265
ایمان در قرآن

تساوی بین این دو دسته را نمی‌پذیرد و به تفاوت بین آنها حکم می‌کند.

افزون بر این، به حکم وجدان، بین مؤمنان نیز مراتب و درجات گوناگونی وجود دارد و تمام آنها از نظر میزان ایمان، در یک سطح قرار ندارند و با یکدیگر متفاوت اند. در حقیقت، ایمان، درجاتی دارد که به تناسب آن، مؤمنان در پیشگاه خداوند، مقام می‌یابند. کفر نیز مراتبی دارد که به فراخور هر مرتبه، کافر از عذاب الهی می‌چشد. خداوند متعال در قرآن به این مطلب اشاره می‌کند و می‌فرماید:

(هُم دَرَجاتٌ عِندَ اللّٰهِ وَ اللهُ بَصیرٌ بِما یَعمَلُون.۱

۰.آنها (مؤمنان و کافران) در نزد خدا طبقاتى هستند [و هر یک از دو گروه نسبت به دیگرى و هر گروهى نسبت به افراد خود، طبقه‏بندى شده‏اند] و خدا به آنچه مى‏کنند، بیناست).

ضمیر «هُم»، به مؤمنانی باز می‌گردد که خشنودی خداوند را می‌جویند و نیز کسانی که خشم الهی را به خروش می‌آورند. به هر دو گروه در آیه پیشین اشاره شده است. بر اساس این آیه، هم مؤمنان و هم کافران، درجاتی دارند و چنین نیست که تمام مؤمنان در یک سطح از ایمان و تمام کافران در یک اندازه از کفر باشند. ریشه درجات مؤمنان، درجات ایمان آنها و ریشه درجات کافران، درجات کفرشان است.

واژه «درجات»، جمع «درجه» است که در لغت، به معنای پلّه و نردبان است.۲ هر چه انسان از پلّه بالاتر رود، به جایگاه و منزلت بلندتری دست می‌یابد. به همین دلیل در مفهوم درجه، بلندی و برتری نهفته است. راغب اصفهانی در باره مفهوم «درجه» می‌نویسد:

۰.یقال للمنزلة: درجة إذا اعتبرت بالصعود دون الامتداد على البسيطة، كدرجة السطح و السلّم.۳

۰.به منزلت، آن گاه درجه می‌گویند که بلندى در آن منظور باشد، نه این که بر یک حالت ساده ادامه داشته باشد، مثل پلّه نردبان و بام ساختمان [که بالاتر از قسمت‏هاى دیگر است].

1.. آل عمران: آیۀ ۱۶۳.

2.. «الدَّرَجَةُ: المِرقاةُ و الدَّرَجَةُ واحدةُ الدَّرَجات» (لسان العرب: ج ۲ ص ۲۶۶).

3.. مفردات ألفاظ القرآن: ص ۱۶۷.


ایمان در قرآن
264

تقسیم غنائم جنگی، در حقّ ایشان خیانت روا می‌دارد و هر کس را به تنهایی از غنائمی که به چنگ می‌آورد، بهره‌مند می‌سازد. از این رو، برای محروم نشدن از متاع دنیا، هشدارهای فرمانده خود را نادیده گرفتند و به وظیفه دینی خود پشت کردند. همین مطلب، موجب شکست دردناک مسلمانان و کشته شدن بسیاری از آنان گردید.

همچنین برخی تفاسیر، در باره همین جنگ آورده‌اند که وقتی خداوند به مسلمانان دستور داد براى جنگ آماده شوند، دسته‏اى از منافقان سرپیچی کردند. به دنبال آنها، گروهی از مؤمنانِ سست‌ایمان، در جنگ حاضر نشدند و از آنها پیروى کردند.۱ خدای متعال، در پی این حوادث، مسلمانان را با یک پرسش، به داوری می‌طلبد. او از مخاطبان قرآن می‌خواهد تا میان کسی که به جای دنیاپرستی، جویای خشنودی خداوند است و کسی که خشم خداوند را به خروش می‌آورد، داوری کنند که: آیا جایگاه این دو در پیشگاه خداوند، یکسان است؟

(أ فَمَنِ اتَّبَعَ رضوان الله کَمَن باءَ بِسَخَطٍ مِنَ اللهِ وَ مَأواهُ جَهَنَّمُ وَ بِئسَ المَصیر.۲

۰.پس آیا کسى که از رضاى خدا پیروى کرده، همانند کسى است که [به سوى حق] با خشم خدا باز گشته و جایگاه او دوزخ است؟ و آن بد بازگشتگاهى است!).

بی ‌تردید، کسی که در میدان جهاد با مقاومت کامل حضور می‌یابد و به جای کسب غنیمت، تنها به خشنودی خدا می‌اندیشد، مانند کسی نیست که به خاطر متاع ناچیز دنیا، مسئولیت الهی خود را رها می‌کند و خشم خدا را فراهم می‌آورد و این دو در نزد خداوند، درجات متفاوتی دارند. قرآن با طرح سؤال، وجدان مخاطبان را به داوری می‌طلبد؛۳ چرا که وجدان بیدار هر انسانی، وجود

1.. ر.ک: مجمع البیان: ج ۲ ص ۴۳۴.

2.. آل عمران: آیۀ ۱۶۲.

3.. خدای متعال در شماری از آیه‌های قرآن، کلام را به گونه‌ای می‌آورد که مخاطب به مطلب گردن نهد و راه فرار از حقیقت را بر او می‌بندد. در ابتدا، زمینۀ مناسب برای رسیدن به مطلب را فراهم می‌آورد و سپس به گونه‌ای سخن می‌گوید تا مخاطب، خودش در بارۀ آن مطلب قضاوت کند. مثلاً برای تشویق دستیابی به علم حقیقی می‌فرماید: (هَل یَستَوِي الَّذينَ یَعلَمُونَ وَ الَّذينَ لا یَعلَمُونَ) (زمر: ‌آیۀ ۹). در این جا می‌توانست به صورت مستقیم بگوید: آنها که می‌دانند، از کسانی که نمی‌دانند، بهترند؛ ولی بلاغت اقتضا دارد کلام به گونه‌ای آورده شود که مخاطب از جانب خود، به این مطلب اعتراف کند. از این رو، قرآن با بیان پرسشی، مخاطب را به اقرار به این مطلب وادار می‌سازد. در آیۀ دیگری نیز از این روش استفاده شده است: (هَل یَستَوِي الأَعمى‏ وَ البَصِيرُ) (انعام: آیۀ ۵۰)، (هَل تَستَوِي الظُّلُماتُ وَ النُّورُ) (رعد: آیۀ ۱۶) در تمام این آیه‌ها، متکلّم، وجدان مخاطب را به داوری می‌طلبد و پاسخ را از او دریافت می‌کند.

  • نام منبع :
    ایمان در قرآن
    سایر پدیدآورندگان :
    محمد محمدی ری شهری و سیدحسین فلاح زاده
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 125465
صفحه از 436
پرینت  ارسال به