715
الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)

۴. بهترین حالت ممکن: از شرکت‏کنندگان خواسته شد تا در باره زمانی که در بهترین حالت ممکن خود بوده‏اند، مطلبی بنویسند و سپس در قالب یک داستان، آن توانمندی‏هایی را که در چنین حالتی داشته‏اند، بیاورند. به شرکت‏کنندگان گفته شد به مدت یک هفته، هر روز داستان‏های خود را مرور کنند و در باره توانمندی‏هایشان بیندیشند.

۵. استفاده از توانمندی‏های ذاتی به شکلی تازه: از شرکت‏کنندگان درخواست شد تا پرسش‏نامه توانمندی‏های ذاتی (مَنِشی) را ـ‏ که در وبگاه مربوط وجود دارد ـ‏،‏ تکمیل کنند و به این ترتیب، پنج توانمندی برتر خود را بشناسند. سپس از افراد خواسته شد تا به مدّت یک هفته، هر روز یکی از این توانمندی‏های برتر را انتخاب کنند و به شکلی تازه و متفاوت با قبل، آن را به کار برند.

۶. شناسایی توانمندی‏های ذاتی: این تمرین‏ همچون تمرین پیشین (شماره۵) است با این تفاوت که در آن فقط توانمندی‏ها شناسایی می‏شوند و از انجام دادن آنها و استفاده از آنها به شکل تازه، خبری نیست. در حقیقت، از شرکت‏کنندگان درخواست می‏شود تا با تکمیل پرسش‏نامه اینترنتی، پنج توانمندیِ ذاتیِ خود را بشناسند و در هفته آتی، از آنها بیشتر استفاده کنند.

محقّقان سپس آزمودنی‏ها را در هر یک از گروه‏های یاد شده قرار دادند (در حقیقت، به ازای هر تمرین، عدّه‏ای از شرکت‏کنندگان آموزش‏های آن تمرین را از طریق اینترنت دریافت می‏کردند). از شرکت‏کنندگان درخواست شده بود تا با چاپ آموزش‏ها، تمرین را در زمان‏های مورد نظر اجرا کنند. ضمن آن که پرسش‏نامه‏های مربوط را نیز ـ‏ که عبارت بودند از: مقیاس مرکز مطالعات همه‏گیرشناسی افسردگی۱ (CESD)، آزمون افسردگی بک و شاخص شادکامی استین۲ (SHI) ـ‏ تکمیل کنند. مقیاس اخیر، مقیاسی برای سنجش سه نوع زندگی خوب است که توسط استین تدوین شد و دارای بیست ماده بود که اعتباریابی آن در گروه‏های دیگر، حاکی از اعتبار مناسب آن بود.

1.. the center for Epidemiological Studies ـ Depression Scale (CES ـ D).

2.. Steen ـ Happiness Index (SHI).


الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)
714

دارد (شکل گروهی آن، شش هفته‏ای و شکل فردی آن، سیزده تا چهارده هفته‏ای است) ـ‏ سرانجام به عنوان روان‌درمانیِ مثبت توسط سلیگمن و همکاران ارائه شد.۱

در ‏مطالعه اوّلیه ـ‏ که شرکت‏کنندگان از طریق اینترنت انتخاب شدند ـ‏،‏ ۵۷۷ نفر شرکت داشتند. شرکت‏کنندگانی که از وب‏سایت کتاب شادکامی اصیل سلیگمن بازدید می‏کردند، دعوت می‏شدند تا برای آزمودن تمرین‏های تازه‏ای که جهت شادکامی تدوین شده، شرکت کنند. زمان بررسی اثربخشی تمرین‏ها، یک هفته، یک ماه، سه ماه و شش ماه بعد از اجرا بود (این مطالعه، دارای گروه دارونما۲ نیز بود). در آغاز مطالعه به افراد شرکت‏کننده، هیچ تضمینی برای شادتر شدن داده نشد و حتّی به آنان یادآوری شد که ممکن است در گروه تمرین دارونما جایابی شوند. با این حال، محقّقان برای تضمین تکمیل آزمون‏ها در مراحل مختلف تحقیق، به شرکت‌کنندگان یادآوری کردند که پس از تکمیل آزمون‏های مرحله پایانی (پیگیری شش ماه بعد)، می‏توانند در یک مسابقه با جوایز نقدی شرکت‏ کنند که در آن، یک جایزه پانصد دلاری و سه جایزه صد دلاری بود. با توجّه به تمهیدات به کار رفته توسط محقّقان، سرانجام، شش تمرین (یک تمرین دارونما و پنج تمرین آموزشی) از طریق آموزش مجازی (از راه اینترنت) اجرا شد. تمرین‏ها به قرار زیر بودند:

۱. تمرین‏ گروه گواه دارونما: از شرکت‏کنندگان درخواست شده بود تا به مدّت یک هفته، هر شب خاطرات خود را بنویسند.

۲. دیدار تشکّر: از شرکت‏کنندگان خواسته شد تا در طی یک هفته، به کسی که به آنها مهربانی خاصی کرده و برایشان کار خاصی انجام داده، ولی آنها هرگز نتوانسته‏اند به شکلی مناسب از او تشکّر نمایند، نامه‏ای بنویسند و سپس آن را تحویل وی دهند یا برایش بخوانند.

۳. به یادآوردن سه اتفاق خوب در زندگی: از شرکت‏کنندگان خواسته شد تا به مدّت یک هفته، هر شب، سه حادثه خوب را که برایشان در طی روز اتفاق افتاده، به همراه علل آن بنویسند. به علاوه از آنها درخواست شد تا برای امر مثبت، یک تبیین علّی فراهم آورند.

1.. سلیگمن، رشید و پارکز، ۲۰۰۶ (به نقل از براتی، ۱۳۸۸).

2.. Placebo.

  • نام منبع :
    الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)
    سایر پدیدآورندگان :
    عبّاس پسنديده
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1395
    نوبت چاپ :
    سوم
تعداد بازدید : 69288
صفحه از 839
پرینت  ارسال به