97
الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)

خلاصه فصل

از آنچه گذشت، روشن شد که ماهیت شادکامی، ساختاری دو مؤلّفه‏ای دارد: زندگی خوب و زندگی شاد. زندگی خوب، خود دو مؤلفه اساسی دارد که عبارت‏اند از: تقدیر خوب که شامل تقدیر خوشایند (نعمت) و تقدیر ناخوشایند (مصیبت و تکلیف)، و حوزه‏های زندگی که شامل روابط اجتماعی خوب، معیشت خوب و نظام سیاسی خوب است. زندگی شاد نیز دو بُعد دارد: لذّت مادی و لذّت معنوی.


الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)
96

سازه شادکامی

از آنچه گذشت، روشن شد که ماهیت شادکامی، دو مؤلّفه اساسی به نام «زندگی خوب» به اضافه «زندگی شاد» دارد که وقتی پایدار باشند، شادکامی را به وجود می‏آورند. مؤلّفه نخست یعنی زندگی خوب، چهار بُعد کلّی دارد که عبارت‏اند از: یک. تقدیر خوب شامل: تقدیرهای خوشایند (نعمت) و تقدیرهای ناخوشایند (مصیبت و تکلیف)؛ دو. معیشت خوب؛ سه. روابط خوب شامل: خانواده، دوستان و مخالفان؛ و چهار. نظام خوب شامل: حاکم، قانون و مردم. مؤلّفه دوم یعنی زندگی شاد نیز دو بُعد دارد: یک. شادی مادی؛ و دو. شادی معنوی.

نکته مهم این که ابعاد چهارگانه زندگی خوب، خود به دو قسمت کلّی تقسیم می‏شوند: تقدیر خوب و حوزه‏های زندگی خوب. این بدان جهت است که تقدیرهای زندگی، عنصری در عرض دیگر عناصر نیست؛ بلکه در طول آنها قرار دارد و به نوعی، بر آنها حاکم است؛ بدین معنا که هر کدام از حوزه‏های زندگی، دارای ابعاد سه‏گانه تقدیراند؛ یعنی از یک سو، در وضعیت خوشایند یا ناخوشایند قرار دارند و از سوی دیگر، دارای تکلیف خاص خوداند.

شکل (۴ ـ ۱) سازه شادکامی

  • نام منبع :
    الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)
    سایر پدیدآورندگان :
    عبّاس پسنديده
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1395
    نوبت چاپ :
    سوم
تعداد بازدید : 68997
صفحه از 839
پرینت  ارسال به