمام تلاش خویش را برای رسیدن به درجات اخروی به کار گیرد. ریشه درجات آخرت و مبنای درجات مؤمنان در عالم پس از مرگ، تفاوت ایمان آنهاست. هر اندازه بر ایمان انسان افزوده شود، برتری او نسبت به دیگران افزایش می‌یابد و در مراتب بالاتری قرار می‌گیرد.

بر اساس برخی از آیات و احادیث، ایمان مؤمن، قابل افزایش است و او می‌تواند با انجام برخی کارها، بر ایمان خود بیفزاید و مقام خود را بالا برد. برای نمونه، زمانی که آیات الهی برای مؤمن آیات الهی تلاوت می‌شوند، بر ایمان او افزوده می‌شود و مقام او نسبت به پیش از تلاوت قرآن، افزایش می‌یابد:

(إنَّما المُؤمِنُونَ الَّذینَ إذا ذُکِرَ اللّٰهُ وَجِلَت قُلُوبُهُم وَ إذا تُلِیَت عَلَیهِم آیاتُهُ زادَتهُم إیماناً.۲

۰.مؤمنان، تنها کسانى هستند که چون یاد خدا به میان آید، دل‏هایشان مى‌لرزد و چون آیات او برای آنان خوانده شود، بر ایمانشان مى‏افزاید).

1.. تفسیر العیّاشی: ج ۱ ص ۲۰۵ ح ۱۵۰.

2.. انفال: آیۀ ۲ و ۳.

  • نام منبع :
    ایمان در قرآن
    سایر پدیدآورندگان :
    محمد محمدی ری شهری و سیدحسین فلاح زاده
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 125270
صفحه از 436
پرینت  ارسال به