93
الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)

سه. نظام سیاسی

گسترده‏تر از روابط اجتماعی، نظام سیاسی است که در بردارنده همه ارکان جامعه است. نظام سیاسی و برخورداری از حاکم، یکی از ضرورت‏های زندگی انسان است. این موضوع در ادبیات دین با عنوان «ولایت و امامت» شناخته می‏شود. اسلام، در حالى که بالاترین مراتب امامت و رهبرى را براى تکامل انسان و جامعه انسانى ضرور مى‏داند،۱ بر ضرورت مطلق رهبرى سیاسى در شرایطى که زمینه رهبرىِ سیاسى مطلوب فراهم نباشد، تأکید مى‏ورزد. اسلام با این که زمینه‏سازى براى حکومت صالحان را بر همه مسلمانان واجب مى‏داند، امّا در هیچ شرایطى، ضرورت رهبرى سیاسى را براى جامعه نفى نمى‏کند و به جامعه اسلامى اجازه نمى‏دهد که در باره رهبرىِ سیاسى خود، بى توجّه باشد و یا تسلیم هرج و مرج شود. همه روایاتى که بر لزوم وجود هر گونه رهبرىِ سیاسى تأکید دارند، آن را بهتر از فتنه و هرج و مرج و فتنه مى‏دانند.۲

بنا بر این، گام نخست در سعادت انسان، داشتن یک نظام سیاسی است. امّا گام دوم و مهم‏تر از آن، «برخورداری از نظام سیاسی شایسته و صالح» است. گام نخست، گام حداقلی است؛ امّا گام دوم گام تکاملی است. شاید بتوان گفت که گام نخست نارضایتی را از بین می‏برد، امّا گام دوم، سعادتمندی اصیل را به ارمغان می‏آورد. به همین جهت در منابع اسلامی، پیروی از پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله ​

1.. حکمت نخست، استمرار نظام اسلامى است. بى‏تردید، بدون رهبرى دانا و توانا و سیاست‏مدار، تداوم نظام اسلامى امکان‏پذیر نیست. همۀ روایاتى که امامت را به «نظام اسلام» یا «نظام مسلمین» تفسیر کرده‏اند و اجرا شدن احکام اسلام و پیشرفت جامعۀ اسلامى را به امامت رهبران الهى وابسته دانسته‏اند، به این حکمت اشاره دارند (ر.ک: دانشنامه قرآن و حدیث، ج۶، ص۲۶۱، ح۶۷ و ۶۸ و ص۲۶۵ ح۷۲).

2.. ر.ک: همان، ص۲۶۷ (حکمت سیاسى / جلوگیرى از هرج و مرج).
امام على علیه السلام در تبیین حکمت سیاسىِ لزوم رهبر، هر چند نامطلوب، در پاسخ کسانى که مى‏خواستند با شعار قرآنىِ «لا حُکمَ إلّا للّهِ»، از فرمان او سرپیچى کنند، فرمود: کَلِمَةُ حَقٍّ یُرادُ بِها باطِلٌ. نَعَم إنَّه لا حُکمَ إلّا للّهِ، وَ لکِنَّ هؤُلاءِ یَقولونَ: لا إمرَةَ إلّا للّهِ، وَ إنَّهُ لا بُدَّ لِلنّاسِ مِن أمیرٍ بَرٍّ أو فاجِرٍ یَعْمَلُ فى إمرَتِهِ المُؤمِنُ وَ یَستَمْتِعُ فیها الکافِرُ وَ یُبَلِّغُ اللّهُ فیها الأجَلَ وَ یُجْمَعُ بِهِ الْفَى ءُ وَ یُقاتَلُ بِهِ العَدُوُّ وَ تَأْمَنُ بِهِ السُّبُلُ وَ یُؤْخَذُ بِهِ لِلضَّعیفِ مِنَ القَوىِّ حَتّى یَسْتَریحَ بَرٌّ وَ یُستراحَ مِن فاجِرٍ (الکافی، ج۲، ص۳۹، ح۸).


الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)
92

زندگی، همسایگانی خوب و شایسته داشته باشد،۱ و یا در جامعه، مورد اعتماد مردم باشد،۲ از دوستانی متعدّد،۳ صالح۴ و کریم۵ برخوردار باشد، ابعاد دیگر سعادتمندی او نیز تأمین شده است. همچنین در منابع اسلامی، آموزه‏هایی وجود دارد که یک تعامل خوب را با مخالفان و نیز هم‏کیشان متفاوت رقم می‏زند.

بنا بر این، یکی از ابعاد زندگی انسان، ارتباط با دیگران است. به همین جهت، در منابع دینی، سفارش‏های فراوانی به ارتباط با دیگران وجود دارد و برای بهبود روابط و سامان دادن ارتباط خوب با افراد و اقشار مختلف مردم، مطالب فراوانی بیان شده است. هدف این بخش از متون اسلامی، تأمین روابطی موفّق و رضایت‏بخش است، به گونه‏ای که اگر فرد از آنان دور شود، مشتاقانه به سویش پَرکشند و اگر بمیرد، غمگنانه در سوگش بگریند، نه این که خدا را شکر گویند۶ و یا دست کم، آسیب ارتباطی به حدّ کمینه خود برسد و نارضایتی را مهار کند. این همان چیزی است که از آن با عنوان «رضایت اجتماعی» یاد کردیم. این، سبکی از ارتباط را می‏طلبد که اصول و مهارت‏های آن در متون دینی به تفصیل بیان شده است. در فصل هشتم در این باره سخن خواهیم گفت.

1.. رسول خدا علیه السلام: من سعادة المسلم.... الجار الصالح و... (الخصال، ج۱، ص۱۸۳، ح۲۵۲).

2.. پیامبر خدا علیه السلام: کفی بالمرء سعادة أن یوثق به فی أمر الدین والدنیا (الفردوس، ج۳، ص۲۸۵، ح۴۸۵۶؛ مسند الشهاب، ج۲، ص۳۰۵، ح۸۶۶).

3.. امام رضا علیه السلام: کثره المحبین من السعادة و... (بحار الأنوار، ج۷۹، ص۳۰۳).

4.. امام زین العابدین علیه السلام: ان من سعادة المرء أن..... یکون خلطاوه صالحین و... (الکافی، ج۵، ص۲۵۷، ح۱؛ کتاب من لا یحضره الفقیه، ج۳، ص۹۹، ح۳۸۵).

5.. پیامبر خدا صلی الله علیه و آله: أسعد الناس من خالط کرام الناس (کتاب من لا یحضره الفقیه، ج۴، ص۲۸۲، ح۸۳۶؛ معانی الأخبار، ص۱۹۶).

6.. امام علی علیه السلام: خالِطوا النّاسَ مُخالَطَةً إن مِتُّم مَعَها بَکَوا عَلَیکُم، وإن عِشتُم (غِبتُم) حَنُّوا إلَیکُم (نهج البلاغة، الحکمة ۱۰).
امام علی علیه السلام ـ در وصیّتش به فرزندش محمد بن حنفیه ـ : یا بُنَیَّ!... وحَسِّن مَعَ جَمیعِ النّاسِ خُلُقَکَ، حَتّى إذا غِبتَ عَنهُم حَنّوا إلَیکَ، وإذا مِتَّ بَکَوا عَلَیکَ. وقالوا: إنّا للّهِ وإنّا إلَیهِ راجِعونَ، ولا تَکُن مِنَ الَّذین یُقالُ عِندَ مَوتِهِ: الحَمدُ للّهِ رَبِّ العالَمینَ. (کتاب من لا یحضره الفقیه، ج۴، ص۳۸۷، ح۵۸۳۴؛ عیون الحکم و المواعظ، ص۷۹، ح۱۹۱۴).

  • نام منبع :
    الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)
    سایر پدیدآورندگان :
    عبّاس پسنديده
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1395
    نوبت چاپ :
    سوم
تعداد بازدید : 68988
صفحه از 839
پرینت  ارسال به