99
الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)

فصل پنجم

پایه نظری شادکامی

پایه نظریِ بنیادین شادکامی، ریشه در توحید دارد و هر دو پایه نظری مؤلّفه‏ها نیز به همین برمی‏گردد. اگر زندگی انسان، مبتنی بر توحید شکل بگیرد، بنیان شادکامی تحقّق یافته است و بر اساس آن، رضامندی و شادی نیز به دست می‏آید. از این عنصر بنیادین، به عنوان «زندگی موحّدانه» یاد می‏کنیم. الگوی زندگی موحّدانه، تنها عنصری است که می‏تواند شادکامی اصیل را محقّق سازد. این پایه بنیادین، زیربنای همه عوامل خُرد و کلان شادکامی است؛ بدین معنا که هر کدام از دیگر عوامل، به صورت سلسه‏مراتبی، به این عامل بنیادین برمی‏گردند.

از آن جا که شادکامی، دو مؤلفه «خیر» و «سرور» داشت، نخست به بیان سازو کار (مکانیزم) تأثیر این دو بر احساس شادکامی می‏پردازیم. سپس خطوط کلّی پایه نظری شادکامی یعنی زندگی موحّدانه را بیان می‏کنیم و در فصول بعدی، عواملی را که از این پایه بنیادین، سرچشمه می‏گیرند و تحقّق‏بخش یکی از دو مؤلّفه شادکامی‏اند، طرح خواهیم کرد.

۱. ساز و کار تأثیر خیر بر احساس شادکامی

همان گونه که پیش‏تر در تعریف شادکامی گذشت، یکی از ابعاد مهمّ شادکامی، «خیر» است. سؤالی که مطرح است این که ساز و کار تأثیر خیر بر شادکامی چیست؟ و چگونه خیر بودن بر شادکامی اثر می‏گذارد؟ بر اساس منابع اسلامی، خیر بودن، عامل احساس رضامندی است. انسان هر چه را خیر ارزیابی کند، نسبت به آن، حسّ رضایت پیدا خواهد کرد. خیر از طریق رضامندی، بر شادکامی اثر می‌گذارد. تبیین این مطلب، متوقف بر چند نکته است:


الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)
98
  • نام منبع :
    الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)
    سایر پدیدآورندگان :
    عبّاس پسنديده
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1395
    نوبت چاپ :
    سوم
تعداد بازدید : 68996
صفحه از 839
پرینت  ارسال به