ایمانشان افزوده گردد. آنها وقتی دریافتند که گفتههای پیامبر صلی الله علیه و اله با کتابهای آسمانی پیامبران پیشین هماهنگ است و آموزههای اسلام، همسو با تعالیم آسمانی پیامبران است، بر ایمانشان افزوده شد. بنا بر این، آزمایش کافران در صدر اسلام، سبب شد تا ایمان مؤمنان تقویت گردد و زمینه رشد و فزونی ایمانشان فراهم آید.
۵. نترسیدن از جنگ روانی دشمن پس از نبرد اُحُد
بیشتر آیاتی که در قرآن به مسئله افزایش ایمان اشاره دارند، به موضوع جهاد و پایداری مسلمانان در صحنه نبرد و یاری پیامبر صلی الله علیه و اله مربوط میشوند. از جمله در آیهای از سوره آل عمران، به افزایش ایمان گروهی از مؤمنان اشاره شده است که در یاری رساندن به پیامبر صلی الله علیه و اله با تمام توان پایداری ورزیدند و هراسی به دل راه ندادند:
(الَّذینَ قالَ لَهُمُ النَّاسُ إِنَّ النَّاسَ قَد جَمَعُوا لَکُم فَاخشَوهُم فَزادَهُم إیماناً وَ قالُوا حَسبُنَا اللهُ وَ نِعمَ الوَکیل.۱
۰.همان کسانى که مردم به آنها گفتند: «مردم [مکّه] براى [نبرد با] شما اجتماع کردهاند. از آنان بترسید»؛ امّا [این خبر] بر ایمان آنان افزود و گفتند: خدا ما را کافى است و او خوب وکیلى است!).
بر اساس این آیه، مسلمانان دعوت خدا و پیامبر صلی الله علیه و اله را برای مبارزه با دشمنان اسلام، با استواری پاسخ دادند و از شایعههای دشمنان، هراسی به دل راه ندادند. به همین دلیل، خداوند بر ایمانشان افزود.
در جنگ اُحُد به دلیل این که عدّهای از مسلمانها به طمع غنیمت، مسئولیت و سنگر خود را رها کردند، دشمن از پشت به آنها حملهور شد و عدّه زیادی از مسلمانان را به شهادت رسانید. از جمله کسانی که در این جنگ به شهادت رسید، حمزه سیّد الشهدا، عموی بزرگوار پیامبر صلی الله علیه و اله بود. در اثر مقاومت علی علیه السلام و یاری رساندن او به اسلام و پیامبر خدا، دشمن به پیروزی نهایی نرسید و از هجوم بر مسلمانان دلسرد شد و عقب نشست.