دارای درجات هستند، بلکه پیامبران الهی نیز در مراتب مختلف ایمان قرار دارند. برخی چون پیامبران اولوا العزم، نسبت به سایر پیامبران، درجات برتری دارند و نسبت به دیگران، از مرتبه بالاتری برخوردارند، مثل موسی علیه السلام که به مرتبهای از ایمان دست یافت که با خداوند همسخن شد و کلیم اللّٰه گردید. بالاترین درجه از آنِ پیامبر اسلام صلی الله علیه و اله است که در اوج ایمان و بندگی قرار دارد. قرآن در باره درجات پیامبران میفرماید:
(تِلکَ الرُّسُلُ فَضَّلنا بَعضَهُم عَلى بَعضٍ مِنهُم مَن کَلَّمَ اللهُ وَ رَفَعَ بَعضَهُم دَرَجات.۱
۰.[میان] این فرستادگان، برخى را [که ذکرشان گذشت] بر برخى برترى دادیم. از آنان کسى [مانند موسی] هست که خدا با وى سخن گفت، و برخى [مانند پیامبران اولوا العزم] را چندین درجه بالا برد).
بنا بر این، درجات پیامبران نیز با یکدیگر متفاوت است و آنها از نظر ایمانی در یک سطح قرار ندارند. درجات پیامبران، بر اساس مراتب ایمان آنان است و هر کس ایمانش قویتر باشد، مرتبه بالاتری خواهد داشت.
با توجّه به آنچه گذشت، تفاوت در مراتب ایمان موجب میشود که در آخرت، درجات مؤمنان و نیز پیامبران الهی، با یکدیگر متفاوت باشد. هر کس در مسیر ایمان استوارتر باشد و در دستیابی به مراتب عالی ایمان تلاش بیشتری کند، به جایگاه بالاتری در پیشگاه خداوند خواهد رسید، همانند تلاشهای دنیوی که هر چه فزونی یابد، به خواست خداوند، به نعمتهای دنیوی بیشتری منتهی میگردد و به موجب آن، برتری دنیوی حاصل میشود. مراتب و درجات انسانها در دنیا و آخرت، بر اساس تلاش آنان است که به اذن خداوند به ثمر میرسد:
(انظُر کَیفَ فَضَّلنا بَعضَهُم عَلى بَعضٍ وَ لَلآخِرَةُ أکبَرُ دَرَجاتٍ وَ أکبَرُ تَفضیلا.۲
۰.بنگر چگونه برخى از آنها را بر برخى دیگر [در نعمتهاى مادّى و معنوى] برترى دادهایم و البتّه آخرت از نظر درجات و برترىها بزرگتر است).