141
ایمان در قرآن

۱. پرهیزگاری و پارسایی

خدای متعال در آیات متعدّدی از قرآن کریم، عاقبت نیکو را در گرو پرهیزگاری و پارسایی می‌داند.۱ چنانچه دل و جانِ اهل ایمان، از نور پرهیزگاری و پارسایی روشنایی گیرد، ایمانشان پایدار می‌ماند و عاقبت به خیر می‌شوند.

تقوا و وَرَع از نظر مفهوم، به هم نزدیک هستند و ورع، اخص از تقواست.۲ تقوا حالتی است که انسان را به انجام نیکی‌ها و ترک زشتی وادار می‌نماید؛ امّا ورع به معنای امتناع از انجام زشتی‌هاست.

از امام صادق علیه السلام نقل شده که در نامه‌ای خطاب به مفضّل می‌فرماید:

۰.اُوصیکَ وَ نَفسی بِتَقوَی اللّهِ وَ طاعَتِهِ فَإنَّ مِنَ التَّقوَی الطَّاعَةَ وَالْوَرَعَ وَالتَّواضُعَ لِلّٰه.۳

۰.تو را و خودم را به پروای الهی و اطاعت از خدا سفارش می‌کنم، که طاعت، پارسایی و فروتنی برای خدا، از پرهیزگاری است.

آری، کسی که اهل پارسایی و پرهیز از گناه باشد، می‌تواند گوهر ایمان را در جان خویش نگه دارد. عاقبت نیک، در انتظار کسانی است که پرهیزگاری و پارسایی، در گفتار، کردار و سر تا سر زندگی‌شان جریان داشته باشد. چنین افرادی در اثر رعایت تقوا، توفیق استواری و ثبات قدم در مسیر ایمان را پیدا می‌کنند.

یکی از مصادیق تقوا (پرهیزگاری) ترویج نماز در میان فرزندان و اهل خانه است. کسی که بر اقامه نماز در میان خویشان و نزدیکانش شکیبایی ورزد و خود از نمازگزاران باشد، در مسیر تقوا گام برداشته است و زمینه عاقبت به خیری برای او فراهم می‌شود. قرآن کریم در این باره می‌فرماید:

۰.(وَ أمُر أهلَکَ بِالصَّلاةِ وَ اصطَبِر عَلَیها لا نَسئَلُکَ رِزقاً نَحنُ نَرزُقُکَ وَ العاقِبَةُ لِلتَّقوى.۴

1.. به این مطلب، با تعبیرهای گوناگون اشاره شده است: (العاقِبَةُ لِلمُتَّقين) (اعراف: آیۀ ۱۲۸، هود: آیۀ ۴۹ و...) و (العاقِبَةُ لِلتَّقوى) (طه: آیۀ ۱۳۲).

2.. برای توضیح بیشتر در بارۀ تفاوت «تقوا» و «ورع»، ر.ک: پرتوی از تفسیر اهل بیت علیهم السلام: تفسیر آیۀ دوم از سورۀ بقره (واژه‌شناسی «تقوا»).

3.. المحاسن: ج ۱ ص ۲۰۶ ح ۱.

4.. طه: آیۀ ۱۳۲.


ایمان در قرآن
140

ایمان را پیدا نمی‌کنند و به زودی، گوهر ایمان را از دست می‌دهند. قرآن کریم، مؤمنانی را که کردارشان با گفتارشان همسویی ندارد، سرزنش می‌کند و این مسئله را امری ناپسند در نزد پروردگار می‌شمارد:

۰.(یا أیُّها الَّذینَ آمَنُوا لِمَ تَقُولُونَ ما لا تَفعَلُونَ * کَبُرَ مَقتاً عِندَ اللهِ أن تَقُولُوا ما لا تَفعَلُون.۱

۰.اى کسانى که ایمان آورده‏اید! چرا چیزى را مى‏گویید که عمل نمى‏کنید [و به قصد تخلّف، وعده مى‏دهید]؟ * در نزد خدا بسیار مبغوض است که چیزى را بگویید که به جا نمى‏آورید).

در پیشگاه خداوند، ناهمسویی کردار و گفتار، امری ناپسند است و خداوند خوش نمی‌دارد که مؤمن چیزی بگوید که به آن عمل نمی‌کند. به همین دلیل در احادیث، بر رابطه نزدیک ایمان و عمل، تأکید شده و عمل، جزء ایمان دانسته شده است. محمّد بن مسلم از امام صادق علیه السلام پرسید: آیا عمل، جزء ایمان است؟ امام علیه السلام فرمود:

۰.نَعَم الإیمانُ لا یَکُونُ إلّا بِعَمَلٍ وَ العَمَلُ مِنهُ وَ لا یَثبُتُ الإیمانُ إلّا بِعَمَلٍ.۲

۰.آری، ایمان جز با عمل نیست و عمل، جزء ایمان است. ایمان جز با عمل، پایدار نمی‌شود.

بر این اساس، ایمان، با شهادت زبانی و گفتار به دست نمی‌آید؛ بلکه کردار، جزء ایمان است و ایمان جز با کردار شایسته حاصل نمی‌شود. در حقیقت، ایمان گفتاری چنانچه با عمل صالح همراه نباشد، پایدار نمی‌ماند و از دست می‌رود.

پس شرط پایداری ایمان، عمل کردن به مقتضای ایمان است. همه آنچه در قرآن و احادیث، به عنوان عوامل مؤثّر در پایداری ایمان بیان شده، به این مطلب باز می‌گردند و در حقیقت، توضیح و تبیین آن به شمار می‌آیند. بنا بر این، عوامل پایداری ایمان در نگاه قرآن را می‌توان در کردار مناسب ایمان خلاصه کرد. پیام سایر عوامل، چیزی جز عمل شایسته بر اساس مقتضای ایمان نیست. با توجّه به این که در آیات و احادیث به صورت مستقل به این عوامل پرداخته شده است، در این قسمت به بیان آنها می‌پردازیم:

1.. صف: آیۀ ۲ و ۳.

2.. الکافی: ج ۱ ص ۳۸ ح ۳.

  • نام منبع :
    ایمان در قرآن
    سایر پدیدآورندگان :
    محمد محمدی ری شهری و سیدحسین فلاح زاده
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 125043
صفحه از 436
پرینت  ارسال به