735
الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)

واقعیت کنونی است. روشن است که این وضعیت، خوشایندتر از واقعیت است.

امّا سؤالی که مطرح است این که: پایداریِ کدام‌یک بیشتر است؟ آیا تخیّل و توهّم یک وضعیت مطلوب می‏تواند مدّت زیادی دوام داشته باشد؟ قطعاً این گونه نیست. پس از مدّتی، واقعیت بر تخیّل چیره می‏شود و همه تصوّرات از بین می‏رود. در نتیجه، وضعیتی حتّی دشوارتر از قبل به وجود می‏آید؛ زیرا فرد از یک وضعیت رؤیایی، به وضعیتی معمولی و ساده بازمی‏گردد و این، موقعیت را برای وی تحمّل‏ناپذیر می‏سازد، به خلاف کسی که از آغاز با واقعیت سر و کار داشته و به همان اندازه، احساس مثبت داشته است. بنا بر این، به نظر می‏رسد هر چند این مداخله در نقطه آغاز، احساس خوشایند بیشتری را به فرد منتقل می‏سازد، امّا در ادامه، به مراتب، احساس بدتری را به ارمغان می‏آورد. همان گونه که پیش‏تر بیان شد، محقّق تا کنون در برنامه‏های اسلامی، موردی مبتنی بر توهّم و تخیّل وضعیت بهتر، مشاهده نکرده است.

مداخله دیگر، «پردازش کردن تجربه‏های زندگی شاد» نام دارد. در این برنامه، فرد، تجربه‏های مثبت و خوشایند گذشته را به یاد می‏آورد و با استفاده از آنها احساس شادکامی و سرور را دوباره تجربه می‏کند. اساس این برنامه نیز باز بر وضعیت خوشایند استوار است. البته در این برنامه، از گنجینه گذشته خوشایند استفاده می‏شود. این برنامه با آن بخش از آموزه‏های اسلامی که فرد را به گذشته خوشایند توجّه می‏دهد، سازگار است. این روش، بویژه در کاهش فشارهای روانی در دوران ناخوشایند، مؤثّر است. نگاه به خوشایندهای گذشته، موجب کاهش فشارهای روانی حاصل از موقعیت حال و افزایش احساس خرسندی می‏گردد.

شش. نظریه شکوفایی

سلیگمن، نظریه زندگیِ کامل خود را تجدید نظر کرده است. وی در اثری که در سال ۲۰۱۱م به نام «شکوفایی»۱ چاپ شده، به یکی از تدریس‏های خود اشاره می‏کند که در آن، یکی از دانشجویان، اشکالی به نظریه او وارد می‏سازد و از آن به عنوان «حفره بزرگ» یاد

1.. Flourish.


الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)
734

یافت؟ و یا چگونه می‏توان در شرایط سختِ تکلیف و وظیفه‏مندی، راضی بود و شادکامی را به دست آورد؟

شاید بتوان هر کدام از عوامل شادکامی از دیدگاه اسلام را به نوعی با الگوی لوبومیرسکی تطبیق داد؛ امّا آنچه مهم است این که الگوی وی ناظر به جریان زندگی و واقعیت‏های آن تنظیم نشده و نمی‏تواند برای موقعیت‏های عینی در زندگی، راه‏کار ارائه نماید. البته نوعی طبقه‏بندی در عوامل شادکامی را نشان می‏دهد که از این جهت، با توجّه به ویژگی‏ای که دارد ـ‏ تفکیک عوامل ثابت از غیر ثابت و عوامل مادی از عوامل اخلاقی و تعیین سهم هر عامل بویژه برتری سهم عوامل اختیاری بر عوامل محیطی در گروه عوامل غیر ثابت ـ، یک امتیاز به شمار می‏رود؛ امّا به هر حال، مطابق با جریان زندگی نیست.

الگوی اسلامیِ شادکامی، منطبق بر واقعیت‏های زندگی است و از این جهت که با جریان زندگی هماهنگ است و تمام ابعاد آن را پوشش می‏دهد، بر دیگر نظریه‏ها برتری دارد. الگوی اسلام، هم ناظر به بُعد هیجانی است و هم ناظر به روال زندگی که بخشی از آن، حوادث (خوشایند و ناخوشایند) و بخش دیگر آن، وظایف و تکالیف (باید و نباید) است. در بُعد هیجانی، نشاط و شادابی زندگی را تأمین می‏کند و در بُعد روال زندگی، رضامندی را؛ و بدین شکل، شادکامی تحقّق می‏یابد.

خامساً در بخش مداخله‏ها نیز نکات جالبی وجود دارد. لوبومیرسکی علاوه بر مداخله‏هایی که سلیگمن نیز از آنها استفاده کرده، مداخله‏های دیگری را نیز به کار برده که یکی از آنها «تصوّر بهترین وضعیت» است. پایه این برنامه بر همان چیزی است که در بحث رضامندی در دوران خوشایند به آن اشاره کردیم. محور رضامندی در این دوران، داشته‏های زندگی و برخورداری از امکانات لازم و توجّه به آنهاست. این برنامه نیز بر همین محور استوار است. فقط این برنامه به جای توجّه به داشته‏های موجود، از تصوّر داشته‏های موهوم استفاده می‏کند و اساس آن بر تخیّل است، نه واقعیت. در باره این تحقیق، گزارش شده که نتیجه این مداخله، بهتر از نتیجه مداخله مبتنی بر نعمت‏شماری بوده است. دلیل آن روشن است؛ زیرا در نعمت‏شماری، فرد بر اساس واقعیت‏ها عمل می‏کند؛ امّا در این مداخله، بر اساس تخیّل و آرزو، وضعیتی را برای خود تصوّر می‏نماید که قطعاً بهتر از

  • نام منبع :
    الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)
    سایر پدیدآورندگان :
    عبّاس پسنديده
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1395
    نوبت چاپ :
    سوم
تعداد بازدید : 69155
صفحه از 839
پرینت  ارسال به