147
ایمان در قرآن

اندازه واجبات و ترک هیچ عملی به اندازه محرّمات اهمّیت ندارد. اگر کسی به واجبات عمل کند و محرّمات را ترک کند، به همه کمالات می‌رسد.

آیة اللّٰه استادی در یادنامه آیة اللّٰه العظمی اراکی رحمه الله، از این مرجع وارسته شیعه نقل می‌کنند:

۰.از عالمی که مدّتی در حرم امام حسین علیه السلام به اقامه جماعت مشغول بود، سؤال شد که: آیا در مدّتی که در این حرم نورانی، به اقامه نماز جماعت مشغول بوده‌اید، مطلب شگفت‌آور یا کرامت فوق العاده‌ای مشاهده کرده‌اید؟

۰.ایشان در پاسخ فرموده بود: روزی فردی با ظاهر عادی و معمولی به من مراجعه کرد و از من خواست تا خانه‌ای برای او اجاره کنم. من نیز برای حلّ مشکل او، خانه‌ای برایش اجاره کردم. پس از این ماجرا، با او ارتباط صمیمی پیدا کردم و رابطه ما زیاد شد. مدّتی از آشنایی ما گذشت تا این که روزی در حرم امام حسین علیه السلام مرا همراهی می‌کرد. در یک لحظه مرا به وسیله طیّ الأرض، از حرم امام حسین علیه السلام به زیارتگاه حضرت حُر برد. پس از زیارت حضرت حر، در یک آن، مرا تا وادی السلام نجف و از آن جا به زیارت امیر المؤمنین علیه السلام برد. پس از زیارت حرم مطهّر امیر المؤمنین علیه السلام، در یک چشم بر هم زدن، مرا به کربلا باز گرداند. پس از مشاهده چنین کرامتی، او را قسم دادم تا رمز رسیدن به این مقام را برای من بگوید. ایشان در پاسخ به من گفت: انجام واجبات، ترک محرّمات.۱

کسانی که به مقامات عالی می‌رسند، راهی جز جادّه روشن دین نمی‌پیمایند. در حقیقت، آنها دستورهای روشن دینی را - که در قالب واجبات و محرّمات رسیده‌ است - با جدّیت پیگیری می‌کنند و به انجام آن ملتزم می‌شوند. خداوند، چنین افرادی را در مسیر ایمان نگه می‌دارد و ایمانشان را تقویت می‌کند. کسانی که سررشته محبّت الهی را با عمل به تعالیم روشن دین نگه می‌دارند، از لطف ویژه خداوند بهره‌مند می‌گردند و خداوند از آنها دستگیری می‌کند:

1.. یادنامۀ آیة اللّٰه العظمی اراکی: ص ۳۴۸.


ایمان در قرآن
146

یک. عمل به دانسته‌ها: عامل ناپایداری ایمان، عمل نکردن به دستورهای آشکار دین است که در نزد همگان شناخته شده است. اگر انسان به آنچه از دین می‌داند عمل کند، خداوند دانش آنچه را نمی‌داند، به او عنایت می‌کند. بر اساس تعالیم دینی، کسی که به دستورهای واضح دین عمل کند، خداوند او را به بایسته‌های مسیر کمال آگاه می‌کند و تاریکی‌های راه را برایش روشن می‌سازد. همچنین در صورت نیاز به مرشد و راه‌نما، خداوند نیاز او را به وسیله شایستگانِ هدایتگری، بر طرف می‌سازد. امام باقر علیه السلام می‌فرماید:

۰.مَن عَمِلَ بِما یَعلَمُ عَلَّمَهُ اللَّهُ ما لَم یَعلَم.۱

۰.هر که به آنچه می‌داند عمل کند، خداوند به او آن چیزی را می‌آموزد که نمی‌داند.

دو. یاد پیوسته خداوند: انسان همواره باید به یاد خداوند باشد و خود را در محضر او احساس کند. از نگاه برخی بزرگان و اهل معرفت، یاد خدا و توجّه به شاهد بودن حضرت حق، کلید اصلی رسیدن به مقامات معنوی است. امام خمینی رحمه الله در توصیه‌های خود به این نکته توجّه داشت و می‌فرمود: «عالم محضر خداست». کسی که خود را پیوسته در محضر خداوند بداند، هرگز جرئت معصیت در مقابل پروردگار پیدا نمی‌کند. کلام ارزشمند امام خمینی رحمه الله، برگرفته از آیه‌ای است که می‌فرماید:

۰.(أ وَ لَم یَکفِ بِرَبِّکَ أنَّهُ عَلى‏ کُلِّ شَی‏ءٍ شَهید.۲

۰.آیا [در ظهور حق] همین کافى نیست که پروردگار تو بر همه چیز، گواه [و نزد همه موجودات مشهود و آشکار] است؟!).

انسانی که خود را در محضر خداوند احساس کند و فراوان از او یاد نماید، در راه روشن الهی قرار می‌گیرد. از این رو، سالک طریق، به جای ریاضت‌های پیچیده و نامطمئن، باید از عمق جان درک کند که خدا در هر حال با اوست و در هر حال، او را می‌بیند. کسی که این معنا را تمرین کند، امور ناپسند را در محضر خداوند ترک می‌کند و به کارهای پسندیده رو می‌آورد.

سه. اهتمام به انجام واجبات و ترک محرّمات: در میان دستورهای دینی، هیچ دستوری به اندازه واجبات و محرّمات برای مردم، روشن و آشکار نیست. در پیشگاه الهی، انجام هیچ عملی به

1.. أعلام الدین: ص ۳۰۱.

2.. فصّلت: آیۀ ۵۳.

  • نام منبع :
    ایمان در قرآن
    سایر پدیدآورندگان :
    محمد محمدی ری شهری و سیدحسین فلاح زاده
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 125365
صفحه از 436
پرینت  ارسال به